SV Schalkhaar speelde zondagmiddag op de eigen Horsterhoek tegen degradatiekandidaat DIO’30 uit Afferden (nabij Druten in de Betuwe) en won met maar liefst met 5-0. Zelf is SV Schalkhaar na deze prachtige overwinning nog lang niet verzekerd van lijfsbehoud, maar de ploeg van trainer Martijn de Haas en zijn assistent Jacob Ensing deden wat het moest doen; winnen.

Met deze ruime overwinning boekte de thuisploeg haar eerste thuisoverwinning van het seizoen en kan hiermee verder werken aan een spannend slot van de competitie waarbij de onderste ploegen, die net boven de directe degradatiestreep staan, allemaal het goede gevoel hebben en punten pakken.

In de warming up van deze wedstrijd was het nog niet geheel duidelijk hoe de thuisploeg aan de aftrap zou starten. Met de lichtgeblesseerde keeper Jesper Lukassen en middenvelder Koen Smith begon het de warming-up waarna Jesper Lukassen aan gaf wel te kunnen starten. Dat gold niet voor Koen Smith die zich moest laten vervangen door Bjorn Duteweert, die na een slepende blessure voor het eerst dit seizoen aan de aftrap stond. Ook aanvaller en de (nog) jeugdspeler Yoes Beldman kreeg de voorkeur en speelde vanmiddag op de linkerflank.

De wolken drijven langzaam weg van de Horsterhoek en er is na de wedstrijd van gisteren weer veel mogelijk. Uiteindelijk zullen de resterende 5 wedstrijden uitwijzen waar het voor SV Schalkhaar eindigt (3 wedstrijden thuis en 2 wedstrijden uit).

SV Schalkhaar begon vanmiddag zeer agressief en zette van meet af aan druk op de verdediging van DIO’30 en was daardoor veel op de helft van de tegenstander. Door het agressieve spel van de thuisploeg creëerde het veel kansen. Yoes Beldman was de eerste die keeper Gijs Lamers van DIO’30 testte. Hij schoot de bal hard in de verre hoek, maar na een knappe redding van de keeper bleef het eerste doelpunt uit. Voor SV Schalkhaar is het goed dat aanvaller Bjorn Duteweert weer inzetbaar is, hij was na enkele minuten spelen dan ook dicht bij de openingstreffer; vanaf ruim buiten het zestienmetergebied schoot hij hard over.

SV Schalkhaar speelde goed en reeg de kansen aaneen. Weer was Bjorn Duteweert betrokken bij een veelbelovende aanval; vanaf de linkerkant leverde hij een prima voorzet af op het hoofd van Michiel Hullegie die binnen leek te koppen, maar de bal werd door een DIO’30 verdediger van de lijn weggehaald.

Na een kwartier spelen kwam DIO’30 iets meer van eigen doel en werd de druk van SV Schalkhaar iets minder, maar na 18 minuten spelen kwam SV Schalkhaar toch op de zeer verdiende 1-0 voorsprong. Michiel Hullegie speelde spits David Klopman aan, die (met een verdediger in de rug) van zijn directe tegenstander wegdraaide en vanaf de achterlijn de inlopende Bjorn Duteweert de gelegenheid gaf om de bal van dichtbij binnen te tikken.

Nog eens drie minuten later was het wederom SV Schalkhaar dat reden had tot juichen. DIO’30 rechtsback Jesper Kaaks verslikte zich in de bal waarna Milan te Riele vrij doorgang kreeg naar het doel, omspeelde keeper Gijs Lamers en bracht hiermee de stand op 2-0. Dit alles tot ongenoegen van grensrechter van de Kamp van DIO’30 die buitenspel had geconstateerd. Een hachelijke situatie volgde toen scheidsrechter Weibers de situatie anders beoordeelde en het doelpunt goedkeurde. De grensrechter liep het veld in en gooide de vlag theatraal weg en verliet het veld. Er moest een reservespeler aan te pas komen om de wedstrijd te vervolgen.

DIO’30 was na deze actie wat geïrriteerd en dat leverde een terechte gele kaart op voor Tijmen van Doorn na een felle overtreding op Milan te Riele, waarna de gemoederen wat opliepen.

De ene na de andere aanval van SV Schalkhaar viel vanmiddag te bewonderen, maar de thuisploeg deed in deze fase zichzelf tekort door niet ruimer op voorsprong te komen. Een vrije trap op de rand van de zestien werd genomen door Michiel Hullegie die snoeihard op de onderkant van de lat schoot.

Na 37 mintuten spelen kon de eerste serieuze kans voor DIO’30 genoteerd worden. De meest gevaarlijke aanvaller van DIO’30, Fahim Awad, kreeg van het rechter verdedigingsblok van SV Schalkhaar iets teveel ruimte en schoot maar net naast het doel van SV Schalkhaar keeper Jesper Lukassen. Beide ploegen gingen rusten met een 2-0 voorsprong voor SV Schalkhaar.

De tweede helft had DIO’30 het voordeel van de straffe wind, die van rechts naar links over het veld stond. SV Schalkhaar begon het tweede bedrijf niet goed, had teveel balverlies en kon in vergelijking met de eerste helft zelf geen druk meer krijgen op de verdediging van DIO’30. De ene na de andere corner voor DIO’30 was het gevolg; met deze wind en indraaiende corners moest de sterk keepende Jesper Lukassen regelmatig laten zien waarom hij een goede keeper is. SV Schalkhaar had het lastig en in deze fase van de tweede helft leek de 2-1 eerder te vallen dan de 3-0.

Trainer Martijn de Haas bracht halverwege de tweede helft enkele frisse krachten binnen de lijnen waaronder Kick Brouwer, Murat Özdemir en Luuk Janssen. Ook ging het in de 5-2-3 formatie spelen om via de flanken voor meer gevaar te zorgen door het inbrengen van de snelle Kick Brouwer en Luuk Janssen. Hiermee was het in de uitwedstrijd al behoorlijk succesvol, ook vandaag pakte dit goed uit.

In de 82ste minuut kwam de bevrijdende 3-0 op het scorebord. Vergelijkend met het eerste doelpunt was het opnieuw David Klopman die wegdraaide van zijn directe tegenstander waarna de spits oog had voor de meelopende Milan te Riele die de bal vervolgens simpel langs keeper Lamers kon spelen.

De wedstrijd leek twee minuten later definitief gespeeld toen Murat Özdemir de bal bezorgde bij Luuk Janssen die vanaf de zijkant de ruimte kreeg. Met volle overtuiging schoot deze (nog) jeugdspeler de bal onhoudbaar in het dak van het doel (4-0) en dat betekende zijn eerste doelpunt voor SV Schalkhaar 1. Misschien wel het mooiste doelpunt viel in de 90ste minuut toen Murat Özdemir de bal fantastische in de bovenhoek schoot en daarmee de eindstand op 5-0 bracht.

Een broodnodige overwinning voor SV Schalkhaar. Puntenverlies zou vanmiddag wel heel vervelend zijn geweest omdat de concurrentie ook de nodige punten pakte en het daardoor ongekend spannend blijft in de onderste regionen van deze tweede klasse.

Volgende week zondag moet SV Schalkhaar op bezoek bij Beuningen waarna het zondag 21 april koploper VVG’25 op bezoek krijgt.
Steun SV Schalkhaar de komende nog 5 competitiewedstrijden.