Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Marco Timmer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Gerard Somer.

Regeren is vooruitzien

Wat een nederlaag kreeg ik vorige week woensdag voor de kiezen. Geboren in hartje Deventer (Broederenstraat), opgegroeid in een van de mooiste arbeiderswijken (Knutteldorp) van Moskou aan de IJssel kreeg ik al vroeg het socialisme mee. Stemmen op de PvdA hoorde er thuis bij, net zoals voetballen bij een arbeidersclub. In Deventer had je verschillende arbeidersverenigingen. De belangrijkste in die tijd waren Labor, Ebon, Davo, Sallandia, IJsselstreek, De Gazelle en natuurlijk Go Ahead. Verder had je nog de middenstandsverenigingen Daventria (de regenjassen club) Roda en natuurlijk de club van de elite UD. Daarnaast de clubs met een religieuze achtergrond zoals Helios (Katholiek) en de CJV’s (Christelijk) .
Tegenwoordig is de situatie totaal anders. Moskou aan de IJssel bestaat niet meer en is overgenomen door de VVD en D’66. De PvdA speelt geen rol meer in het vroegere rode bolwerk. Labor en Ebon zijn terziele. Roda, Daventria en de CJV’s zijn samengegaan. Al de Deventer clubs spelen op dit moment op een zeer laag niveau. Go Ahead Eagles wordt geleid door personen met een goed gevulde beurs en is geen arbeidersclub meer, hoewel ze nu in deze coronatijd erg afhankelijk zijn van de loyaliteit van de gewone supporter, die hopelijk het geld van de seizoenkaarten niet terug vragen.
Dit alles speelde mij afgelopen week door het hoofd, dankzij de nederlaag van links.

Maar………. na de eclatante overwinning tegen de Schapenkoppen werd gedurende het weekend mijn gevoel al wat beter. De linkse partijen gaan hun wonden likken. Ze moeten nadenken over een samengaan in een nieuwe linkse partij. Ook de nog bestaande verenigingen in Deventer moeten eens bij zichzelf ten rade gaan of een of meer fusies geen goed idee zijn om in de toekomst te overleven.

Ook de Deventer Trots moet zich gaan bezinnen over de komende jaren. Met nog negen wedstrijden voor de boeg is de nacompetitie binnen. De kans op directe promotie met zeven punten achterstand met nog 4 thuiswedstrijden (Roda JC, Almere City, Helmond Sport,NEC) en 5 uitduels (Den Bosch, NAC, De Graafschap, Jong Utrecht, Excelsior) lijkt klein, maar is niet onmogelijk.
Voor volgend seizoen zal Paul Bosvelt ongetwijfeld zijn schaduwelftallen zowel voor promotie naar als eredivisie klaar hebben. Ik kijk er niet van op als Gorter en Beukema gaan vertrekken. Gorter moet echt voor een goede club kiezen. Als ik zoals PSV moest kiezen tussen Drommel of Gorter, dan wist ik het wel. Beukema kan mede door zijn instelling in elke eredivisie ploeg mee met uitzondering van de top drie.
Door de eventuele verkoop komt er geld in de clubkas. Hopelijk blijft er dan wat extra over voor het spelersbudget. De kans is echter groot, dat een aanzienlijk deel in de exploitatie terecht komt gezien de gevolgen van de pandemie.
De voetballerij is in beweging. Brengt de toekomst ons een echte Super Leaque en een BeNeLiga. Wie het weet mag het zeggen en ik zeg maar zo, waar rook is, is vuur. Om bij te blijven en mee te praten moet je op het hoogste niveau in Nederland voetballen. Daarom is mijn inziens promotie op korte termijn naar de Eredivisie noodzakelijk. Over 5 of 6 jaar leven wij in een andere voetbalwereld en een “traditionsverein” zoals Go Ahead Eagles hoort er in Nederland bij.

Vorig artikelDit seizoen geen Hanzesteden Bedrijfsverzekeringen Cup
Volgend artikelInschrijven Hanzesteden Bedrijfsverzekeringen Cup geopend
Gerard, geboren op 24 november 1943, speelde meer dan 400 wedstrijden in het betaalde voetbal bij Go Ahead Eagles, Vitesse en Heracles Almelo. Aansluitend was Gerard trainer-coach bij Heracles Almelo waar hij mee promoveerde in 1984. Gerard is ook bestuurslid Technische zaken en Technisch manager geweest bij Go Ahead Eagles en technisch directeur bij FC Omniworld (thans FC Almere) en FC Emmen.