In deze winterstop maken onze correspondenten de balans op van de eerste seizoenshelft. Een terugblik op de wedstrijden vanaf afgelopen zomer tot aan dit ogenblik. Ditmaal de beurt aan de club-correspondent Huub Kolkman van Schalkhaar.

SV Schalkhaar, uitkomende in de zondag tweede Klasse J, begon afgelopen zomer met een nogal vernieuwde selectie aan het seizoen 2019- 2020. Al vroeg in het vorige seizoen maakte SV Schalkhaar eerste keeper Frans van Oldeniel bekend dat hij het een stapje hogerop wilde proberen, ROHDA Raalte had belangstelling en dat werd zijn nieuw club. Voor Mattis Janse was de tijd aangebroken om na jarenlange trouwe dienst afscheid te nemen van de eerste selectie. Momenteel speelt Mattis in het tweede elftal. Twee basisspelers en aanvallers Paul Roetert en Sven Kelder maakten bekend dat hun tijd bij SV Schalkhaar was gespeeld en beide graag terug wilden keren naar de vereniging waar ze ooit zijn opgegroeid. Paul Roetert keerde terug naar ABS uit Bathmen, Sven Kelder naar de Gazelle.

Voor SV Schalkhaar betekende dit het inleveren van scorend vermogen en afscheid nemen van twee gewaardeerde krachten. Nieuw bij SV Schalkhaar kwamen Tristan Berghuis, hij speelde voorheen wij WSV in Apeldoorn en is naast voetballer ook trainer van de jeugd GAE O15. Van SC Overwetering, dat vorig seizoen degradeerde, kwam middenvelder/aanvaller Bram de Haas naar SV Schalkhaar, hij wilde graag op tweede Klasse niveau blijven spelen. Voor middenvelder Joost Brouwer was RDC niet zij plafond, Joost gaf aan graag een sportieve stap te willen maken en meldde zich aan bij SV Schalkhaar. De in de jeugd van SV Schalkhaar nog opgeleide Pieter Ebbers heeft de laatste jaren ervaring mogen opdoen in de jeugd van GAE, maar besloot zelf om terug te keren op het oude nest. Naast deze aanwinsten kwamen enkele talentvolle jeugdspelers van SV Schalkhaar O19 de selectie van hoofdtrainer Marcel Geestman versterken en de nodige ervaring opdoen. Talenten als Marijn Roelofs, Luuk ter Mate, Bjorn Schneider en keeper Jesper Lukassen krijgen de kans zich verder op een wat hoger niveau te ontwikkelen. Dat SV Schalkhaar jonge talenten de kans geeft bleek wel uit de keuze voor de jonge tweede elftal keeper Jesse Klopman, hij pakte zijn kans en verdedigt het doel bij SV Schalkhaar 1.

In de eerste oefenwedstrijden bleek dat hoofdtrainer Marcel Geestman een goede groep spelers tot zijn beschikking heeft met veel posities dubbel bezet. Het voorbereidingstoernooi van SV Schalkhaar verliep naar behoren en SV Schalkhaar won haar eigen toernooi na overwinningen op Colmschate (3-0 winst) en ABS (2-0 winst). Met name de wedstrijd tegen ABS was het weerzien met de oud SV Schalkhaar spelers Paul Roetert en Jasper Broekhuis en voorheen SV Schalkhaar trainer Hans van der Hoop, die 4 jaar hoofdtrainer is geweest van de ploeg uit Schalkhaar.

Een overwinning later in de voorbereiding op eerste klasser Voorwaarts uit Twello (1-0 winst) gaf aan dat SV Schalkhaar al vroeg een goede vorm te pakken had. De bekerwedstrijden verliepen wisselend; Thuis werd er nog gewonnen (1-0) van ZAC, uit nipt verloren (2-1) van eerste Klasser Heino en een gelijkspel (1-1) thuis tegen SVI. Deze uitslagen betekende voor SV Schalkhaar een ronde verder in het bekertoernooi.

Bij aanvang van de competitie bleek dat enkele spelers de eerste competitiewedstrijden moesten missen. Dit vanwege blessures, maar ook wegens andere omstandigheden. De competitie begon voor SV Schalkhaar op 22 september uit bij SDC’12 uit Denekamp, verloren werd er met 3-1. De eerste competitiepunten werden vergaard op 29 september, thuis tegen ATC’65 uit Hengelo (1-0). Vlekkeloos ging het allemaal niet en veelal werd er een minder niveau gehaald dan in vergelijking met de diverse wedstrijden uit de voorbereiding, wisselingen in de opstelling kwam het spel niet altijd ten goede. Dat SV Schalkhaar een jonge ploeg heeft, goed kan voetballen, maar ook op bepaalde momenten de ervaring en fysieke kracht mist om wedstrijden te winnen bleek de eerste wedstrijden van oktober.

