Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Marco Timmer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Gerard Somer.

SV GAE verdient ook een aandeel van de club

Wat kan er in een week veel gebeuren niet alleen in de wereld maar ook in Nederland en bij onze club in Deventer. Een nieuwe president in Amerika die er voor moet zorgen dat de Verscheurde Staten weer de Verenigde Staten worden. In ons land het aftreden van de regering in verband met de toeslagen affaire. De rellen vorige week zaterdag in Urk en de afgelopen dagen in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Den Bosch en Enschede, zogenaamd als demonstratie tegen het instellen van de avondklok om de pandemie de kop in te drukken. Ik dacht eerst nog dat ze alleen in Amerika gek waren door het Capitool te bestormen. Maar in ons eigen land lopen ook idioten rond, die onder het motto “avondklok” vernielingen aanrichten en zelfs een ziekenhuis aanvallen. Hoe gek kun je zijn.

In Deventer bij onze club gebeurde er ook een en ander. Ik heb afscheid moeten nemen van Rikkert La Crois. Hij was de frêle en goede spits in 1963 van Go Ahead, dat toen begon aan het eerste seizoen in de Eredivisie. De elftalgroep van destijds wordt zo langzamerhand steeds kleiner. We zagen een heel goed spelend GAE in Venlo verliezen van VVV. De spelopvatting van de Deventer formatie was beter dan die van de Eredivisieploeg. De overwinning op de jonkies van Ajax was niet onverdiend. Zo langzamerhand is de hand van Kees van Wonderen duidelijk zichtbaar.

Ook op bestuurlijk vlak waren er interessante ontwikkelingen. Eén van de mogelijkheden om te komen tot een snellere stabiele eredivisie club was de verkoop van aandelen aan een grote investeerder. Deze opmerking maakte ik in mijn vorige column. En wat schetst mijn verbazing? De eerste stap is gezet. Alex Kroes verkocht 20% en Hans de Vroome 10% van hun aandelen zonder enige winst aan een nieuwe grote investeerder. De in Ermelo wonende supporter Kees Vierhouten komt de club versterken. Vierhouten is een grote investeerder. Hij staat in de Quote 500 op de 199 plaats met een vermogen volgens Quote van 225 miljoen. Hoewel hij in vergelijking met vorig jaar 2 plaatsen is gezakt, nam zijn vermogen echter wel toe met 5 miljoen. Deze verkoop van aandelen levert Go Ahead Eagles direct geen geld op. Wel heeft Kees Vierhouten zijn shirtsponsorschap met vier seizoenen verlengd. Wat een goede zaak is voor de toekomst. Hopelijk gaat de club zuinig om met de langdurige contracten en maakt zij niet dezelfde fouten zoals ten tijde van het bewind “Vreijsen”.

Voorlopig zullen wij de wedstrijden nog niet in de Adelaarshorst kunnen volgen. Maar gelukkig hebben wij nog ESPN. De deal, die gemaakt is met deze zender, kwam mede tot stand door de Supportersvereniging van GAE, die de helft van de kosten voor haar rekening nam. Wat mag het management blij zijn met de Supportersvereniging. Niet alleen nu, maar ook in het verre verleden stonden zij de club altijd financieel bij. In mijn actieve periode als speler in de jaren ’60 van de vorige eeuw schonk de vereniging onder meer al een onderwater massage apparaat aan de medische staf. Bij het begin van dit seizoen werd het spelersbudget van GAE gespekt met een bedrag van 100.000 euro. Een netto handreiking, die naast het investeringsfonds van 250.000 het mogelijk maakte, dat er een redelijke selectie kwam.

Alex Kroes is met de huidige 60% van de aandelen nog steeds de man, die alles bepaalt aan de Vetkampstraat. Maar nu hij toch aan het schuiven is met zijn aandelen, wat zou het een mooi gebaar zijn om een heel klein deel van zijn aandelen als waardering te schenken aan de Supportersvereniging van GAE. Als dank voor hun inzet en verdiensten voor de club en het betaalde voetbal in Deventer.

Vorig artikelMassieve GA Eagles defensie in slotminuten beloond
Volgend artikelKick Maatman nieuwe Hoofd Voetbalzaken bij FC RDC
Gerard Somer
Gerard, geboren op 24 november 1943, speelde meer dan 400 wedstrijden in het betaalde voetbal bij Go Ahead Eagles, Vitesse en Heracles Almelo. Aansluitend was Gerard trainer-coach bij Heracles Almelo waar hij mee promoveerde in 1984. Gerard is ook bestuurslid Technische zaken en Technisch manager geweest bij Go Ahead Eagles en technisch directeur bij FC Omniworld (thans FC Almere) en FC Emmen.