Zondagmiddag staat voor Go Ahead Eagles een Overijsselse derby op het programma. De club uit Deventer neemt het in Enschede op tegen FC Twente. Een lastig, maar ook heel mooi duel voor de Eagles tegen de nummer drie van de Eredivisie. Vandaag kijken we terug naar vorige week, de vorige wedstrijd tegen FC Twente en is er kans op een bijzonder record zondag.

Go Ahead Eagles staat er in de Eredivisie goed voor. Met 34 punten kunnen we wel zeggen dat de club uit Deventer niet meer bang hoeft te zijn voor degradatie. Je kan zelfs beter naar boven kijken, want Go Ahead Eagles maakt met haar huidige zesde plek nog steeds kans op de play-offs voor Europees voetbal.

Afgelopen weekend wist Go Ahead Eagles te winnen van SC Heereveen, de club van oud Eagles coach Kees van Wonderen. Door doelpunten van Jakob Breum en Victor Edvardsen wisten de Deventenaren met 2-0 te winnen het Abe Lenstra Stadion. De club uit Deventer staat nu 4 punten boven nummer zeven op de ranglijst NEC en nog maar 2 punten onder de nummer vijf Ajax.

HEERENVEEN, NETHERLANDS – FEBRUARY 17: Enric Llansana of Go Ahead Eagles, Luuk Brouwers of SC Heerenveen battle for the ball during the Dutch Eredivisie match between SC Heerenveen and Go Ahead Eagles at Abe Lenstra Stadion on February 17, 2024 in Heerenveen, Netherlands. (Photo by Henny Meijerink/BSR Agency)

Door de overwinning van Go Ahead Eagles tegen SC Heerenveen en het gelijkspel van Ajax kwamen de Eagles dus weer dichterbij de club uit Amsterdam. De vorm van de Amsterdammers is dit seizoen allesbehalve goed en dus kunnen wij Eagles fans nog steeds hopen op plek nummer vijf. Go Ahead Eagles moet overigens wel scherp blijven, want het kan zo maar omslaan. Een voorbeeld daarvan is Excelsior, dat een aantal weken geleden nog aan het strijden was met de Eagles om plek zes. Nu staat de club uit Rotterdam na een aantal nederlagen op plek nummer vijftien.

De wedstrijd tegen FC Twente
Tegen FC Twente kan Go Ahead Eagles laten zien hoe zij het doen tegen een topclub. Zo mag je FC Twente dit seizoen wel noemen. De ploeg van trainer Joseph Oosting staat op plek nummer drie in de Eredivisie. Voor FC Twente is de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles ook belangrijk om de afstand met nummer vier AZ te behouden. Daar staan ze nu 5 punten los van.

DEVENTER, NETHERLANDS – DECEMBER 3: Joris Kramer of Go Ahead Eagles during the Dutch Eredivisie match between Go Ahead Eagles and FC Twente at De Adelaarshorst on December 3, 2023 in Deventer, Netherlands. (Photo by Henny Meyerink/BSR Agency)

De wedstrijd tegen FC Twente in de Adelaarshorst eerder dit seizoen was er geen om te onthouden. De club uit Enschede kwam in de eerste minuut al op voorsprong en wist de wedstrijd uiteindelijk met 1-3 te winnen. Sowieso spreken de statistieken niet in het voordeel van de Eagles. In zeventien Eredivisiewedstrijden tegen FC Twente wisten de Tukkers tien keer te winnen en Eagles maar drie keer. Vier keer eindigde het duel in een gelijkspel.

Een bijzonder record
Afgelopen weekend evenaarde Go Ahead Eagles het record van de meeste opeenvolgende uitwedstrijden ongeslagen. De overwinning op SC Heerenveen was de zevende achtereenvolgende uitwedstrijd waarin Go Ahead Eagles niet werd verslagen. Dit gebeurde pas twee keer eerder in de clubgeschiedenis. Aankomende zondag kan Go Ahead Eagles dit record dus verbreken. Een extra prestatie aan het toch al uitstekende seizoen van de Eagles.

Het record verbreken zou leuk zijn, maar het belangrijkste is toch de overwinning om stevig op plek zes te blijven staan. Misschien zelfs wel plek nummer vijf overnemen, mocht Ajax uit bij AZ niet weten te winnen. Noem mij een romanticus of een dromer, maar ik heb een goed gevoel bij de Eagles dit seizoen. We hoeven ons geen zorgen te maken over degradatie en dus kunnen we kijken naar plek nummer vijf. Wat een prachtige prestatie zou dat zijn.  

Veel plezier allemaal zondag met het kijken tussen de uitsupporters of zoals ik voor de tv op de bank.

Met roodgele groet,

Arend

Vorig artikelDe rood-gele column van Edwin Lugt – week 8
Volgend artikelVoorbeschouwing amateurvoetbal 24 en 25 februari