Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Marco Timmer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Gerard Somer.

Voetbal ……. de belangrijkste bijzaak voor velen

Op dit moment is ‘voetbal’ alles wat de klok slaat. De kabinetsformatie en het uit het CDA stappen van Omtzigt doet er nu even niet meer toe. Drie of twee wedstrijden dagelijks op de tv met de beste ploegen van Europa. Het kan niet op. Iedereen ademt voetbal. Ook mensen, die niet weten of er lucht of zand in de bal zit, weten op dit moment hoe Oranje moet spelen 4-3-3, 4-4-2, 3-5-2 of 5-3-2 en hebben daar een mening over. Als Nederland in een eindtoernooi zit, dan hebben wij bijna 17 miljoen bondcoaches.

Als echte liefhebber volg ik nagenoeg alles. Tijdens de wedstrijd van Denemarken tegen Finland sloeg de schrik mij om het hart. Toen ik Eriksen daar zag liggen, moest ik direct weer denken aan Nouri van Ajax. Gelukkig waren de artsen er nu wel snel bij en gingen direct reanimeren. Wanneer je een medespeler zo ziet vechten voor zijn leven, dan stelt het voetbalspelletje niets en dan ook niets meer voor. Ook al was Eriksen na de reanimatie buiten levensgevaar dan is het voor mij toch onbegrijpelijk dat de wedstrijd weer werd hervat. De UEFA heeft waarschijnlijk gedacht ‘the show must go on’. Via de media en cardiologen heb ik vernomen dat het covidvirus ook invloed kan hebben op de hartspier. Doordat voetballers steeds vaker en harder trainen lijkt het mij uiterst zinvol, dat spelers die corona hebben gehad (ook bij onze rood/gelen waren er een aantal) zich extra laten onderzoeken voordat de training weer begint.

Hoe de rood/gele selectie er komend seizoen uit ziet, moeten wij nog maar afwachten. De basiself van vorig seizoen heeft een flinke aderlating ondergaan na het vertrek van Gorter, Beukema en Veldmate. Volgens Kroes komen er 5 eredivisiewaardige spelers bij en ik hoop voor Van Wonderen dat hij zondag met een bijna volledige selectie kan beginnen. Er zal begin augustus een degelijke ploeg op het veld moeten staan om handhaving in de eredivisie te bewerkstellen. Gelukkig is er genoeg geld binnen gekomen om de selectie te versterken.

Er is nog iets wat mij zorgen baart. De jeugdopleiding bij de club krijgt een behoorlijke injectie van € 400.000. Dat is veel geld, maar lang niet genoeg om een goede rendabele jeugdafdeling op poten te zetten, die jaarlijks 3 spelers aflevert voor de eerste selectie. Wat toch de doelstelling voor een BVO moet zijn. Bovendien zijn er kapers op de kust, die spelers op jonge leeftijd al weghalen. Onlangs weer een speler van 14 jaar van FC Twente, die naar PSV gaat. De grote vissen eten de kleine vissen en dat zal altijd zo blijven. Ik vraag mij dan ook af of een eigen jeugdopleiding wel zin heeft. Hoeveel eigen opgeleide jeugdspelers hebben de afgelopen jaren de eerste selectie gehaald? De tijden zijn veranderd ten opzichte van het verleden toen jonge talentvolle voetballers uit heel Nederland voor het ‘jeugdhuis’ van Go Ahead kozen. Ook de vier voetbalscholen in Deventer kunnen hier geen verandering in aanbrengen. Voetballen leerde je vroeger op straat. Vraag dit maar aan Wietze Veenstra, Dick Schneider of Adrie Steenbergen. De straat is tegenwoordig vervangen door een Cruyff Court. Veel huidige, vooral allochtone toppers hebben hier hun skills ontwikkeld.

Ik hoop, dat de extra investering in de jeugd niet ten koste gaat van de eerste selectie. Er is maar 1 ding belangrijk voor komend seizoen en dat is handhaving.

Vorig artikelDe rood-gele column van Marco Timmer – week 23
Volgend artikelDeventervoetbal spelerscarrousel seizoen 2021-2022
Gerard, geboren op 24 november 1943, speelde meer dan 400 wedstrijden in het betaalde voetbal bij Go Ahead Eagles, Vitesse en Heracles Almelo. Aansluitend was Gerard trainer-coach bij Heracles Almelo waar hij mee promoveerde in 1984. Gerard is ook bestuurslid Technische zaken en Technisch manager geweest bij Go Ahead Eagles en technisch directeur bij FC Omniworld (thans FC Almere) en FC Emmen.