Het is algemeen bekend dat trainers graag over voetbal praten. We laten daarom tweewekelijks een hoofdtrainer uit het Deventer Voetbal aan het woord en leggen ze een aantal voetbalgerelateerde vragen voor. Deze veertiende editie vroegen we Ralph Mens, hoofdtrainer van Koninklijke UD 1875, de hemd van het lijf.

Naam: Ralph Mens   
Leeftijd:
47
Woonplaats:
Deventer
Relatie:
gehuwd
Huidige club:
Koninklijke Ud


Historie als voetballer:

Ik heb zelf altijd en alleen voor mijn cluppie Groen Wit’62 in Apeldoorn gespeeld. Eerst op zaterdag en later op zondag. Rond mijn 25e ben ik gestopt als voetballer omdat het niet meer te combineren was met mijn trainersfunctie bij Groen Wit. 4 avonden en het hele weekend op het veld was wat te veel van het goede. Ik heb toen nog wel de zaalvoetbalschoenen aan gedaan bij Simaco in Apeldoorn maar dat was na een paar seizoenen ook klaar. Ik wilde mij geheel richten op mijn carrière als voetbaltrainer.


Historie als trainer:

Ik was 15 toen ik mijn eerste jeugdteam voorzag van oefenstof (de E11…). Als snel groeide ik door naar de selectieteams en speelde met D1, C1 en daarna de B1 op landelijk niveau. Ik heb toen echt gewerkt met geweldige talenten en raakte ieder seizoen wel spelers kwijt aan verschillende BVO’s. Dat was voor mij altijd de bevestiging dat ik goed werk afleverde. Op mijn 26e ben ik gevraagd om het 1e elftal te gaan trainen bij Groen Wit’62. Precies op het moment dat de club van speeldag wisselde voor het 1e team. Toen was juist de zondag de leukste speeldag met veel derby’s in Apeldoorn. Van een zaterdag 2e klasser naar een zondag 6e klasser… Dat was nogal een overstap. Geen enkele speler stapte over van de zaterdag naar de zondag. Ik kon dus in 2002 helemaal opnieuw met eigen jeugd beginnen. Volgens mij maar 3 of 4 spelers die al twee jaar bij de senioren speelde, de rest kwam (vervroegd) over vanuit de jeugd. De 6e klasse was niet alleen maar voetbal, vooral fysiek en mentaal was het eerste seizoen een grote leerschool. Wel een periodetitel maar nog geen promotie. Maar veel oud spelers zagen dat er iets moois aan het groeien was. Met enkele versterkingen was het 2e seizoen wel succesvol: kampioen 6e klasse (allerlaatste wedstrijd gewonnen tegen directe concurrent Emst met 3-0). Mijn 3e en laatste seizoen bij Groen Wit was ook succesvol: promotie naar de gewenste 4e klasse, die gekscherend ook wel de Bundesliga werd genoemd in Apeldoorn.

Daarna 3 jaar hoofdtrainer bij Loenermark, bouwen aan een nieuw team en langzaamaan verjongen. Volgens mij al vele jaren een stabiele 4e klasser en is dat nog steeds.

Witkampers in Laren was mijn 4e club. Een mooie club (inmiddels een stabiele 3e klasser).

In 2010 startte ik als hoofdtrainer bij Helios en trainde daar mijn beste team ooit tot dan toe. Opnieuw bouwen aan een erg jong team. De kwaliteit spatte er van af, wat een elftal was dat! Talenten als Djeremy Zandvliet, Dennis Hettinga (op 15e jarige leeftijd laten debuteren), Fabian Put. Maar ook spelers die al wat verder waren Hamid Jafar Zarbaf, Maxim vd Werff (wat een “beest” was dat…). En natuurlijk Sander Krijns samen met Bjorn Groot Hulze, samen in het 1e jaar in de 3e klasse goed voor bijna 50 goals!! Enige smetje was dat het slechts bij 1 promotie bleef. Gelukkig niet veel later promoveerde ze alsnog naar de 2e klasse.

