Je op het ene moment kiplekker voelen, maar op het andere moment vrijwel niets meer kunnen. Het werd de realiteit voor de 38-jarige René Remie, vader van een tweeling en bekend in de voetbalwereld, onder ander als voormalig trainer van Wijhe’92. Vorig jaar november werd hij getroffen door een hersenbloeding in de hersenstam, waardoor hij het locked-in syndroom opliep. Nu is er een steunactie opgezet door vrienden en familie.

Het locked-in syndroom is een ernstige verlamming van de spieren van gelaat, mond, tong en ledematen, waarbij enkel verticale oogbewegingen nog kunnen worden uitgevoerd. René zit dus opgesloten in zijn eigen lichaam, maar is zich wel volledig bewust van zijn omgeving. Ook emoties zijn nog duidelijk te merken, zoals de tranen van ontroering over de steunactie. Jeugdvriend Steve Lemaire laat in radioprogramma ‘1 met Benjamin’ weten dat ze aan de hand van letterkaarten met René communiceren: ”Het gaat letter voor letter, maar op deze manier is het gelukkig wel mogelijk.”

René Remie hield na bloeding aan de hersenstam het locked-in syndroom over.
Foto van: Steunactie Help René terug naar huis.

Altijd gezond geweest
Steve, maar ook andere vrienden en familieleden, hebben René altijd gekend als iemand die gezond en vrolijk door het leven ging: ”Drie maanden voor de hersenbloeding was hij zelfs nog met zijn gezin aan het backpacken. Niemand had aan kunnen zien komen wat er kort daarna zou gebeuren.” Volgens Steve gebeurde het tijdens een voetbalwedstrijd van zijn kinderen waarbij René de wedstrijd floot: ”Tijdens de wedstrijd begon René zich niet goed te voelen. Hij liep naar de zijkant van het veld waar hij werd geholpen door andere ouders. Naast de ouders, moest ook de ambulance in actie komen. In het ziekenhuis werd duidelijk dat René een hersenbloeding in de hersenstam had en niet lang daarna begon zijn toestand te verslechteren.”

Steunactie
Het langdurige revalidatietraject begon in een centrum in Bosch en Duin in Utrecht en inmiddels werkt René keihard aan herstel in het Roessingh in Enschede. René zou veel liever weer thuis willen wonen bij zijn vrouw en kinderen, maar om dit te realiseren is er veel geld nodig. Vrienden en familie van de oud-voetbaltrainer doen er alles aan om dit voor elkaar te krijgen. Er is dan ook een steunactie opgezet.

Tekst gaat verder onder foto

René Remie samen met zijn zoontjes Tijn en Sam
Foto van: Steunactie Help René terug naar huis

Voorzieningen
Om René straks definitief naar huis te halen en hij zo zelfstandig mogelijk kan wonen, zijn er verschillende noodzakelijke voorzieningen nodig. Denk hierbij aan facilitaire voorzieningen, maar ook een rolstoelbus waarin René makkelijk vervoerd kan worden naar (medische) afspraken en natuurlijk uitstapjes. Daarnaast is er ook geld nodig voor een rolstoelfiets. Met de steunactie hoopten familie en vrienden het benodigde bedrag van 70.000 euro in te zamelen. Dat streven is met ruim 90.000 euro inmiddels ruimschoots behaald. Alles wat meer dan het oorspronkelijke streefbedrag wordt gedoneerd, komt ook op een goede manier terecht bij René en zijn familie. ”Elke bijdrage en het delen van de actie wordt zeer gewaardeerd”, laat Steve weten.

Bron: Artikel komt tot stand vanuit de samenwerking die Deventer Voetbal heeft met de Streekzender Salland1.
Auteur: Benjamin Borgman

Vorig artikelDe rood-gele column van Erdal Ascipinar – week 33
Volgend artikelGA Eagles middenvelder Blomme tekent bij tot 2026