Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Marco Timmer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Erdal Ascipinar.

‘A sleepy Dutch town on the IJssel river’, kopte the New York Times midden jaren ’70 naar aanleiding van de filmopnames voor ‘A Bridge too far’. Deventer was destijds een ietwat grauw en slapend industriestadje met ongeveer 65.000 inwoners. Vandaag de dag is de gemeente Deventer een moderne evenementenstad met ruim 100.000 inwoners. Ons mooie stadje staat steevast in de top tien van mooiste steden van Nederland voor een weekendje weg. De stad heeft veel te bieden door o.a. zijn mooie en rijke geschiedenis maar ook op cultureel en culinair vlak scoort de Hanzestad erg hoog. Mede ook door zijn ligging aan de IJssel heeft het verder een prachtige uitstraling. Kortom Deventer is ‘booming’ en groeit langzamerhand uit z’n jasje in positieve zin.

Bedrijvenpark A1 wordt mooi volgebouwd met grote bedrijven, wat weer zorgt voor nog meer werkgelegenheid (mooie uitdaging voor Jan Willen van Dop om nieuwe sponsors aan de club te binden). De Leeuwenbrug en stationsgebied zien er weer tip top uit, Topicus, de IT-gigant uit Deventer, gaat straks mooi verbouwen. Het Havenkwartier dat steeds mooier wordt waar hopelijk ook de Burgerweeshuis een nieuwe plek krijgt. En zo heb ik nog veel meer voorbeelden dat het bruist in Deventer en beetje voor beetje een hippe stad aan het worden is.

Voor velen is Kowet één van de mooiste, zo niet het allermooiste wat Deventer te bieden heeft. Daarop is de Deventernaar is enorm trots en straalt het altijd en overal uit. Laatst tijdens mijn controle ronde in de trein rondom Arnhem kwam ik een jongeman tegen die had ingecheckt in Deventer. Dus ik zei ‘U komt uit het mooie Deventer?’ Hij antwoordde met: ‘Weet u wat mij vaak opvalt meneer de conducteur?’ Dat iedere Deventernaar die hij tegenkomt of kent zo enorm trots is op de stad en dat verbaal ook naar buiten brengt! Daarop counterde ik weer: ‘Ja als je gezegend bent om daar vandaan te komen mag het ook wel hè!’ Met een glimlach knikte hij. Trots en chauvinistisch volk hoor die Demptenaren, niks mis met.

Kees van Wonderen heeft het met zijn staf en selectie toch ff geflikt om tweede te worden en de club beloond met een directe promotie naar de eredivisie. Ongelofelijk knap, werkelijk waar. Wat een volksfeest hebben gevierd ondanks de corona. En wat hebben wij allen er naar gesnakt zeg. Heerlijk! Eindelijk weer terug waar deze volksclub hoort! Het wordt nu langzamerhand tijd dat de gemeente Deventer ons Kowet nog meer omarmt en de club helpt met het verbouwen van de twee oude tribunes. Zodat de Adelaarshorst een capaciteit gaat krijgen van zo’n 13.000 plaatsen en zodoende weer jaren vooruit kan.

Na een kleine maand hebben al zo’n 7.000 trouwe supporters seizoenkaarten besteld, wat nagenoeg betekent dat elke wedstrijd in de Eredivisie straks uitverkocht zal zijn. Go Ahead Eagles uit Deventer moet nu proberen een blijvertje te worden in de hoogste voetbalcompetitie van Nederland. Om dat structureel voor elkaar te krijgen moet er simpelweg meer geld binnenstromen (meer supporters in het stadion is meer geld) en verder slim inkopen, jeugd goed opleiden en met winst doorverkopen. Meer sponsoren binnenhalen (bv. een van der Valk, Aldi, Porsche Twente enz. vanuit het A1 bedrijvenpark), goede netwerken opbouwen met gerenommeerde Europese clubs. Met een grotere capaciteit en meer mogelijkheden en comfort voor sponsoren kan dat doel dus bewerkstelligd worden.

Ook moet de gemeente de club helpen voor een geschikte locatie voor een groot trainingscomplex waar ook de jeugdopleiding terecht kan. De club vraagt hiervoor geen geld maar simpelweg hulp, bereidwilligheid en loyaliteit van de gemeente. Een betere city marketing dan Kowet is er niet. IJzersterk merk hoor, dat clubje aan de Vetkampstraat. Op tv zal de naam van Deventer nog meer voorkomen, mede hierdoor zullen er meer dagjesmensen naar ons mooie stadje komen wat weer goed is voor de lokale middenstand. Als ik zie hoeveel geld de gemeente in de Mimik heeft gepompt (€ 20.000.000!!!), de Deventer schouwburg leningen en subsidies van miljoenen heeft gegeven, een kleine € 70.000.000 (!!!) heeft uitgegeven aan het stadskantoor, nu alweer € 3.800.000 heeft gereserveerd voor kunstencentrum de Leeuwenkuil en de Keizer enz enz. dan snap ik het niet dat de gemeente ietwat apathisch en gereserveerd reageert.

