Dit weekend barst de competitie voor de 1e elftallen weer los: Deventer Voetbal heeft alle trainers naar hun mening over het komend seizoen gevraagd en de meeste trainers van de clubs uit ons verspreidingsgebied hebben hierop gereageerd. Deze week iedere dag een nieuw overzicht, samengesteld door Wouter Hulsegge!

Als laatste in de reeks zijn de zaterdagclubs aan de beurt met zowel in de 3e als in de 4e klasse clubs uit ons verspreidingsgebied.

Voor het SV Twello van trainer Harold Dengerink kan het een zeer mooi seizoen gaan worden in de 3e klasse. Twello, wat vorig seizoen aan het langste eind wist te trekken in de strijd om het kampioenschap in de 4e klasse, mag zich nu laten zien in de 3e klasse.

Veel onbekende tegenstanders zullen naar het sportpark in Twello trekken, maar ook een mooie dorpsderby met de buren van Sportclub Teuge staat op het programma. De ploeg van Dengerink, waarbij er weinig wijzigingen in de selectie zijn, kende een aardige voorbereiding waarbij het de Pepe cup bij FC RDC wist te winnen. De beker was een wisselend succes waarbij het alleen van DES Nijverdal wist te winnen.

Twello zal vandaag starten met een uitwedstrijd tegen Vios Vaassen. Deze 3e klasse zal een spannende competitie gaan worden waarbij wordt verwacht dat FC Zutphen, het gedegradeerde AVW en uit het zondagvoetbal komende Sportclub Brummen weleens hoge ogen kunnen gaan gooien. SV Twello zal in ieder geval boven de nieuwe degradatiestrijd willen eindigen.

De zaterdag 4e klasse kan beter de ‘Deventer Derby Klasse’ oftewel DDK genoemd worden. Met FC RDC, Koninklijke UD, Sportclub Deventer en SV Helios staat er vaak een mooie stadsderby op het programma.

FC RDC onder leiding van de zeer ervaren Kick Maatman, zal vandaag starten met een thuiswedstrijd tegen FC Winterswijk en wil dit seioen graag een rol van betekenis gaan spelen in de 4e klasse zaterdag. De ploeg van trainer Maatman heeft in de voorbije jaren een lage klassering genoteerd en wil geleidelijk aan de weg omhoog inzetten. De komst van een aantal nieuwe spelers, samengesmolten met de al aanwezige spelers, moet gaan zorgen voor wat meer elan. RDC moet bravoure gaan uitstralen!

Hoog van de toren blazen zit echter niet in het hoofd van de spelers en trainer. Dit project zal tijd nodig hebben en de weg van de geleidelijkheid zal de weg van het nieuwe RDC worden. De selectie van 19 spelers en 2 keepers is gemiddeld 21,4 jaar oud op moment van schrijven, waardoor dit project ook zal gaan met vallen en opstaan. De jeugdige selectie moet de intentie hebben om beter te willen worden als individu en daardoor uiteindelijk als team. Op deze manier willen wij ons door ontwikkelen en met goed voetbal zoveel mogelijk resultaat halen.

De selectie en staf kijkt uit naar de uitdagende competitie met een aantal topploegen als Helios, Terborg, Blauw-Wit, Harfsen en waarschijnlijk ook nieuwkomer HSC’21. De derby’s tegen Helios, Sportclub Deventer en Koninklijke UD zijn vanzelfsprekend dé wedstrijden waar RDC het meest naar uitkijkt! Het verhaal van FC RDC is relatief simpel. Niet weer onderin eindigen, goed voetbal spelen, plezier uitstralen en zoveel mogelijk punten pakken om samen met iedereen binnen de club een overwinning te kunnen vieren.

Het SV Helios van Harrie Decheiver zal zich enorm willen revancheren op volgend seizoen en dit jaar wederom voor de 1e plek willen gaan.
Het team kende weinig mutaties waardoor er zeker op vorig seizoen verder gebouwd kan worden. Deze zaterdag zal het starten tegen Blauw-Wit uit Holten wat vorig seizoen het Helios zeer lastig maakte.

Decheiver blikt even terug maar ook graag vooruit: ‘Voordat ik onze doelstelling voor het komende seizoen uitleg, kom ik nog heel even terug op het afgelopen seizoen. Daar was onze doelstelling bovenin meedoen met als doel promoveren! Dat kon direct zijn via een kampioenschap of eventueel via de nacompetitie. Helaas zat een kampioenschap er niet in, want SV Twello werd in mijn ogen de terechte kampioen en dus werd het de nacompetitie die we helaas niet winnend konden afsluiten.’

‘Daardoor beginnen we ook dit seizoen in de 4e klasse met daarin vrijwel dezelfde teams die we het afgelopen jaar ook al zijn tegengekomen. Dat betekent dan ook dat onze doelstelling voor het nieuwe seizoen dezelfde zal zijn als afgelopen seizoen: bovenin meedoen met als doel promoveren. Zonder direct naar het resultaat op de korte termijn te kijken, ben ik ervan overtuigd dat Helios 1 op de langere termijn veel toekomstperspectief heeft. Dit komt o.a. door de lichting die eraan zit te komen in de leeftijdsgroep van de O-19. Hiervan trainen er al 6 mee met het eerste team en een aantal spelen ook al geregeld mee.’

