Onze vaste columnisten hebben zomerstop en daarom bieden wij gedurende deze periode diverse gast-columnisten de ruimte. Deze keer is de beurt aan Carlo Giugie die ons al heel lang vanaf de zijlijn van alle ins en outs over Go Ahead Eagles voorziet. Want wat gebeurde er eigenlijk tot zover in de voorbereiding van de Deventer trots?

Het jeukt en het kriebelt, het komende seizoen staat op het punt te beginnen.

Hake heeft laten zien over een duidelijke voetbalvisie te beschikken en houdt daar aan vast zelfs wanneer het wat minder gaat. Zoals afgelopen seizoen met aan het begin nul punten uit de eerste vijf wedstrijden. Hij en zijn staf hadden een plan en hebben daar aan vastgehouden. We hebben allemaal kunnen zien hoe dat heeft uitgepakt.

Het is voor Hake het tweede seizoen dat hij met zijn staf de voorbereiding voor zijn rekening neemt. En met een selectie die grotendeels intact is gebleven, zal dat ongetwijfeld voordelen opleveren. Ook het laten mee trainen van jeugdspelers is een filosofie die past bij de club. Daar wordt veel in geïnvesteerd en zal op termijn veel opleveren. Natuurlijk zullen er jeugdspelers doorstromen, denk hierbij bijvoorbeeld aan Pim Saathof, die een contract heeft getekend. Hoe het Sam Beukema is vergaan, is genoegzaam bekend.

Het is nog lang geen 31 augustus, einde transferperiode, er is daarom nog van alles mogelijk. Wie vertrekt er nog wie komt er nog? Om er maar eens een cliché te noteren, dat is koffiedik kijken. Net zoals een uitspraak doen hoe het komend seizoen uitpakt voor onze roodgele club.

Paul Bosvelt heeft niet stil gezeten en de nodige spelers kunnen contracteren voor langere periodes. Dat is nog niet zo lang geleden wel eens anders geweest. Er was weinig geld, dat is nu wel anders. Je zou bijna denken dat het geld met grote hoeveelheden binnenstroomde. Bij het schrijven van deze column waren er zeven nieuwe spelers aan de selectie toegevoegd.

  • Luca Everink, aanvallend ingestelde rechtsback, al in februari vastgelegd;
  • Pim Saathof, rechterverdediger;
  • Victor Edvardsen, spits;
  • Jakob Breum, vleugelaanvaller;
  • Thibo Baeten, spits;
  • Joris Kramer, ons wel bekend en
  • Dean James, linkervleugelverdediger.

Om een voorbeeld te geven: op 13 juli bestond de groep uit dertig spelers en was een scoop geboren, was dat een broertje van Virgil van Dijk? Het was Luuk Kluiters, die in een proefperiode zijn verdedigende kwaliteiten mocht tonen om zodoende een contract te verdienen. Helaas voor hem is dat niet gelukt.

Op 1 augustus een nieuw gezicht op de training, Unai Veiga. Hij krijgt de kans een contract te verdienen en de aanwezigen vonden hem niet verkeerd. Benieuwd wat het wordt. Is de verdediging een zorgenkindje? Er vielen in de oefenwedstrijden toch wel makkelijk wat tegendoelpunten. Daar moet nog aan gewerkt worden en zal zeker gebeuren.

Is er dan al een basis elf? Hake: “Als je nog zoveel jongens van vorig jaar erbij hebt, als je daar tevreden over bent, wil je daar op voort borduren en is dat de kern”. De basis-elf zit kennelijk al bij de technische staf in het hoofd. Benieuwd hoe die er dan uit zal zien.

Bij het inleveren van deze column moet de laatste oefenwedstrijd nog gespeeld worden, als die al doorgaat vanwege het zeer natte veld in de Adelaarshorst. Iets over de basis-elf schrijven is daarom lastig en iedere supporter zal zo zijn eigen basis-elf hebben. Eigenlijk kun je er nog geen touw aan vastknopen.

Bij iedere oefenwedstrijd die tot nu gespeeld is de samenstelling van het elftal anders geweest. De reden laat zich raden: iedere speler kan op die manier zoveel mogelijk minuten maken. Bovendien mocht er maar bij een enkele wedstrijd publiek aanwezig zijn, wat voor supporters moeilijk te verteren is. Evenals het niet aankondigen dat er een wedstrijd gepeeld wordt. Laten we er maar vanuit gaan dat het op deze manier niet meer gebeurt.

Wat zal het komende seizoen ons brengen? Gezien de begroting moeten wij ons kunnen handhaven. Dat is de eerste vereiste. Zien dat er zo snel mogelijk punten gescoord worden, zodat er geen degradatiestress ontstaat. In de eerste zeven wedstrijden uit naar AZ, PSV, PEC en Feyenoord, thuis tegen Volendam, Heerenveen en Fortuna. Een uitspraak daar over doen is ook nu gewoon een slag in de lucht, we weten het gewoon nog niet. Maar het kan ook zomaar zijn dat er dan een punt of tien verdiend zijn, dat zou wel heel mooi zijn.

Dan is het, zoals eerder geschreven, ook al 31 augustus geweest en weten we definitief wie er onder contract staan. Een gedrocht die datum, gewoon 1 augustus als deadline instellen, dan weten we allemaal waar we vanaf 1 augustus aan toe zijn. Onze club behoort bij één van de clubs die in eerste instantie zullen strijden tot lijfsbehoud.

Toch is enig optimisme wel degelijk op zijn plaats. Halen wij komend seizoen wederom 40 punten of wellicht wat meer? Het linker rijtje lonkt. Met dezelfde intentie voetballen als het afgelopen seizoen, voetballen om te winnen, kan het wederom een prachtig seizoen worden.

Hup Kowet!

Roodgele groet,
Carlo Giugie

Vorig artikelAangepaste regels rondom standaardteams komend seizoen
Volgend artikelExtra Rood-Gele Column van Erdal Ascipinar