Het is algemeen bekend dat trainers graag over voetbal praten. We laten daarom tweewekelijks een hoofdtrainer uit het Deventer Voetbal aan het woord en leggen ze een aantal voetbalgerelateerde vragen voor. Deze vijftiende editie vroegen we Bart Vos, hoofdtrainer van DVV Go Ahead, de hemd van het lijf.

Naam: Bart Vos
Leeftijd: 41
Woonplaats: Deventer
Relatie: gehuwd
Huidige club: dvv Go Ahead

Historie als Voetballer:
Als vijfjarig jochie werd ik op een veld neergezet bij SV Colmschate. Na de eerste jaren treinen kijken en grassprietjes plukken met Sander Poll (SC Overwetering) en Kick Maatman (Global Football Academy) werden we steeds beter in het spelletje. De pupillen en junioren werden doorlopen als jongen spelers. Als tweedejaars B-junioren ben ik met mijn toenmalige trainer Carlo Dengerink (VVOG) naar dvv Go Ahead vertrokken. Ik heb hier de jeugd elftallen afgemaakt en doorgestroomd naar de selectie. Na het seizoen waarin we promoveerde naar de vierde klasse met trainer Ruud Geestman ben ik terug gegaan naar SV Colmschate om daar nog twee seizoenen te voetballen met mijn jongere broertje.

Historie als trainer:
Op mijn 16de ben ik gestart met het begeleiden van trainingen bij dvv Go Ahead. Mijn moeder zat op dat moment in de jeugdcommissie dus het was een simpele stap om te gaan helpen. Ik kreeg er veel plezier in en na alle pupillen teams te hebben getraind kreeg ik de kans bij SV Colmschate om de C1, uitkomende in de Shell jeugd competitie te trainen en coachen. Ik heb daarna de verschillende leeftijdsteams getraind bij SV Colmschate, Voorwaarts Twello, SC Overwetering, Robur et Velocitas en SML. Ik heb tijdens deze periode mijn TC III en TJCIII mogen halen. Helaas heb ik door gezondheidsredenen nooit meer de opleiding TCII opgepakt. Wel heb ik me bijgeschoold met bijvoorbeeld de Rene Meulensteen opleiding. Dit is ook wel iets waar ik meer ambitie in heb. Het trainen op techniek van individuele spelers of een linie. Verder heb ik me bij de verschillende clubs ingezet om een goede jeugdopleiding neer te zetten als Hoofd jeugd opleiding.
Twee seizoenen geleden heb ik de overstap gemaakt van de jeugd naar een eerste elftal. RKPSC uit Pannerden was de club die mij de kans gaf. Echter liep het seizoen anders dan verwacht. Ongeveer 14 selectie spelers stopte of vertrokken. Een zeer vervelende situatie als beginnend trainer. Maar met een paar jonge gasten hebben we het beste ervan gemaakt. Na een jaar terug gekomen in het Deventer voetbal wereldje als hoofdtrainer van dvv Go Ahead. Een club in opbouw en we zijn goed op weg. En toen kwam Corona….
Nu aankomend seizoen weer hard werken en zorgen dat Rood/Geel weer meegaat doen.

Favoriete formatie:
Bij de clubs waar ik gewerkt heb hadden de meeste een goed jeugdplan en ideeën over voetbal. Zelf vindt ik het mooi om vanuit een basisopstelling veel te zoeken naar variaties in opbouwen en drukzetten. Ik vindt het werken vanuit een 4-3-3, 4-4-2 of 3-5-2 allemaal erg mooi om te zien als het goed uitgevoerd wordt volgens de afspraken die je met de groep maakt. Maar als jochie groot gebracht bij SV Colmschate is een goed uitgevoerd 4-3-3 toch altijd een beetje meer favoriet.

Beste prestatie als trainer:
Omdat ik pas net begonnen ben als hoofdtrainer heb ik nog niet veel belangrijke prestaties op mijn lijstje staan. Echter voor mezelf heb ik natuurlijk individuele doelen gesteld en daar heb ik voor me zelf een goed gevoel bij. Dan heb ik het niet over een promotie of een periode pakken als team, maar over plezier terug brengen in een spelersgroep. Spelers individueel beter maken en een club helpen in zwaar weer. Toch heb ik als jeugdtrainer mooie dingen meegemaakt. Kampioenschappen en promoties in hoofdklasses en met SML Arnhem met de beste talenten van de regio werken en tegen verschillende BVO ’s spelen was prachtig.

