De KNVB heeft de clubs vandaag schriftelijk laten weten dat ze een eventueel verzoek tot promotie mee willen gaan nemen in de plannen voor het nieuwe seizoen.

De KNVB maakte 31 maart nog bekend dat alle amateurcompetities ten einde zijn. In het kort betekende dit dat er geen eindstanden komen, en er dus ook geen kampioenen, promovendi en degradanten zijn. Zo leek het zo dat iedereen in het volgende seizoen start in dezelfde klasse als bij de start van het huidige seizoen.

Echter biedt de KNVB een eventuele uitkomst voor clubs die willen veranderen van niveau, dus een klasse hoger over lager willen gaan spelen. Dit melde de KNVB donderdagmiddag aan alle voetbalclubs in Nederland.

Zo zou in Deventer dus IJsselstreek alsnog kunnen promoveren evenals ABS Bathmen. Beide clubs stonden stijf bovenaan in hun klasse en leken rechtstreeks af te stevenen op promotie. De KNVB sprak eerst nog strikt dat niemand zou promoveren of degraderen, maar komt nu gedeeltelijk terug op die uitspraak. Die mogelijkheden ontstaan omdat diverse clubs niet meer in dezelfde categorie zullen uitkomen. Denk alleen maar in Deventer, waar een aantal clubs vanaf komend zomer van de zondag naar de zaterdag verhuizen.

Foto: Henny Meyerink

Tevens zullen er verenigingen zijn die lager zouden willen spelen, zo suggereert de KNVB in het schrijven. Alle clubs die uitkomen in Categorie A kunnen, uiterlijk voor 1 juni 2020, hun verzoeken doorgeven aan het bondsbureau. Categorie A omvat onder meer alle eerste elftallen.

Naast de eerste elftallen bevat de A categorie ook alle reserve-elftallen van de reserve Hoofdklasse tot en met de reserve derde klasse, de Eredivisie voor vrouwen tot en met de derde klasse voor vrouwen en de Eredivisie tot en met de Hoofdklasse bij de jeugd van dertien tot negentien jaar.

In de lagere klassen, die onder categorie B vallen, geldt dat clubs elk jaar op verzoek hoger of lager kunnen worden ingedeeld.

Vorig artikelDe rood-gele column van Erdal Ascipinar – week 15
Volgend artikelUitstel voor voetbalclubs van gemeentelijke lasten