Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Roy Beumer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Roy Beumer.

Dit is alweer de vijfde week dat ik thuis werk. En ik moet zeggen dat ik er ondertussen wel klaar mee ben. In mijn branche is het erg onrustig door de financiële problemen die deze crisis met zich mee brengt. Gezien ik zelf eind februari van werkgever veranderd ben, was ook ik erg benauwd of ik überhaupt werkzaam kon blijven bij mijn nieuwe (Finse) werkgever. Gelukkig hebben ze een goede oplossing getroffen met de Nederlandse instanties. Dit zorgt voor rust bij mij en daarnaast heb ik een erg vertrouwd gevoel voor en van mijn manager gekregen. Hij steunt mij en ziet een goede toekomst in mijn werkgebied. Knallen dus zodra het kan!

Welk gevoel zullen de spelers van Go Ahead Eagles hebben? De meeste spelers hadden een contract tot juli en deze contracten zijn formeel allemaal opgezegd. Ik geloof best dat er voor een aantal van hen een nieuw contractvoorstel klaar had gelegen. Voor de overigen zouden nieuwe, betere, duurdere spelers teruggehaald gaan worden. Kroes wil een kwaliteitssterke selectie, minder spelers, maar wel beter. Daarmee zou de strijd om promotie of handhaving Eredivisie bewerkstelligt moeten worden in het seizoen 2020-2021.

Maar er heerst nu grote onzekerheid op de burelen van De Adelaarshorst. Er is een grote kans dat er nog gespeeld moet worden en wel tot en met 3 augustus. Hoe zit het dan met die spelers waarvan de contracten opgezegd zijn? Zullen de contracten door gaan lopen tot de laatste wedstrijd? Moeten ze weg en zal de club het met de spelers moeten doen die een doorlopend contract hebben, aangevuld met beloften? Dat laatste lijkt me heel erg unfair, maar je weet het ondertussen niet meer.

Zal de competitie volledig uitgespeeld gaan worden of zullen de promotie- en play-off plaatsen bepaald worden aan de hand van de huidige ranglijst? Zodat alleen de nacompetitie gespeeld gaat worden? Als je daar naar gaat kijken zal Go Ahead Eagles de nacompetitie plek krijgen van De Graafschap en zodoende instromen in de play-offs. De UEFA dringt echter aan op het uitspelen van de nationale competities, dit zou dan zogezegd mogelijk zijn tot en met 3 augustus, waardoor er weer grote problemen zullen ontstaan betreffende die spelers zonder contract en al vastgelegde transfers. Zo zou Luuk Brouwers transfervrij van Den Bosch richting Deventer komen. Gaat dat gewoon door per 1 juli, of zien we hem pas na 3 augustus? En hoe zit het met de trainerswissel? Hoelang is dan de zomerstop en wanneer begint het nieuwe seizoen?

Vragen voor Bosvelt en Kroes neem ik aan. De UEFA lijkt tot nu toe vooral wensen en verwachtingen neer te leggen maar zonder concrete aanwijzingen of hulplijnen. De KNVB kan hierdoor weinig meer doen wat de clubs in een stressvolle periode brengt. Naast spelersbeleid is natuurlijk ook de commerciële kant een zorgwekkende. Sponsors zullen contracten tot 1 juli hebben en wellicht door de huidige situatie niet in staat zijn om dat te verlengen. Misschien zullen sommige sponsoren het per direct stopzetten zelfs verlangen. Er wordt niet gespeeld en bedrijven zullen het ontzettend moeilijk hebben momenteel. Door de verlaging van de omzet zullen de plannen van Kroes ook opnieuw bekeken moeten worden. Is die sterke (lees dure) selectie nog wel realiseerbaar? Worden contracten nu wel verlengd omdat dit goedkopere spelers zijn dan die ze voor ogen hadden? En wat heeft dit voor een effect voor de lange termijn visie? Met het huidige team is promotie een mogelijkheid maar handhaving in de Eredivisie lijkt me kansloos.

We kunnen niets anders doen dan afwachten. Afwachten tot de UEFA en KNVB beslissingen gaan nemen en dan afwachten of de clubs achter die beslissingen gaan staan. En dan nog afwachten of alle burgemeesters achter die beslissingen gaan staan. We kunnen niets anders doen dan afwachten.

Ongekend. De huidige situatie is ongekend. Afwachten op wat er met Go Ahead Eagles gebeurt, is natuurlijk bijzaak. Voetbal is voor ons, als supporter, net als voor het amateurvoetbal, de belangrijkste bijzaak van het leven. Maar voor iedereen binnen Go Ahead Eagles is het hun brood. Ik wens ze daarom alle wijsheid en sterkte in deze huidige tijd. Maar eigenlijk wens ik dat iedereen toe. Want dit heeft effect op iedereen. Buiten alles, blijf gezond en hou je aan de afspraken. Nederland laat zien een sterk en wijs land te zijn. Hopelijk is alles snel weer bij het oude en kunnen we weer lekker kritisch schrijven over ons cluppie Kowet.

Tot die tijd,

#stayhome #staysafe

Vorig artikelVan Ommen en Sportclub: vreugde en verdriet!
Volgend artikelVolgende aanwinsten voor SV Helios
Roy Beumer is een 44-jarige Deventenaar. Hij mocht begin jaren ‘90 aan het profvoetbal bij Go Ahead Eagles ruiken in een lichting met o.a. Victor Sikora en Resit Schuurman onder leiding van Dwight Lodeweges. Hij koos ervoor om zich te gaan richten op zijn verblijf bij Daventria. Hierna ging het helaas fysiek bergafwaarts en nadat hij werd afgekeurd besloot hij zich te storten op het trainerschap.