Waarom heb je gekozen voor het trainersschap:
Vroeg begonnen bij dvv Go Ahead met F-, E- en D pupillen trainen. Ik heb er daarna zoveel plezier in gekregen dat ik me na een paar jaar besefte dat dit iets is waarmee ik verder wilde. Ik vindt het geweldig om met fanatieke jonge mensen te werken die een doelstelling hebben. En als ik daar als trainer aan bij kan dragen dan vind ik dat geweldig. Een oud speler van mij kwam na zijn selectie bij Go Ahead Eagles een boeddha beeld brengen. Hij zei mij wat dat beeld betekende voor onze jaren samenwerken. Dat zijn de momenten waarop je beseft hierom heb ik dit vak gekozen. Deze waardevolle momenten worden goed bewaard op mijn werkkamer.

Ambities:
Op dit moment ben ik met een aantal mensen binnen dvv Go Ahead bezig om de club een nieuw gezicht te geven zonder zijn geschiedenis te wissen. Vooral de negatieve verhalen over gestaakte wedstrijden en vechtpartijen moeten verleden tijd zijn. De ambitie is om met dvv Go Ahead te groeien naar een stabiele derde klasser. Mijn persoonlijke ambitie is om als trainer verder te groeien in het vak. Eerste als hoofdtrainer maar heb zeker ambitie om straks nog stappen te maken. Misschien wel als ass-trainer onder een hoofdtrainer in de 2de of 1ste klasse.

Hoe verloopt het huidige seizoen:
Toen ik bij dvv Go Ahead begon als hoofdtrainer wist ik vooraf heel goed waaraan we begonnen. Bas de Groot (Technisch Manager) en ik hebben een heel duidelijk beeld van waar we staan en waar we heen willen. De grote groep spelers waarmee we begonnen werd snel klein en het was vooral behelpen op zondag. Toch denk ik dat we er in geslaagd zijn het plezier bij een grote groep spelers terug te brengen. Kijkend naar bijvoorbeeld de trainingsopkomst. We hadden net de swing erin en een mooie overwinning op Terwolde was het resultaat van hard werken op trainingen. Toen kwam COVID19 en alles ging plat. Heel jammer want had graag Voetballend Deventer laten zien waar deze spelers nog toe in staat waren. Het nieuwe seizoen begint nu snel en we hebben onze staart geroerd op de transfermarkt met jonge talentvolle spelers. De groep is gedreven en staat te trappelen om te gaan trainen samen. Het wordt een lange aanvlieg route als je kijkt naar de voorbereiding. En dan hopen we op een geweldig seizoen 2020-2021. Hopende dat situaties zoals nu met COVID19 wegblijven.
Maar achter de schermen wordt er binnen dvv Go Ahead hard gewerkt door bestuur, technische mensen maar ook de beleidsbepalers bij de jeugd (gebroeders Veldman) zijn aan de weg aan het timmeren.

Sterke punten:
HaHa HaHa Dat mogen ander mensen bepalen. Ik ben alleen maar bezig me te verbeteren.

Doelstelling met de huidige club:
Bouwen aan een nieuw gezicht voor de club, met een jonge selectie en we gaan voor een plek bij de eerste drie met hopelijk een promotie naar de vierde klasse. En daarmee zorgen dat er weer meer mensen naar de club komen om op zaterdag en zondag te genieten van het spelletje.

Kampioen in de competitie:
Pfff lastig … hoorde dat Batavia een aardig ploegje heeft… maar schat op basis van vorig jaar gaat het tussen Sallandia en Epse. Maar hoop dat wij de lachende derde worden. Ik denk dat we de 5de klasse gaan verrassen met onze ploeg aankomend jaar

Beste Trainer:
Trainers en voetbal liefhebbers hebben het natuurlijk vaak over namen zoals die van Jurgen Klopp en Guardiola. Ik zelf ben altijd een liefhebber van trainers als Rene Meulensteen, Pepijn Lijnders, Jan Wouters en Ricardo Moniz. De passie die deze mannen hebben op het veld kan ik enorm waarderen. In mijn eigen carrière heb ik een periode onder Ruud Geestman mogen spelen. Dit is voor mij echt een voorbeeld van hoe je met je spelers moet omgaan. Een geweldig persoon en altijd goud eerlijk. De rust die deze man beheerst en tegelijkertijd zo kon bepalen wat er gebeurt. Daar had ik graag als ass-trainer naast gezeten om van te leren.

Met wie gaan we de volgende trainerspraat doen:
Ik ken de nieuwe trainer van SV Colmschate erg goed uit de jeugd van deze club. En ik zou het leuk vinden dat hij zich gaat voorstellen aan de rest van Deventer. De zoon van Hans (ABS) en broer van Djordi (Whije ’92) Rowdy van der Hoop beginnend hoofdtrainer SV Colmschate.

Bart Vos, hoofdtrainer van DVV Go Ahead