Met nog maar een paar speelrondes te spelen, wordt het voor een aantal clubs nog spannend in welke klasse ze volgend seizoen te vinden zijn. In de door de KNVB bedachte nieuwe voetbalpyramide zal er een versterkte degradatieregeling in de verschillende competities zijn, waardoor het in de laatste weken spannender zal zijn dan de afgelopen seizoenen.

Voor een uitgebreide uitleg over de promotie en degradatieregeling binnen de afdeling Oost van de KNVB:

Zaterdag
https://www.knvb.nl/downloads/sites/bestand/knvb/27404/promotie-degradatie-senioren-oost—zaterdag

Zondag
https://www.knvb.nl/downloads/sites/bestand/knvb/27405/promotie-degradatie-senioren-oost—zondag

We hemen u mee door de diverse klassen om zo een goed beeld te krijgen wie waar nu staat en wat er eventueel nog mogelijk is.

3e klasse zaterdag: SV Twello
SV Twello hoeft zich geen zorgen te maken voor degradatie, maar kan wellicht het seizoen nog een verlenging geven met een periodetitel. Hiervoor zullen de Twellonaren wel alles uit de kast moeten halen om op een 2e plaats achter de zeer waarschijnlijke kampioen FC Zutphen te komen.


4e klasse zaterdag: FC RDC – Koninklijke UD – SV Helios – Sportclub Deventer
De klasse waarin het meeste zal gebeuren: nummer 7 tot en met 12 degraderen rechtstreeks naar de nieuw te vormen 5e klasse zaterdag.

Met nog 4 wedstrijden te gaan lijkt SV Helios zaterdag aanstaande in de uitwedstrijd bij HSC’21 het felbegeerde kampioenschap binnen te halen. Voor Koninklijke UD is helaas het doek gevallen en het mag zich volgend seizoen opmaken in de nieuwe 5e klasse zaterdag.

Sportclub Deventer en FC RDC zijn officieel nog niet veilig voor plek 7, maar gezien de resultaten van deze 2 ploegen zou er ook geen gevaar meer moeten zijn. In theorie zouden ze ook nog voor een periode kunnen gaan als ze bij de eerste 4 eindigen.


1e klasse zondag: Voorwaarts Twello
Voorwaarts is bezig aan een zeer goed seizoen en kan het seizoen wellicht nog belonen met een toetje in de vorm van de nacompetitie voor promotie. De Twellonaren staan in de periode op een 2e plek en treffen allen nog maar ploegen in de resterende wedstrijden die onder hun staan, dus wie weet!


2e klasse zondag: SV Schalkhaar
De ploeg van scheidend trainer Marcel Geestman kent een lastig seizoen. Door een zeer goede reeks heeft Schalkhaar zich nu wel boven de degradatie- en nacompetitiestreep genesteld. Maar met nog 6 wedstrijden te gaan, waarvan de eerstkomende 3 wedstrijden tegen de top 3, zijn de Schalkhaarders er nog niet en zullen nog vol aan de bak moeten om niet in degradatiegevaar te komen.


3e klasse zondag: SV Colmschate’33 – VV Diepenveen – Turkse kracht – ABS – SC Overwetering
Met nog 6 wedstrijden te gaan, is dit wel de spannendste competitie in deze regio. Het verschil in punten tussen de nummer 1 en de nummer 9 op de ranglijst is maar 9 punten, waardoor deze competitie tot de laatste speelronde enorm spannend zal blijven. Wekelijks blijkt in deze competitie dat iedereen wel van elkaar lijkt te kunnen winnen.

Enige uitzondering in deze competitie is Turkse Kracht dat onderaan bungelt met 10 punten: zij lijken rechtstreekse degradatie niet meer te kunnen ontwijken of er moet een enorm wonder gebeuren aan de Rielerenk.

Zoals de stand nu is, zal ABS ook degraderen en zou Sportclub Overwetering zich via de nacompetitie moeten proberen te handhaven. De nummers 9, 10 en 11 spelen immers nacompetitie.

VV Diepenveen en SV Colmschate staan momenteel net boven de streep, maar dit kan over een week zomaar allemaal weer anders zijn in deze rare competitie.


4e klasse zondag: VV Lettele – DVV Sallandia – VV Activia – VV De Gazelle – DVV IJsselstreek

4e klasse F
Met nog maar 2 wedstrijden te gaan, valt er voor VV Activia helaas qua promotie niets meer te halen en zou het in de praktijk ook nog op een nacompetitieplek voor degradatie kunnen komen. Helaas is het speelschema in deze competitie enorm scheef getrokken en spelen de bespelers van de Schoapenweide pas op 14 mei weer een wedstrijd, dus tot die tijd is het hopen dat de uitslagen gunstig vallen waardoor ze de nacompetitie ontlopen.

4e klasse G
Aangezien VV De Gazelle volgend seizoen al afdaalt naar de zaterdag 5e klasse, lijkt de eerste degradant al bekend al is dit nog niet officieel. Het lijkt echter niet meer af te wenden. Wekelijks is het puzzelen voor trainer Harleman om een elftal op de been te krijgen en dit zal in de resterende wedstrijden niet anders meer gaan worden.

Voor VV IJsselstreek, VV Lettele en DVV Sallandia is het puntentechnisch ook nog mogelijk om op plek 8 te komen: een plek die verbonden is met spelen van nacompetitiewedstrijden voor degradatie.

SV Heeten zal in deze competitie waarschijnlijk de kampioen gaan worden: de Heetenaren hebben niet de eerste periode gepakt (deze werd door Haarle gewonnen) waardoor de strijd om de tweede periode nog wel eens spannend kan gaan worden. Mocht Heeten die periode pakken, dan schuift hun periode door naar de eerstvolgende op de eindranglijst zonder periode: hier zou Sallandia nog een kans op kunnen maken. Met nog een paar wedstijden voor de boeg kan het dus nog aardig spannend worden in deze competitie.


5e klasse zondag: DVV Davo – DVV Go-Ahead – CCW’16 – SV Epse – SV Terwolde – Sportclub Wesepe
De kampioen in deze klasse lijkt na een goede reeks tegen de bovenste ploegen de afgelopen week wel bekend. De ploeg van Bart Vos, CCW’16, kan over 2 weken de kampioensvlag hijsen.

De strijd om de 3e periode ligt nog geheel open en voor overname van de periode van CCW’16 zijn er nog vele scenario’s mogelijk en in principe komen daar nog meerdere ploegen voor in aanmerking. Nog 4 wedstrijden en dan weten we meer!

Wij houden de komende weken alle ontwikkelingen goed in de gaten. Na het laatste speelweekend (20-21 mei) is alles bekend en zullen wij zo spoedig mogelijk alle nacompetitieschema’s publiceren!

Vorig artikel11TEAMSPORTS – Deventer Voetbal topscorer – week 14
Volgend artikelVoorbeschouwing amateurvoetbal 15 en 16 april
Wouter Hulsegge
Wouter Hulsegge is een 40-jarige Deventenaar en al bijna 35 jaar lid van SV Colmschate’33 waar hij al vele jaren actief is als vrijwilliger in diverse functies. Daarnaast helemaal gek en een groot kenner van het regionale amateurvoetbal met een voorliefde voor de Deventer clubs. Ook was hij de winnaar van de allereerste Deventervoetbalquiz.