Na Beekbergen (2e klasser) werd ik hoofdtrainer bij Diepenveen. 3 leuke jaren met een leuk team. Maar wat een potentie zit daar in de club. Ik zag het al aankomen die talentvolle jeugd maar naar 3 jaar was het tijd voor een nieuwe uitdaging. Die vond ik bij sv Wijhe’92, de combinatie als hoofd jeugdopleiding met trainer JO19-1. Het 1e jaar meteen kampioen en promotie naar de hoofdklasse. Van dat team spelen er inmiddels al 6 a 7 in het eerste. Daar komen denk ik nog wel wat spelers bij. Mooie lichting dus!

Dit seizoen Koninklijke Ud. Er is ontzettend veel gebeurd in een korte periode. 15 juni 2019 stonden er maar enkele spelers op de lijst voor het 1e team. We konden niet anders dan het gehele Jo19-1 team overhevelen naar het 1e elftal. Niet iedereen was daar zo blij mee… Voor de winterstop pakten we nog aardig veel punten en was de start toch best goed te noemen voor een geheel nieuw team. Inmiddels is duidelijk dat 4 ervaren spelers volgend seizoen niet meer bij Ud voetballen. Mijn assistent Minnes heeft inmiddels het stokje van mij overgenomen om zo volgend seizoen een goede kickstart te krijgen.

Volgend seizoen train ik weer in de regio Apeldoorn: 3e klasser WWNA. Net gepromoveerd uit de 4e klasse omdat er een plekje vrij kwam in 3B: Helios ging naar de zaterdag.


Favoriete formatie:

Ik zit niet vast aan een formatie. Goed kijken hoe je het maximale uit de kwaliteiten van een spelersgroep kan halen. Graag wel met veel variatie in de aanvalspatronen. Herkenbaar voetbal spelen wat leuk is om naar te kijken maar nog leuker is om te spelen. Maar resultaat staat voorop!

 
Beste prestatie als trainer:

Promotie Helios was een topprestatie. Het jaar voor mijn komst werden ze nog 8e.


Waarom heb je gekozen voor het trainersschap:

Ik heb veel trainers gehad. Helaas niet veel goede maar ook daar leer je van als trainer. Je ziet snel hoe het in ieder geval niet moet. Ik had andere ideeën. Dan wil je deze graag in de praktijk brengen… Laten zien hoe het ook kan.


Ambities:

Van WWNA een stabiele 3e klasser maken de komende seizoenen. Maar hoog op mijn lijstje staat nog steeds een keer assistent worden bij een 1e klasser of hoofdklasser. Waarom assistent? Met mijn diploma UEFA-B mag ik niet hoger trainen dan de 2e klasse, toch ben ik erg benieuwd hoe er gewerkt word op een hoger niveau.


Hoe verloopt het huidige seizoen:

Tja…, zoals eerder beschreven niet zoals ik had gehoopt. Gelukkig lijkt Ud wel alles aardig op de rit te hebben. Opvolger Minnes mag nog een paar jaartjes bouwen bij Ud en dan staat er behalve een sterk maar ook vooral een UD 1 met zelf opgeleide spelers.


Sterkste punten:

Tactisch sterk maar je blijft afhankelijk van het “spelers materiaal” he..


Verbeterpunten:

Video analyse lijkt mij een geweldige mogelijkheid om sneller te kunnen groeien als team. Maar daar zal ik mij als trainer de komende jaren nog in moeten ontwikkelen.


Doelstelling met huidige club:

Ik kan vooral spreken over de doelstelling van mijn nieuwe club WWNA. Voor het eerst in de geschiedenis in de 3e klasse. Dan moeten we het heel simpel houden: “Handhaven”.


Kampioen in de competitie:

Volgend seizoen in de 4e klasse zaterdag: Helios
Volgend seizoen in de 4e klasse zondag: Groen Wit’62
En tot slot kampioen in de 3e klasse B: Epe
Als dit niet uit komt kom ik een paar zaterdagen achter de bar staan.. ?


Beste trainer:

Je hebt trainers die erg sterk zijn in motiveren: Jurgen Klopp.
Tactische toptrainer: Pep Guardiola


Met wie gaan we de volgende Trainerspraat doen:

Nou…als jullie 1 van bovenstaande weten te strikken… Lijkt mij erg leuk!

Ralph Mens in actie als coach bij Wijhe’92
Vorig artikelDe rood-gele column van Roy Beumer – week 24
Volgend artikelJelmer Welgraven en Jeffrey Roos bevechten plek onder de lat ABS