Wijhe vs. SV Schalkhaar, Huub Kolkman
Wijhe vs. SV Schalkhaar, Huub Kolkman

Thuis werd er nog gelijk gespeeld tegen NEO (0-0), een offday in Wijhe ’92 (3-1 verlies) en een goede wedstrijd, maar toch verliezen tegen koploper Suryoye-Mediterraneo FC (2-3 verlies). Deze wedstrijden heeft de ploeg sterker gemaakt. Eind oktober bleek de selectie inmiddels weer compleet en meer in evenwicht en dit leidde tot beter voetbal. Knap was het gelijkspel in Apeldoorn tegen WSV, waar Michiel Hullegie ver in blessuretijd de gelijkmaker binnen kopte. Goede overwinningen tegen Eilermark (2-1 winst) en laagvlieger BWO (1-3 winst) deed de ploeg van Geestman stijgen op de ranglijst. Nadat bleek dat twee ploegen, Suryoye-Mediterraneo FC en Columbia alles wonnen, was het gat met de nummer 3 na enkele wedstrijden al geslagen en deze ploegen lijken nu al niet meer in te halen.

Op 16 november bekerde SV Schalkhaar verder door tegen zaterdag tweede klasser SVVN uit Nijverdal met 4-1 te winnen. Nieuwkomer Pieter Ebbers kende een ongelukkige start, vanwege een blessure kon hij de eerste maanden niet in actie komen. Pas half november kreeg hij zijn eerste speelminuten en liet met fris en direct spel zien dat hij een versterking is voor SV Schalkhaar. Het ging mis op 1 december tegen Achilles ’12. SV Schalkhaar verloor thuis verdiend (3-0) en creëerde zelf weinig kansen. De verwachte moeilijke uitwedstrijd bij Bon Boys werd door een sterk SV Schalkhaar terecht met 0-2 gewonnen. Helaas kwam er een eind aan het bekervoetbal, bij ROHDA Raalte werd met prima voetbal gelijk gespeeld (1-1), in de penalty reeks was ROHDA keeper Frans van Oldeniel de held tegen zijn vrienden uit Schalkhaar. Spits David Klopman was na 5 rondes in de strafschoppenserie de enige die de strafschop niet wist te verzilveren.

De laatste wedstrijd in 2019 werd op 15 december gespeeld tegen Barbaros. In een volle kantine werden de handbaldames bejubelt vanwege de overwinning in de WK-finale tegen Spanje, op het veld had SV Schalkhaar relatief weinig moeite met middenmoter Barbaros (2-1 winst). Na 12 wedstrijden kan de balans opgemaakt worden over de eerste seizoenhelft; Zoals aangegeven, de bovenste plek is buiten bereik en dit seizoen niet haalbaar voor SV Schalkhaar. De strijd om het kampioenschap zal gaan tussen Columbia en Suryoye-Mediterraneo FC.

SV Schalkhaar en NEO uit Borne in evenwicht.
Foto: Huub Kolkman

Plek 3, lang bezet door NEO uit Borne, staat nu op het spel. SV Schalkhaar is tot 1 punt genaderd. Deze plek op de ranglijst zal voor SV Schalkhaar als doelstelling gesteld  gaan worden, een plek die automatisch recht zal geven op deelname nacompetitie. Dan zal er wel een goede tweede seizoenhelft moeten volgen, te beginnen in Apeldoorn. Op zondag 26 januari zal SV Schalkhaar moeten aantreden tegen koploper Columbia, een wedstrijd waar spelers en staf de komende weken naar toe kunnen werken. Komend weekend reist de complete selectie en staf van SV Schalkhaar 1 af naar Den Haag, waar het op trainingskamp gaat.

SV Schalkhaar staat er momenteel goed voor, in november heeft hoofdtrainer Marcel Geestman zijn contract verlengd, club en trainer zijn tevreden over de samenwerking en hebben vertrouwen in de toekomst. Met deze nog relatief jonge spelersgroep kan zeker nog wat bereikt worden. Ook het tweede elftal, uitkomend in de eerste Klasse staat op een verdienstelijke tweede plek met 1 punt achterstand op de koploper. Volg SV Schalkhaar en bezoek eens een wedstrijd op de mooie Horsterhoek, waar SV Schalkhaar 1 haar thuiswedstrijden speelt op zondagmiddag 14.00 uur. Het beloofd een mooi en succesvol tweede helft van de competitie te worden.