Een aantal (on)bekende Deventenaren met roodgele roots delen iedere week hun visie op Go Ahead Eagles en meer met ons. Deze week is de beurt aan Edwin Lugt die o.a. enkele jaren voorzitter van Go Ahead Eagles is geweest.

ABNORMALISATIE EN EEN BESTUUR ONDER VUUR

Voordat ik mijn column van vier weken geleden schreef, had ik niet het minste vermoeden dat het onderwerp ‘normalisatie’ heel erg snel actueel zou worden – maar helaas wel op de verkeerde manier. Nog geen 4 dagen later liep het in De Adelaarshorst tegen FC Twente namelijk uit de hand.

Een of andere mafketel haalde het in zijn hoofd om vuurwerk in het uitvak te gooien; een deel van de FC Twente aanhang reageerde met het massaal slopen en op het veld gooien van de stoeltjes. Of ging het wellicht in omgekeerde volgorde? Eerlijk gezegd maakt het mij niets uit, beide acties getuigen van grote lafheid en brengen het voetbal alleen maar schade toe.

Zoals ik daags na de wedstrijd al in een Twitter-bericht plaatste, heb ik de overtuiging dat dit niet was gebeurd als de fans in het uitvak niet door een veilige plexiglazen wand van de thuissupporters gescheiden waren geweest. De meeste agressie wordt namelijk geuit door laffe mannetjes van nog geen 20 jaar, liefst getooid met zwarte capuchon en als het even kan -bij weer en wind- ook nog met een stoere zonnebril op, die het op een rennen zetten als ze in een man-tot-man gevecht zouden dreigen te komen. En dus gebeurt er ook vrijwel niets als ze daadwerkelijk tegenover elkaar komen te staan.

Het ‘mooiste’ voorbeeld hiervan was wel te zien op beelden die werden gemaakt na de wedstrijd FC Volendam – FC Emmen van 1,5 week geleden. Na een paar kleine schermutselingen staan twee groepjes idioten (nog wel naast een mooie sloot die zich uitstekend voor een watergevecht leende) op een paar meter afstand opgefokt fietsen naar elkaar te gooien. Nu krijgen ze de kans om er eens flink op los te slaan en dan doen ze het niet. Nee, dan wel een paar agenten mishandelen; hoe stoer – want daar kom je in dit land toch mee weg, nietwaar.

Hetzelfde gold voor de ‘rellen’ na Cambuur – Heerenveen waar vuilcontainers over een hek naar elkaar overgooien tot een nieuwe nationale Friese sport verheven leek te worden. Wees dan een kerel, spring over dat hek heen en ga ‘de vijand’ fier tegemoet. Maar nee, hier in Nederland gooien we liever met stenen naar supportersbussen, da’s pas cool. Óf we rennen, wederom mét capuchon maar zonder zonnebril, het veld op om een doelman van de tegenstander aan te vallen. Nou ja, aanvallen….toen het kereltje oog in oog met de sluitpost van Sevilla stond (correctie: lag) was de angst in zijn ogen te lezen.

Hoe dan ook, waar leidt dit allemaal toe: inderdaad, abnormalisatie. Volgens de Dikke van Dale nog geen officiële term maar als het aan burgemeester Van Haersma Buma van Leeuwarden ligt binnenkort wel. Diens remedie: straf niet de veroorzakers uit de eigen stad maar benadeel de tegenpartij en haar supporters. Wat mij betreft een ongekend brevet van onvermogen en een kansloze actie – behalve dan als het de overleving van de plaatselijke trots betreft.

Dan nog een bron van zorg dicht bij huis. Zoals velen wellicht al hebben meegekregen, ligt het bestuur van de Supportersvereniging zwaar onder vuur. Een boze en gefrustreerde supporter heeft een epistel vol met aantijgingen naar buiten gebracht. Bestuursleden, bij naam en toenaam genoemd, zijn daarbij persoonlijk aangevallen en lopen daardoor het risico aanzienlijk te worden beschadigd.

Ik vind dat niet erg chique, wat iemand ook van de gang van zaken vindt en welke fouten het bestuur ook heeft gemaakt. Uit eigen ervaring weet ik namelijk enerzijds hoe makkelijk het is om fouten te maken, maar ook hoe makkelijk het is om vanaf de zijkant kritiek te uiten.

De Supportersvereniging van Go Ahead Eagles is van onschatbare waarde. De inzet van die vele tientallen vrijwilligers is ongekend en moet absoluut worden gekoesterd. Ik heb vorig seizoen één wedstrijd achter de bar (Supportershome en B-Side) meegedraaid en het is echt indrukwekkend om te zien hoe al die vrijwilligers hun hele ziel en zaligheid erin gooien om hun medesupporters een leuke avond te bezorgen (en daardoor zelf maar een deel van de wedstrijd kunnen zien).

De werkzaamheden van met name de bestuursleden gaan echter veel verder dan de wedstrijddag zelf. Gedurende de week wordt achter de schermen ongelooflijk veel werk verricht, ik schat gemiddeld wel meer dan 20 uur per persoon. Persoonlijk heb ik er dan ook geen enkel probleem mee als dit met zekere privileges gepaard zou gaan, waar blijkbaar ook sprake van zou zijn.

Echter, tegelijkertijd is het wel zo dat een bestuur altijd verantwoording aan haar leden dient af te leggen. Transparantie is daarbij het sleutelwoord. Op alle fronten en over alle onderwerpen. Niet alleen omdat er inmiddels jaarlijks een omzet van vele honderdduizenden euro’s wordt gerealiseerd. Nee, gewoon omdat een vereniging dat aan haar leden verplicht is. Dit betekent ook dat de kritiek van de desbetreffende supporter serieus dient te worden genomen, hoe gevoelig bepaalde onderwerpen ook mogen zijn.

Mijn (ongevraagde) advies aan het bestuur van de Supportersvereniging is dan ook geweest om een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren, door kundige mensen die de club een warm hart toedragen én dit kosteloos doen. Juristen inschakelen zorgt er alleen maar voor dat partijen nog verder uit elkaar en tegenover elkaar komen te staan. En daarmee is niemand gebaat.

Wat de kritische supporter(s) en het bestuur van de Supportersvereniging in ieder geval bindt, is de liefde voor de club. En als die liefde voor en het belang van de club voor beide kanten bovenaan staat dan zou het uiteindelijk goed moeten kunnen komen.

Vorig artikelSchalkhaar en Reutum delen de punten
Volgend artikel11TEAMSPORTS – Deventer Voetbal topscorer – week 39
Edwin Lugt (1962, Delft) vervulde de positie van voorzitter van Go Ahead Eagles gedurende de periode 2013-2018. Daarvoor was hij in het voetbal al actief als voorzitter van SV Epe (4 jaar), directeur van de Coöperatie Eerste Divisie (6 jaar) en directeur van de Australische topclub Sydney FC (2 jaar). Eind 2021 verkocht hij zijn sinds 2011 opgebouwde telecombedrijf aan DeltaFiber. Sindsdien verblijft hij met zijn vrouw Henriette 6 maanden per jaar in Australië, waar één van hun drie kinderen studeert.