Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Marco Timmer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Marco Timmer.

Lang leve Mike Gerritsen

Als supporter en voetballiefhebber hoop je dat het Deventer nieuws wordt beheerst door Go Ahead Eagles. Goed spel, ronkende prestaties, opvallende spelers of speculaties over fraaie vergezichten die echter zo nadrukkelijk lonken dat ze akelig dichtbij beginnen te komen. Helaas is dit niet zo. Natuurlijk zijn er wat lichtpunten, maar het zijn er momenteel te weinig.

En dat is direct de uitdaging in het lange termijn project van eigenaar Alex Kroes. Hoewel ik daar persoonlijk een goed gevoel bij heb, blijft het wel een traject van vele jaren, waar fans toch vooral kijken naar de korte termijn. Die zien wekelijks het voetbal dat Kees van Wonderen met Go Ahead Eagles speelt en het probleem voor de trainer is dat hij, net als iedere andere coach voor hem, daarop wordt beoordeeld. Het zijn de normale wetten van de topsport.

Die korte termijn mag door de clubleiding dus niet uit het oog worden verloren. Juist ook omdat van de fans in deze zware coronatijd terecht loyaliteit wordt gevraagd. Die wordt in Deventer altijd gegeven, maar daar kan niet alleen maar geduld tegenover staan. We weten nu wel dat Kowet de achtste begroting heeft, maar dan moet de club ook bij die eerste acht eindigen en eigenlijk ook de play-offs halen.

Dat laatste wordt nog een hele kluif als de ploeg aanvallend zo onmachtig blijft voetballen. Even wat cijfers. Van alle ploegen in de Keuken Kampioen Divisie schoot Go Ahead Eagles (143) op Jong PSV (110) na het minst vaak. Qua schotconversie (het aantal schoten gedeeld door het aantal doelpunten) presteert het team van Wonderen met 10,5 % zelfs het slechtst.

Sam Hendriks is echt een prima spits voor de Eerste Divisie, maar hij moet natuurlijk wel bediend worden. Er is met Idzes, Corboz en Brouwers zo weinig creativiteit achter hem, terwijl de mannen op de flanken ook nog eens vooral naar binnen komen dat Hendriks en weinig ruimte heeft en niet eens de kansen krijgt om ze te missen. Starten met zowel Hendriks als Jacob Mulenga is in de ogen van de technische staf geen optie omdat de laatste echt niet fit genoeg is.

Van Wonderen is niet gek en ziet deze aanvallende problemen ook. Go Ahead is op dit moment een Adelaar zonder vleugels en daar kan de trainer zelf niet heel veel aan doen. Maar verdedigend goed staan is dus wel een vereiste en gelukkig zijn die cijfers dan ook prima. De Eagles hebben het minste aantal tegengoals en krijgen na Cambuur (36) ook de minste schoten op doel tegen (49) terwijl de club ook tweede staat in de schotconversie van de tegenstander (8,5).

Die prima statistieken hebben voor een groot deel te maken met doelman Jay Gorter en verdediger Sam Beukema die beiden zeer goede rapportcijfers kunnen overleggen. Gorter (75,5) heeft op Norbert Alblas van NEC (77,1) en Michael Woud van Almere City (76,1) na het hoogste reddingspercentage van de KKD. En Beukema is de nummer één met zowel het aantal blocks en het aantal uitverdedigende acties. Daarnaast is hij de nummer twee in zowel het aantal intercepties en in zijn percentage gewonnen duels.

Je moet er niet aan denken wat er sportief gebeurt als de verdedigende cijfers van Go Ahead minder worden. Over ruim een maand gaat echter de winterse transferwindow open. Voor zowel Gorter als Beukema is belangstelling van meerdere clubs waarbij het zelfs niet uit te sluiten is dat ze als koppel Kowet zouden kunnen verlaten. Het wordt interessant om te zien wat de clubleiding doet.

Gorter, heeft een verbeterd contractvoorstel gekregen van de club, maar het is de vraag of hij daar met de interesse van Eredivisieclubs op ingaat. Alex Kroes zal bovendien het ijzer willen smeden als het heet is. Als er goede bedragen op tafel komen, kan hij ook eigenlijk geen nee zeggen. Tegelijk wordt dan min of meer wel afscheid genomen van de korte termijn waar Van Wonderen, zeker door de buitenwereld, toch op wordt afgerekend.

U merkt, na de kansloze 3-0 nederlaag tegen Almere City en de tiende plaats op de ranglijst, is het sentiment even niet zo positief. Gelukkig is het voetbal en kan de roodgele wereld er na overtuigende winstpartijen tegen eerst Jong AZ en Helmond Sport weer wat florissanter uitzien.

Was het dan allemaal kommer en kwel wat er uit Deventer kwam? Nee hoor. Er kwam juist fantastisch nieuws uit onze mooie stad en nog wel op voetbalgebied ook. Helaas dan niet van ons aller Kowet, maar vanaf deze plek een welgemeend applaus en driewerf hoera voor Mike Gerritsen. Mike is voetballer van Helios, is homoseksueel en kwam uit de kast. Daarvoor is een flink portie lef nodig. Wat in het vrouwenvoetbal al lang gemeengoed is, blijft in het mannenvoetbal namelijk hopeloos achter.

Op de coming-out van Gerritsen werd gelukkig voor hem vooral positief gereageerd. Niet in de laatste plaats door Eagle en Helios-trainer Harry Decheiver die zijn respect uitsprak. Laat Gerritsen een voorbeeld zijn voor velen en tevens het levende bewijs dat lef wordt beloond en angst nog altijd een slechte raadgever is.

Noot van de redactie: wij sluiten ons volledig aan bij de laatste 2 alinea’s! Hoe alledaagse zaken niet zo alledaags blijken te zijn..

Vorig artikelTurkse Kracht verlengt met trainers Ensing en Aydogan
Volgend artikelMagistrale Maradona
Marco Timmer
Marco Timmer is een 48-jarige inwoner van Deventer. Omdat hij al snel in de gaten had niet de nieuwe Johan Cruijff te zijn, schreef hij op dertienjarige leeftijd in een boekje: Later als ik groot ben, wil ik schrijven over voetbal. Dat lukte. Go Ahead Eagles loopt een beetje als rode draad door zijn leven. Eerst bracht medecolumnist Robert Heukels hem namelijk naar Sportweek. Drie jaar later haalde Johan Derksen, hij zat als jeugdspeler in het befaamde internaat van de club, hem naar Voetbal International. Op de tribunes in De Adelaarshorst zit Marco Timmer al een jaar of dertig.