Eindelijk kon ook voor SV Schalkhaar in competitieverband de bal weer rollen. Naar een lange periode van niet spelen vanwege de coronamaatregelen, was het vandaag meteen succesvol tegen naaste concurrent GVV Eilermark. De ploeg van de trainers Marcel Geestman en Dirk Jan Beltman won verdiend met 2-1 en stijgt hierdoor op de ranglijst.

Wel toevallig dat de uitslag 2-1 dan ook de uitslag was in de laatste ontmoeting tussen deze twee verenigingen in het seizoen 2019-2020, destijds gespeeld net voordat de coronapandemie uitbrak. Na oefenwedstrijden tegen SV Epe en VV Heino werd vervolgens vorige week de eerste competitieverplichting tegen Suryoye afgelast vanwege teveel coronabesmettingen bij de tegenstander.

Vandaag mocht het dan weer gebeuren tegen het al meer dan 100 jaar oude GVV Eilermark, een vereniging uit Glanerbrug dat net ten oosten ligt van de stad Enschede. Door diverse omstandigheden kon SV Schalkhaar vanmiddag niet beschikken over vaste krachten als Michiel Hullegie, Jason Westerkamp, Rokay Haafkens en Milan te Riele. Met wat gepuzzel kregen een aantal spelers uit de brede SV Schalkhaar selectie een kans om zich te laten zien tegen een sterke tegenstander.

Middenvelder Joost Brouwer kreeg na een lange blessure weer een plek op het middenveld, terwijl Jip Ellenbroek samen met Delano Haulussy het centrum van de verdediging vormde. Marijn Roelofs kreeg de plek links in de verdediging toebedeeld, op die positie speelde hij destijds in de jeugd van PEC Zwolle ook regelmatig. Het weer, met veel regen en wind, speelde deze middag behoorlijk parten om er een goede wedstrijd van te maken.

Voor SV Schalkhaar begon deze wedstrijd dan ook wat aftastend en onwennig, maar dat was een logisch gevolg vanwege de vele mutaties in het team. De eerste kans was na 10 minuten spelen voor GVV Eilermark. Na een foutieve inspeelpass van Marijn Roelofs werd de bal onderschept door een speler van Eilermark waarna de spits van GVV Eilermark diep werd gestuurd en oog in oog kwam met keeper Jesper Lukassen die vervolgens op fraaie wijze redding bracht.

SV Schalkhaar, dat de eerste helft tegen de wind in moest spelen, kwam nauwelijks aan goed aanvallen toe en hanteerde in deze fase (te) vaak de lange bal. Kleine kansen waren er voor Bjorn Duteweert en Koen Klosters, maar beide hadden het vizier niet op scherp.

In de 24e minuut kwam SV Schalkhaar op achterstand. Vanaf de linkerkant van GVV Eilermark werd de bal laag richting de spits gespeeld. Dat deze speler de bal bewust liet gaan voor een inlopende speler had de hele verdediging van SV Schalkhaar dan ook niet op gerekend en werd uiteindelijk ook keeper Lukassen te machtig, 0-1. Enkele minuten na deze openingstreffer werd uitblinker Bjorn Duteweerd vanaf links de diepte ingespeeld, met zijn snelheid en loepzuivere voorzet wist hij de inlopende spits David Klopman te bedienen die de bal als een echte spits prima afrondde, 1-1 (32 min).

Nog voor de rust had SV Schalkhaar de mogelijkheid om op voorsprong te komen. Een corner van Koen Klosters kwam voor de volledig vrijstaande Luuk ter Mate, die wellicht schrok van de geboden ruimte. Zijn inzet verdiende meer. Vlak voor het rustsignaal schoot David Klopman van afstand op doel, de bal bleef wat hangen waardoor de keeper nog tot het uiterste moest gaan om de bal uit de kruising weg te werken.

Na rust was het gedaan met GVV Eilermark: de ploeg van trainer Wesley Sanders kwam er niet meer aan te pas. SV Schalkaar werd steeds sterker, had de wind in de rug en wist met goed verzorgd voetbal de voorwaartsen te bereiken. Met name de prima spelende Jip Ellenbroek was veelvuldig betrokken bij de opbouw.

Na een uur spelen leek Koen Klosters de wedstrijd te beslissen, maar hij schoot van net buiten de zestien enkele centimeters naast het doel van GVV Eilermark. Ook buitenspeler Milan Beumer begon voor steeds meer gevaar te zorgen, nadat hij in de eerste helft wat onzichtbaar was. Het wachten was dan ook op een doelpunt voor de gastheren.

Het geluk was aan de zijde van GVV Eilermark. Eerst leek David Klopman zijn tweede doelpunt aan te tekenen, nadat hij vrij kon inkoppen na een prima voorzet van Luuk ter Mate. Kort daarop was invaller Stijn Rorije dicht bij de winnende treffer, ook zijn kopbal werd tot corner verwerkt. Spits David Klopman kreeg opnieuw de mogelijkheid om zijn tweede doelpunt te maken. Nadat hij de bal kreeg ingespeeld draaide hij prima weg van zijn tegenstander en kwam alleen voor de keeper van GVV Eilermark, ook dit keer zonder succes.

In de 81e minuut was het dan eindelijk zover dat er gejuicht kon worden door een ieder die SV Schalkhaar een warm hart toedraagt. Bjorn Duteweert maakte zich vrij van zijn directe tegenstander en vanaf de rechterkant schoot hij op doel, een schot wat de keeper niet goed kon verwerken. De bal kwam via de keeper terug in het veld voor de voeten van Milan Beumer die de bal diagonaal rechts onderin de hoek schoot, 2-1.

Hierna probeerde GVV Eilermark nog een slotoffensief in te zetten, maar in de problemen kwamen de wit-zwarten zeker niet.

Een prima prestatie van SV Schalkhaar, dat met deze driepunter naar de tweede plek stijgt op de ranglijst en koploper NEO tot op 2 punten is genaderd. Er volgen een paar belangrijke weken voor SV Schalkhaar. Volgende week zondag staat de uitwedstrijd tegen Achilles ’12 op het programma. Tussendoor op 2 maart staat de inhaalwedstrijd tegen FC Suryoye gepland waarna zondag 6 maart SV Schalkhaar VV Lemelerveld ontvangt.

Zondag 6 maart SV Schalkhaar – VV Lemelerveld, aanvang 14.00 uur, locatie Horsterhoek.

Viaclubcorrespondent SV Schalkhaar
Vorig artikelABS knokt zich naar verdiende overwinning
Volgend artikelSV Colmschate ’33 komt te laat op stoom en lijdt harde nederlaag (4-0)