Voor het nieuwe seizoen voert de Koninklijke voetbalbond enkele regels door die betrekking hebben op de standaardteams binnen het amateurvoetbal in Nederland. Van uitwijken, via uitstellen, naar één standaardteam en vuurwerk.

Uitwijken bij afgelasting
Bij een afgelasting van het hoofdveld, is een standaard team uit de eerste klasse en lager komend seizoen verplicht om met het eerste elftal uit te wijken naar een ander speelveld dat aan alle eisen voldoet als het hoofdveld. Dit kan zowel echt gras zijn als ook kunstgras.

Geweld tegen scheidsrechter
Het bestuur amateurvoetbal heeft besloten tot inzet van een maatregel bij excessief verbaal en/of fysiek geweld tegen scheidsrechters: het uitstellen van wedstrijd(en) voor bepaalde tijd. De KNVB ziet een verharding van agressie en weinig respect richting scheidsrechters en beslissingen. Op het moment dat deze grens wordt overschreden kan het bestuur amateurvoetbal ingrijpen en per direct alle officiële voetbalwedstrijden van een team en/of vereniging voor een bepaalde periode uit het programma halen.

Eén standaardteam
Vanaf dit seizoen is het voor verenigingen, die met één standaardteam in de competitie uitkomen, niet meer mogelijk om een nieuw (tweede) standaardteam op de andere speeldag in te schrijven. De clubs die dat momenteel al wel hebben mogen dat wel zo houden.

Vuurwerk verboden
Het is verboden om voor, tijdens en na de wedstrijd vuurwerk, fakkels en/of rookpotten af te steken. De thuisspelende vereniging maakt daarvoor voorafgaand aan de wedstrijd aan de supporters (bezoekers) duidelijk kenbaar dat het verboden is om vuurwerk af te steken. De scheidsrechter mag geen toestemming verlenen voor het afsteken van vuurwerk.

Afwijkingen zijn alleen mogelijk wanneer schriftelijke ontheffing is verleend door de gemeentelijke of provinciale overheid.

Vorig artikelBekerindelingen bekend
Volgend artikelDeventer Voetbal Zomer Column – week 31
Erik van Luttikhuizen
Erik is ruim 50 jaar geleden geboren in Deventer en is besmet geraakt met Go Ahead Eagles virus in het thuisduel in 1978 tegen FC Amsterdam. Momenteel is Erik Internationaal Key Accountmanager bij een Amerikaans bedrijf. Daarnaast vervult Erik vele vrijwilligerstaken, onder meer bij Salland1, FC RDC en natuurlijk bij Deventer Voetbal!