Dabney Dos Santos komt op proef bij GA Eagles trainen. De 24 jarige aanvaller sluit vandaag al aan in Terwolde waar Kees van Wonderen zijn team klaarstoomt voor de start van de eredivisie.

Dos Santos speelde eerder voor Heracles, Sparta en AZ. Afgelopen seizoen kwam, de geboren Amsterdammer, uit in de Moldavische competitie voor landskampioen FC Sheriff. Dos Santos heeft een dubbel paspoort, naast de Nederlandse heeft hij ook een paspoort van Kaapverdië. In Nederland kende Dos Santos al op jonge leeftijd de overgang van FC Zeeburgia naar de jeugdopleiding van AZ. Daar doorliep hij alle jeugdelftallen en kwam hij ook uit voor alle Oranje lichtingen in zijn leeftijdsgroep tot en met de O21.

In 2017 werd Dos Santos verhuurd aan Sparta, een jaar later verdiende hij daarmee de overgang naar Heracles dat hem transfervrij overnam van de Alkmaarders. In twee seizoenen Almelo speelde Dos Santos 37 duels en ging aansluitend de uitdaging aan in Moldavië waar hij nooit echt een vast waarde werd voor FC Sheriff Tiraspol. Momenteel is, de veelal als linksbuiten spelende, Dos Santos transfervrij.

Gisteren werd bekend dat Go Ahead Eagles huurt de 20-jarige vleugelaanvaller Ogechika Heil van HSV Hamburg. Na Joris Kramer (AZ) is Heil de tweede huurling in Deventer. Heil maakte afgelopen seizoen zijn debuut in de hoofdmacht met een zestal korte invalbeurten in de 2. Bundesliga. Om zijn doorbraak in het eerste te versnellen gaat Heil voor een jaar naar Deventer. Heil heeft zijn contract recentelijk verlengd tot en met de zomer van 2024.

Ogi, zoals de jonge Heil liefkozend word genoemd, staat bekend als rappe dribbelaar die een vaste plek kent als linksbuiten in de U21 selectie van de Duitse 2.Ligist, de Duitse eerste divisie. In zijn jeugd speelde Heil onder meer in zijn geboorteplaats Kassel en sinds 2016 is hij onderdeel van de HSV opleiding. Heil heeft Nigeriaans bloed, zijn moeder in afkomstig van het Afrikaanse land. Heil werd donderdagochtend medisch gekeurd en zal direct aansluiten bij de trainingen van Van Wonderen in Terwolde.

Daar loopt ook zijn oud ploeggenoot rond, Moritz-Broni Kwarteng sloot afgelopen woensdag al aan. De aanvallende middenvelder is momenteel transfervrij, maar kwam afgelopen seizoen ook uit voor Hamburger SV. Kwarteng startte in de jeugdopleiding in zijn geboortestad Stuttgart. Via VFB, RB Leipzig en Hoffenheim doorliep Kwarteng de opleiding van HSV vanaf 2017 waar hij eenmaal uitkwam in de hoofdmacht van de Tothosen. Kwarteng is van Ghanese afkomst en is geboren in Stuttgart 23 jaar geleden. Kwarteng en Heil zijn in contact gekomen met Go Ahead Eagles via dezelfde zaakwaarnemer die beide jongens onder zijn hoede heeft.

Ook op proef is momenteel Elmin Heric, de 20-jarige spits was Bosnisch jeugdinternational. De oud FC Twente jeugdspeler Slijter is eveneens op proef, Piet Velthuizen heeft gisteren zelf aangegeven geen toekomst te zien bij de Deventerclub. De laatste huurling is de Uruguayaan Osvaldo Iorio, welke goed in de smaak valt bij Van Wonderen. Iorio bezit een Italiaans paspoort waardoor de zware loongrens niet van toepassing behoeft te zijn.

Onlangs riep de groot-aandeelhouder Alex Kroes dat er vijf eredivisie waardige spelers aan de selectie zouden worden toegevoegd. Daarvoor werden de transfers afgerond die reeds gepland waren in de afgelopen maanden. Zo tekenende Oratmangoen (SC Cambuur), Rommens (TOP Oss), Deijl (FC Den Bosch), Schuurman (NEC) en Lindberg (Gefle) een verbintenis in Deventer en werd Kramer gehuurd van AZ.

Vorig artikelDe rood-gele column van Erdal Ascipinar – week 26
Volgend artikelAfscheid van spelers bij Helios