Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Roy Beumer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Gerard Somer.

Aftellen naar de competitiestart

De selectie heeft de eerste twee wedstrijden er al weer opzitten. De wedstrijd tegen Telstar moest ik helaas via de tv gadeslaan omdat ik de door de administratie van de club toegezegde toegangskaart niet mocht ontvangen. Over de wedstrijd zelf kun je weinig zeggen. In de ploeg van Telstar zat meer voetbal dan bij de rood/gelen. Gezien het aantal nieuwe spelers is dat niet verwonderlijk. Wat mij wel opviel was het door Van Wonderen in die wedstrijd gehanteerde systeem van 5-3-2.

Over systemen kun je een boek schrijven. In mijn tijd had je er eigenlijk maar twee, namelijk 4-3-3 en 4-4-2. Tegenwoordig hebben wij het naast de hierboven genoemde systemen nog over een 4-2-3-1, een 3-4-1-2, een 3-3-3-1 en een 4-1-4-1 formatie. (Doelverdedigers tellen natuurlijk weer niet mee volgens Nico Van Zoghel !!!!). Het te hanteren systeem is tegenwoordig zo belangrijk dat je er als speler soms tureluurs van wordt. De beste trainers in het betaalde voetbal passen hun organisatie aan de spelers die ze ter beschikking hebben en niet andersom. De “Ouwe” (Fadrhonc) zei altijd: het interesseert mij niet hoe je in het veld staat, maar zorg er wel voor dat alle posities bezet zijn.

Er kan binnen een dag veel gebeuren in het voetbal en zeker in de transferperiode. Ik had mijn column al bijna opgestuurd toen het bericht kwam dat Maarten Pouwels zijn heil in Friesland ging zoeken. Toch wil ik jullie mijn een dag eerder geschreven tekst over de selectie en in het bijzonder Pouwels niet onthouden.

“Binnen de in mijn ogen te krappe selectie van GAE (23 inclusief 3 keepers) zijn er nog een paar spelers, die moeten vechten voor een contract zoals Ross, Koorman, Douglas en Pouwels. Gezien de geringe financiële ruimte lijkt Douglas een gepasseerd station. Van Maarten ben ik persoonlijk nogal gecharmeerd. Niet omdat hij de kleinzoon is van mijn oud collega Gerrit Borghuis, maar omdat hij als voetballer iets bijzonders heeft. Hij is niet gepolijst en komt slungelig over. In het vroeger door Ajax gehanteerde TIPS systeem (Techniek, Inzicht, Persoonlijkheid en Snelheid) zou hij niet hoog scoren. Toch haalt hij in al deze facetten een voldoende. In de weinige minuten, die hij gespeeld heeft voor de club, had hij een neusje voor de goal. Hij stond vaak op de juiste plaats. Als hij in zijn doen en laten als voetballer meer een “boef”wordt zoals Paul Bosvelt in zijn goede dagen, dan kan hij een type worden als Weghost en Dost. Daarom Paul, ga met hem aan het werk en hou hem nog in Deventer”.

Het laatste kan helaas niet meer. Dat Pouwels voor een vertrek koos, kan ik heel goed begrijpen. Hij moet ook het gevoel hebben gehad dat hij als spits nooit serieus is genomen en aan het lijntje is gehouden.

Het nieuwe seizoen is nog niet begonnen of de eerste wedstrijd is alweer verboden door burgemeester König. In de eerste plaats begrijp ik de KNVB niet dat ze deze wedstrijd tegen De Graafschap zo vroeg plannen. In de eredivisie worden de grote wedstrijden later in het seizoen gepland. In de tweede plaats weten beide clubs en de overheid wie de raddraaiers zijn, die de boel voor de normale bezoekers verzieken. Doe daar dan wat aan. Een mogelijkheid is nog het duel laten spelen zonder publiek en de hele wedstrijd live op tv uitzenden. Zo zie je maar weer: de KKD telt in Zeist niet mee.

Toch zullen wij volgens Alex Kroes voorlopig in die competitie blijven. In Cafe 1902TV gaf hij zelf aan dat hij bij de club nog aan teveel knoppen moet draaien zoals het transferbeleid, de jeugdopleiding en de uitbreiding van het stadion om eredivisie-waardig te worden. Alleen de supporters zijn op dit moment volgens hem eredivisie-waardig. Met de achtste begroting (4,5 miljoen euro) van de KKD moet de doelstelling van dit seizoen “play-offs” gehaald worden. De ‘extraatjes’, in de vorm van de door de supporters bijeengebrachte € 150.000 euro en € 250.000 euro uit het investeringsfonds, zitten dit jaar al in de spelersbegroting.

Toch vind ik dat de doelstelling hoger moet dan nacompetitie halen, mede gezien de kracht van de ploegen in de KKD. Het halen van de play-offs zou in mijn ogen met deze begroting een fluitje van een cent moeten zijn. Promotie naar de eredivisie moet het doel zijn voor een club als GAE. Bij promotie ontstaan er altijd nieuwe mogelijkheden, die het voor beleidsbepalers makkelijker maken de diverse knoppen in de juiste stand te draaien.