Helios won afgelopen zaterdag de eerste Deventerderby in van het seizoen. Sportclub Deventer werd eenvoudig opzijgezet met 6-1.

Voor het eerst na jaren stond de derby Helios- Sp Deventer weer op het programma. Reden hiervan is dat beide clubs gekozen hebben op de zaterdag te gaan spelen. Helios nam vanaf begin af aan het initiatief tegen een jong Sportclub Deventer. in de 7e minuut werd Jarmo van ‘t Hof diep weggestuurd maar stond net buitenspel. Sportclub Deventer kon, en de Intentie was duidelijk, alleen op de counter spelen.

In de 9e minuut was het raak. Helios kreeg een vrije trap op de rand van de 16. Jarmo wist wel raad met de geboden ruimte in de muur en schoot zijn eerste van deze competitie binnen 1-0. Helios ging door, creëerde diverse kansjes. In de 19e minuut kwam Djeremy Waslander op rechts door en zijn voorzet werd, op een spectaculaire wijze, door Glenn Alberts vanuit de lucht afgerond. Na die 2-0 verdedigde Sportclub, tot de 28 ste minuut, zich kranig maar toch was het weer Jarmo van ‘t Hof die, na een mooie steekpass van Serkan, de uitlopende keeper met een lob wist te verschalken voor de 3-0.

In de twee minuten daarna kreeg Helios meerdere kansen op een rij. Glenn Alberts schoot in de 29ste minuut, na een mooie voorzet van Djeremy Waslander, net over. Een minuut later, na drie spelers van Sportclub Deventer op het verkeerde been te hebben gezet, schoot Glenn via keeper tegen onderkant lat. De bal ging voor velen vanachter de lijn het veld weer in, maar grens- en scheidsrechter hadden last van de lage zon en konden dat niet constateren. Daardoor bleef het tot aan de rust 3-0.

Helios ging in de 2e helft door met datgene waar ze in de 1e helft mee gestopt waren: Vroeg storen, snel de bal veroveren en de score proberen uit te breidden. In de 50ste was het raak; het was Roy Smeitink die de bal vanaf de rand 16 loeihard inschoot. Drie minuten na die 4-0 was het weer Smeitink die een kans kreeg, maar zijn inzet werd te zacht afgewerkt en werd een prooi voor de goed keepende Luc Nijboer.

In de 64 ste kreeg Sportclub Deventer zijn eerste kans, zo leek het, maar door goed optreden van Fabio Put, werd dat verhinderd. Keeper Nelson Lammertink liet zich steeds meer gelden en verhinderde door goed keeperswerk dat Helios de voorsprong verder kon uitvergroten. In de 70ste minuut was het wel weer raak. Nick Beekman, ingevallen voor Djeremy Zandvliet, werd met een steekpass van Djeremy Waslander op rechts weggestuurd. Zijn voorzet op maat, werd door Jarmo hard ingekopt voor de 5-0.

Twee minuten later werd Waslander, na een een-tweetje met Ijen Bruinsma, binnen de 16 onderuit gehaald. De penalty werd hard door Jarmo ingeschoten voor de 6-0. In het laatste kwartier werd het spel van Helios minder en kon Sportclub Deventer voor de eer gaan. In de 86ste minuut kwam Calvin Jongsma plots alleen voor keeper Joël de Jonge te staan en werkte bekwaam af. Eindstand 6-1, volgende week speelt Helios uit tegen SC Rijssen. Aanvang 14.30