MASV – Voorwaarts is een voetbalclash tussen twee totaal verschillende voetbalculturen. MASV (Arnhem) ‘koopt’ zich in drie jaar tijd van de vierde naar de eerste klasse met overwegend gearriveerde spelers en Voorwaarts bereikte de eerste klasse door jaarlijks veel te investeren in de doorstroming van jeugd om spelers vanuit de eigen jeugdopleiding klaar te stomen voor het vereiste niveau.

Het verschil in leeftijd en kilo’s (!) op het veld is vandaag illustratief voor de culturen. MASV is ouder, geslepener en schuwt de inzet van het fysiek niet. De wedstrijd is vooraf dan ook uit te tekenen. Voorwaarts staat goed voorbereid aan de aftrap en start frivool, de Arnhemmers daarentegen beginnen onsamenhangend en boren gedurende de wedstrijd de voor hen juiste bronnen aan om alsnog langszij te komen. Voorwaarts speelde dan ook bij rust een gewonnen wedstrijd, maar moest na 90 minuten toch de punten delen met MASV uit Arnhem. De uitslag 4-4 bleek uiteindelijk wel een juiste afspiegeling van de krachtsverhouding.

Voorwaarts had na een aftastend begin de eerste kans. Een kopbal van Marcus van Geelen ging rakelings over de lat. Na een kwartier was het wel raak. Een goede individuele actie en fraaie afronding van Ismar Maglajlic, 0-1. Voorwaarts bleef daarna met goed verzorgd spel dominanter. Na een half uur werd dat beloond met een treffer van Bruce Schotman. Uit een corner verlengde Bruce een tegendraadse kopbal van Luuk Grieving, 0-2. MASV stelde daar mondjesmaat weinig tegenover. De acties gingen vaak net naast of net over het doel. De derde treffer van Voorwaarts viel nog voor rust. Ivo Spanjers ging een een-twee aan met Luuk Grieving. Met de aanname zette Ivo zichzelf volledig vrij voor de keeper en daarmee werd de 0-3 een feit. Ruststand 0-3.

Na rust maakte MASV gelijk duidelijk dat het zich nog niet gewonnen gaf. Een omzetting in de verdediging en offensieve dadendrang leidde binnen 30 seconden al tot de 1-3. Voorwaarts herpakte zich goed van deze tegenslag. Goede aanvallen werden opgezet en vooral over links kwam er veel gevaar via Ismar en de ‘overlappende’ Diëgo Paais. Helaas was de eindpass niet zorgvuldig of een Arnhems been kwam er ternauwernood tussen. Na 60 minuten leek Marcus van Geelen de beslissende tegen de touwen te schieten. Hij draaide zich op 20 meter fraai weg van zijn tegenstander en schoot hard en geplaatst binnen, 1-4.
Voorwaarts had de touwtjes weer in handen. In de 64ste minuut is daar het cruciale moment dat de wedstrijd deed kantelen: een overtreding op laatste man Nino Wattimena bleef onbestraft en de Arnhemse spits kon vrij doorlopen naar keeper Michiel Selhorst 2-4.

MASV rook bloed en Voorwaarts ging vooral tegenhouden in plaats van het voetballend vermogen aan te spreken. De enkele kansen die Voorwaarts nog kreeg kwamen voort uit spaarzame aanvallen en vrije trappen. De ingevallen Rick Timmermans was daarbij nog het dichtst bij een doelpunt. Zijn vrije trap vanaf 20 meter werd door de keeper uit het doel geranseld tot corner. MASV sloeg alsnog toe. In de 71ste en 85ste minuut werd het respectievelijk 3-4 en 4-4. De slotfase was hectisch en het was dat Voorwaarts het eerste uur voldoende respect had afgedwongen, waardoor de Arnhemmers ook met 4-4 tevreden waren. Na afloop was de teleurstelling groot bij de spelers. Begrijpelijk, maar tegelijkertijd is een punt bij MASV een prima prestatie en is het vertoonde spel in het eerste uur alleszins acceptabel. Daarbij een eerste competitiedoelpunt voor eerstejaars senior Ivo Spanjers. Dat zijn aanknopingspunten voor een goed vervolg aankomende zondag in Winterswijk!