Vaak hebben deze jongens wel twee jaar nodig om ook op seniorenniveau al het verschil te kunnen maken, maar ik heb de overtuiging dat deze jongens talentvol genoeg zijn om Helios 1 in de komende jaren op een hoger niveau te krijgen. Een beetje geduld wordt gevraagd!’

Sportclub Deventer, de ploeg van trainer Wouter Groot Lipman, start in deze competitie met een uitwedstrijd tegen SV Almen. Groot Lipman blikt vooruit op een zeer spannende competitie!

‘Sportclub Deventer gaat alweer voor het derde seizoen op in het zaterdagvoetbal. Aan het credo van de vereniging is niks veranderd vanaf het moment van de overstap: met zoveel mogelijk eigen spelers de focus volledig op opleiden. In de samenstelling van de selectie zijn gelukkig een beperkt aantal ontwikkelingen te vermelden. Nils Hekkert is teruggekeerd na een jaar in het buitenland en Romain Weimer heeft zijn voetballoopbaan weer nieuw leven in geblazen na eerder al gestopt te zijn bij Go Ahead.’

‘Het afgelopen seizoen is er een nadrukkelijke samenwerking geweest met de O-19 van Sander Jongsma, waardoor diverse jeugdspelers die over zijn gekomen (Stef Hagen, Kai Albers, Raúl Esteban, Dexter Verdonk, Luuk Smeets en Kick Hulscher), hebben kunnen wennen aan het seniorenvoetbal. Tevens heeft de club afgelopen zomer een tweede selectieteam kunnen formeren. Dat is een belangrijke levensader voor de vereniging, want daarmee kunnen méér spelers zich ontwikkelen. Of het nu spelers zijn die overkomen uit de jeugd of spelers die bij een toch op te weinig speeltijd kunnen rekenen.’

‘Een ander belangrijke investering is het werken met video-analyses. Wedstrijden worden opgenomen om in fragmenten terug te kijken wat goed gaat vanuit de gewenste speelwijze en daar nog ruimte voor ontwikkeling ligt. We durven te stellen dat de poulewinst in de beker een uitkomst is van het leerproces dat dit oplevert. Een compliment aan de spelersgroep hoe snel ze dit oppikken.’

‘De resultaten afgelopen seizoen waren af en toe als een grillig berggebied: hoge pieken, maar ook diepe dalen. Doel van dit seizoen is om dat grillige eruit te halen, het basisniveau omhoog te krikken en daarmee bij een moeizame wedstrijd langer om een resultaat mee te kunnen blijven spelen. We willen ons daardoor nadrukkelijker te melden bij de sterkste ploegen in de competitie. De KNVB heeft daar een flinke druk bij opgevoerd door te melden dat 6 van de 12 ploegen zullen degraderen naar de nieuw op te richten 5e klasse. We hebben de afgelopen drie jaar tegen een aantal derdeklassers gespeeld, maar kunnen stellen dat menig competitiegenoot daar niet voor onder doet. De verwachting is dat Helios weer een grote kans maakt om de titel, maar dat daar veel clubs als aasgieren omheen zullen vliegen om ook te promoveren. GFC en HSC’21 zijn nieuw en RDC heeft ook een aardig nieuw gezicht gekregen. Wat dat betreft belooft het een spannende competitie.’

Het 148-jarige Koninklijke UD zal de competitie ingaan met de nieuwe trainer Domink Dimitrovic. De koninklijken kenden een niet al te beste voorbereiding, want alleen de oefenwedstrijd tegen Ratti/Socci wisten de Schootsvelders te winnen. De overige wedstrijden werden allemaal verloren. In de beker was het verschil gewoon te groot om ook maar enige kans te maken.

‘De selectie van de koninklijken is mede door het overstappen van een aantal ervaren spelers uit het 2e wat breder geworden. Aangezien er vorig seizoen op een 13e plek geëindigd is, zullen ze dit seizoen uit een ander vaatje moeten gaan tappen aangezien er een versterkte degradatie is naar een nieuw te vormen 5e klasse in het zaterdagvoetbal (de onderste 6 teams degraderen rechtstreeks).’

Dit wordt volgens trainer Dimitrovic nog een hele uitdaging, vooral als je weet waar we vandaan komen. Zijn verwachting, mede ingegeven door zijn eigen spelers aangezien veel teams voor hem nog onbekend zijn, is dan ook dat er 4 ploegen zullen strijden om het kampioenschap (SV Helios / FC RDC / SV Harfsen / Terborg) en de overige ploegen zullen strijden om niet te degraderen.

Dimitrovic is overigens zeer blij met de brede selectie: ‘Er is een grote trainingsopkomst waardoor zich een hechte groep vormt en er ook veel plezier is. We hopen er ondanks dat het wellicht een zeer zware strijd wordt er een mooi seizoen van te maken!’ De koninklijke trappen vanmiddag af met een thuiswedstrijd tegen EGVV uit Gelselaar.

Vorig artikel2022/2023: voorbeschouwing 5de klasse
Volgend artikelBlauw Wit ’66 trekt aan langste eind
Geboren en getogen in Deventer. Voetbalverleden bij Daventria en RDC. Vader van Lars en Eva en samenwonend met José. Actief bij SV Colmschate '33 en stichting L'Espoir. Bouwt websites voor het Dickensfestijn, stemacteur Jeroen Webbink(.nl) en meer.