Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Roy Beumer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Roy Beumer.

Ik ben d’r klaar mee. Dit is mijn laatste column. In ieder geval in deze stijl. Wellicht zal ik ooit nog eens als gastcolumnist voor deze site optreden. Maar voor mij is het hier klaar wat betreft de vierwekelijkse column ‘met een rood-geel tintje’. Dat heeft meerdere oorzaken. De belangrijkste is dat ik merk dat ik te zacht word. Ik begon destijds met schrijven om een discussie aan te wakkeren, om reacties te veroorzaken, over het beleid van de club Go Ahead Eagles. Dan wel op technisch vlak bij het eerste, dan wel bij het organisatorische rond de academie. Er werd altijd veel ‘geluld’ over mijn columns. Gerard zorgt voor de historie en de opmerkzaamheid, Erdal schrijft wat de supporter denkt en de columns van Robert zijn pure poëzie. Die van mij zorgde veelal voor opschudding. Doel bereikt en dus tijd om de pen over te geven. Aan wie kom ik later in deze column op terug.

Het afgelopen seizoen is er veel veranderd bij de club. Door de komst van Eric Whittie heeft de heropstart van de voetbalacademie een enorme boost gekregen. Deze man maakt werkweken van 60+ uur en dat komt de club ten goede. Ik heb hem al een paar keer gevraagd om alsjeblieft ook goed aan zichzelf te blijven denken, want hij moet deze functie nog zeker vijftien jaar uitvoeren. Hij is hard op weg om met de opleiding een nationale status te verkrijgen. Dit maakt het scouten en aantrekken van lokale talenten weer makkelijker omdat het onderlinge verschil tussen PEC, De Graafschap en zelfs FC Twente dan een stuk kleiner wordt. Vitesse staat daar met haar internationale status weer net iets boven, mede door het fantastische complex wat er in Papendal is neergezet.

Daarnaast kunnen trainers beter intern opgeleid en begeleid worden en is het voor trainers van buitenaf interessanter om hier te komen werken. Want uiteraard moeten de budgetten voor staf ook omhoog wil je die status bereiken. Vanzelfsprekend blijven er altijd nog discussiepunten, zoals waarom traint de jeugd in Twello? Of waarom kreeg Kick Maatman geen rol aangeboden als jeugdtrainer? Of hoe kan het in godsnaam dat uitwedstrijden met eigen vervoer afgelegd moeten worden en zijn er geen busjes cq bus beschikbaar. Naar verluidt moet er dit seizoen gespeeld worden in de (Hummel) tenues van vorig jaar. Dan heb je heel veel geluk dat de supplier van Stanno dezelfde is als Hummel en hier niet moeilijk over zal gaan doen. Maar hoe is het met de shirtsponsor(s)? Het is een feit dat het budget voor de jeugdopleiding nog veel te laag is. De toegezegde 1,5 ton extra zal er door de corona shit waarschijnlijk niet komen. Wat ik heb vernomen, stijgt het budget met € 25.000. Zet hier tegenover dat er drie extra teams bijgekomen zijn, dan ga je er in saldo qua teams op achteruit.

Maar…… er is weer gevoetbald! En wel in het mooiste stadion van Nederland! Afgelopen zondag stonden Go Ahead Eagles en Telstar tegenover elkaar op wat in mijn ogen een mindere grasmat leek dan andere jaren? Ook het spel was niet om over naar huis te schrijven, maar dat lijkt me na 5 maanden geen wedstrijd te hebben gespeeld geen verrassing. Wat wel duidelijk was, is dat Van Wonderen een ander systeem voor ogen heeft dan dat er de laatste jaren hier is gespeeld. Ik ben erg benieuwd met wat er met Douglas en Pouwels gaat gebeuren. Natuurlijk kunnen we Beukema (local hero) het vertrouwen geven en naast Veldmate neerzetten. Maar dat wil niet zeggen dat je geen derde en vierde centrale verdediger in je selectie moet hebben. Voor Beukema lijkt me dit jaar het jaar van de waarheid te worden. Als je ziet hoe hij gegroeid is, als voetballer, maar ook letterlijk. Ik hoop zo dat hij 25+ wedstrijden gaat starten dit seizoen. Douglas stak er in mijn ogen direct boven uit zondag. Zijn postuur en manier van lopen zorgen voor een bepaalde uitstraling waar je als spits van de tegenpartij niet blij van wordt. Daarnaast genoot ik van zijn strakke, zuivere passing en bijna altijd vooruit. Met Veldmate en Idzes, die zichzelf toch liever als middenvelder ziet, heb je dan vier prima verdedigers voor in de as. En dan heb je ook rugnummer 45 daar nog voor, Bosz. Opvallend dat hij geen minuten maakte. Dat lijkt mij toch dat hij bezig is met een transfer, anders heeft hij toch recht om zich te bewijzen?