Tijdens de laatste Café 1902 TV zag ik dat terug bij meneer de Geest, de wethouder van Deventer van o.a. sport. Hij deed voorkomen alsof er teveel beren op de weg waren inzake stadion vernieuwbouw. Zijn mimiek straalde niet 1-2-3 uit om ons z.s.m. te helpen. Ik hou dan mijn hart vast omtrent stadion vernieuwbouw en een nieuwe trainingsaccommodatie. Natuurlijk hoop ik dat mijn gevoel compleet fout is en dat de wethouder samen met zijn collega’s van de gemeente Deventer de club zeker gaat helpen.

Begrijp me verder niet verkeerd, ik gun het ze allemaal, elke sector die ik hier boven genoemd heb. is belangrijk voor Deventer. Maar Go Ahead Eagles is nu éénmaal van een groter kaliber en verdiend het om hulp krijgen van de Deventer bestuurders om door te kunnen groeien naar een stabiele Eredivisieclub. Het is niet alleen de tweewekelijkse 10.000 supporters die naar het stadion komen, maar ook de maatschappelijke en sociale functie vanuit Kowet is erg belangrijk naar de bevolking toe. Bovenal nodig ik de New York Times uit om ‘het Deventer van nu’ eens te bekijken en de stad te gaan analyseren. Ik garandeer ze 100% dat het niet meer het slapend stadje is van weleer.

Na het genieten van alle feestvreugde is het nu aan de bestuurders van Kowet om een representatief selectie voor te schotelen aan Kees van Wonderen en staf. Ben ervan overtuigd dat het Alex en Paul gaat lukken. Er zullen naast de vier nieuwe vastgelegde spelers nog zeker vijf eredivisiewaardige spelers bijkomen waaronder nog een goede keeper. Alex kan in mijn ogen het sowieso niets meer fout doen doordat hij z’n poot stijf hield tegen het lachwekkende bod van Ajax op Jay Gorter. Zelf miljoenen, maar dan ook echt miljoenen verdienen op verkoop van z’n eigen spelers en dan een beetje lopen ‘mierenneuken’ om een paar ton extra te betalen voor de beste keeper van de eerste divisie. Ook heeft Jay Gorter alles om één van de beste keepers van Nederland te worden. Talent zat, heeft hij vorig jaar meerdere malen bewezen. Maar goed, inmiddels is de deal rond voor iets meer dan een miljoen en een doorverkoop percentage. Nu mag Jay zelf onderhandelen met Ajax over zijn eigen eisen bij zijn nieuwe club. Ik wens Gorter veel succes en mocht ie onverhoopt verhuurd worden, dan staan de deuren van Kowet wagenwijd open.

De tijd dat de club spelers voor een appel en een ei laat gaan lijkt eindelijk voorbij, mede door o.a. de standvastigheid en ‘werkervaring’ van onze voorzitter. Zie ook de verkoop van Sam Beukema aan AZ voor een kleine miljoen Euro. Verder is het ook mooi om te vernemen dat het contract van Bas Kuipers open is gebroken om het te verbeteren en te verlengen. Bas is één van de betere backs in afgelopen jaren bij Kowet. En koppen onder druk kan die ook wel. Liet hij wel even zien tegen Excelsior…

Eredivisie jalalalalalaaaa Eredivisie….. Kan niet wachten om ‘klein Milanello’ en de Adelaarshorst te bezoeken. “Covid-19 we beat almost your ass !!” Binnenkort home again en niks geen ‘sleepy town on the IJssel’ meer, maar de terugkeer van de altijd beladen IJsselderby💪🏻

Vorig artikelHet ideale cadeau voor afzwaaiende teamgenoten
Volgend artikelVacature Trainer VV Diepenveen 2e elftal
Erdal Ascipinar, een geboren en getogen Deventenaar van 50 jaar. Hij is in zijn dagelijks leven in dienst van de Nederlandse Spoorwegen als Hoofdconducteur. Als fervent Kowet supporter schrijft hij voor diverse sites over zijn eigen belevenissen en over zijn grote liefde: Kowet. Erdal staat ook wel bekend als DeventerTurk. Onder die bijnaam heeft hij vele stukken geschreven.