Het memorabele briefje van Koeman, dat een jaar geleden in Duitsland tot de ommekeer leidde voor het Nederlands elftal tegen aartsrivaal Duitsland, kreeg in Geesteren een succesvol vervolg. Succesvol is zo’n briefje pas als de tactische aanwijzing het gewenste effect heeft. En dat had het. Voorwaarts scoorde met deze meesterzet in blessuretijd nog de gelijkmaker tegen Stevo, 3-3.

Trainer Jochem de Weerdt had deze zondag assistentie van de ernstig geblesseerde Simon Rutgers, assistent-trainer van dienst bij afwezigheid van Niels Peereboom. Beide heren, Jochem en Simon, wisten het briefje op het juiste moment (85ste minuut) en met de juiste instructie over te dragen aan invaller Chiel Grieving. De assistent was er duidelijk mee in z’n nopjes.

Simon Rutgers was het afgelopen kampioensjaar de onberekenbare en uiterst lastige aanvaller van Voorwaarts 1. Dit seizoen raakte de spits ernstig geblesseerd op het kunstgrasveld van Huissen bij RKHVV. Vandaag kon hij toch weer, in de rol van assistent-trainer, zijn bijdrage leveren. Zijn revalidatie zal langdurig en intensief worden.

Voorwaarts begon zoals elke week sterk aan de wedstrijd. Met goed positiespel, op een moeilijk bespeelbaar grasveld, hadden de Duistervoordenaren de overhand. In de 11de minuut bracht dit het eerste succes. Hierbij bracht Lars Teunissen een afgevallen corner opnieuw in, die van dichtbij door Pim Havekes binnen gewerkt kon worden, 0-1.

Daarna volgden een aantal ‘net niet’ momenten aan Voorwaartszijde door verkeerde aannames en verkeerde passes, mede te wijten aan het hobbelige en gladde veld. In de 40ste minuut volgde een mooie aanval waarna Rick Timmermans de bal links voorin kreeg. Pim zag het moment en kwam middels een lange sprint bij de tweede paal, legde de bal af op Bruce Schotman die vanaf twee meter binnen kon tikken, 0-2.

Volgens Simon een zeer verdiende 0-2 voorsprong en volledige controle. Helaas werd dit niet de ruststand. In de 44ste minuut een uitval van Stevo waarbij de linksbuiten voorgaf en Mark Mulder in een kopduel op waarde geklopt werd. Keeper Yoel Finke kreeg er nog wel een hand tegenaan maar kon de kopbal niet meer keren. Ruststand 1-2.

Na rust kwam Stevo sterk en met veel druk uit de kleedkamer. Voorwaarts durfde niet echt meer te voetballen en via een klutsgoal viel na 59 minuten de gelijkmaker, 2-2. Niet veel later, op de rand van de 16 meter, een vrije trap voor Stevo die knap over de muur binnengeschoten werd, 3-2. De wedstrijd was plotseling gekanteld. Stevo rook bloed en creëerde nog een paar kleine kansjes, maar die gingen er niet in.

In de 85ste minuut verving Chiel Grieving Rick Timmermans en kreeg het briefje in handen van de technische staf. Niet alleen een gouden wissel, maar ook een gouden wijziging in de opstelling naar een verdedigend blok van vier en een aanvallend blok van 4 spelers. Nando Manuputty en Ismar Maglajlic op de buitenkanten en Chiel werd de extra spits. Dat leidde in de blessuretijd tot een voorzet van Ismar Maglajlic vanaf links die door Chiel met zijn linkerbeen, vanaf de punt van de vijfmeter-lijn, uit een onmogelijke hoek binnengeschoten werd, 3-3.

Simon: ‘Al met al een sterke eerste helft en een onrustige tweede helft met te veel lange ballen. Een wedstrijd die Voorwaarts in de eerste wedstrijden van het seizoen zeker verloren had, en nu toch nog een punt heeft opgeleverd, doordat het elftal er als een solide team stond.’