Op de backposities zag het er allemaal verdedigend prima uit, aanvallend zie ik nog heel erg veel potentie. Alle backs konden dit zondag niet echt uit laten komen en waren vooral bezig met het defensieve aspect van de backpositie. Wellicht ligt daar de focus op bij de technische staf. Op het middenveld wordt het denk ik een strijd tussen Corbos en Idzes om de plek naast Brouwers te gaan veroveren. Zet daar een nog te halen nummer tien bij en het middenveld lijkt mij prima in orde. Voor mij konden Koorman en Ross niet echt overtuigen. Ik denk dat de TC een hoger niveau ambieert voor die plek. Daar kan Eddahchouri spelen, die deed niet onder voor die twee en eventueel kan Kippersluis ook nog op 10.

Die laatste viel me trouwens niet op. Voorin is het ook nog wel een discussie of het allemaal wel van het niveau is wat er verlangd wordt. In mijn ogen heb je met Van Kippersluis en Berden twee prima buitenspelers voor de KKD. Met Van Hoeven daarbij heb je er eigenlijk drie die twee plekken moeten zien in te vullen. Al viel mij op dat er meer een soort 4-4-2 gespeeld werd met Berden heel erg naar binnen getrokken naast de spits. Ook in de tweede helft was dit meer het geval met Rabillard en Pouwels als twee spitsen. Als dit het systeem is wat er gespeeld gaat worden, hoef je niet naar een extra buitenspeler te zoeken. Maar dan mag er wel degelijk een spits bij komen of moeten spelers omgeschoold gaan worden. Ook hier kan Van Kippersluis uit de voeten en ik verwacht Eddahchouri ook wel. Gekscherend heb ik al geroepen om Douglas in de punt te zetten. Die kopt er alleen vijf corners in. Je zult in de mandekking komen van hem…

Ik vond Pouwels heel hard werken en hij laat zien dat hij dondersgraag wilt. Ik snap wel dat er overal over hem gespeculeerd wordt en dat de meningen zo uiteenlopen. Het is met Beukema een local hero die in een jongensboek is gestapt natuurlijk. Maar op het veld ziet het er allemaal niet even charmant uit. Puur kijkend naar de statistieken heeft hij het gewoon bovengemiddeld gedaan. Vier keer scoren in dertien invalbeurten is niet slecht. Maar kan hij zo goed worden dat hij het de eerste spits lastig gaat maken? Ik help het hem hopen want gun hem ook dat geluk.

Wat betreft de keepers, het zal me jeuken wie daar komt te staan. Gorter en Michaelis zijn beide prima doelmannen die gewoon een stabiel seizoen kunnen draaien bij deze club. Dat gelul dat het geen toppers zijn, is helemaal nergens op gebaseerd. Hetzelfde over dat er een spits moet komen die er even 25 inschiet, want dat is normaal voor een club als deze. Noem mij de laatste even op die dat gedaan heeft? Die azijnpissers moeten gaan beseffen dat we geen geldboom op het terrein hebben staan en dat Kroes deze club met gezonde geleidelijkheid wil laten groeien. Iedere misstap is er één teveel en risico’s zijn, vooral nu in de huidige tijd, veel te groot om te nemen.

Voordat ik alsnog helemaal los ga, sluit ik af. Maar niet voordat ik vol trots kan vertellen wie mij over vier weken op gaat volgen. Deze man is al jaren de meest irritante coach van het veteranenvoetbal in de regio Deventer en daarnaast werkt hij vol overgave als clubwatcher bij Voetbal International van PSV en Go Ahead Eagles. Hij schrijft voor dat blad de mooiste reportages over culthelden, verdwenen stadions en oud-voetballers. Zo mocht ik hem in 2014 uitnodigen voor een interview met Pelé. Hij is lid van onze Raad van Advies en vindt het een mooie uitdaging om hier vierwekelijks zijn visie over de club te kunnen geven. Marco Timmer, welkom aan boord! Heel erg veel succes gewenst.

Ik wil alle lezers bedanken voor de interesse, de scherpe reacties en de onvoorwaardelijke (gezamenlijke) liefde voor Go Ahead Eagles.

KOMOPTAN!!!