Wekelijks delen bekenden met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar, Edwin Lugt wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Gerard Somer.

Chapeau

De laatste thuiswedstrijd van dit seizoen zit erop. De overwinning op FC Volendam was dik verdiend. Aanstaande zondag staat Heerenveen op het programma en dit duel heeft iets speciaals. Er gloort nog steeds een kleine kans op de nacompetitie voor Europees voetbal. Bovendien is er een onbewuste strijd tussen beide coaches. De volop geprezen oud trainer Kees van Wonderen en zijn afgelopen zondag bejubelde opvolger in Deventer René Hake.

Even terugkomen op het huidige Nederlandse trainersgilde. Je hebt nu twee soorten coaches. Trainers, die na hun actieve carrière binnen een paar jaar denken dat ze rijp zijn voor een topploeg en coaches, die eerst allerlei trainersfouten maken bij de jeugd, amateurs, beloften en daarna goed in de keuken kijken als assistent bij verschillende BVO’s. Trainer/coach zijn bij een betaalde club vraagt om ervaring. Het is dan ook een ervaringsvak.

In het huidige betaalde voetbal zijn voorbeelden genoeg van trainers met bovengenoemde aanloopproblemen op het hoogste niveau zoals Van Bommel, Van Nistelrooy en Heitinga en in het verleden in de Adelaarshorst met o.a Demmers. Arne Slot is een ander voorbeeld. Die heeft voor de weg van de geleidelijkheid gekozen. Na zijn actieve voetbalcarrière eerst jeugdtrainer bij PEC Zwolle, daarna assistent bij Cambuur en AZ en vervolgens hoofdcoach bij AZ en Feyenoord. De hele Nederlandse voetbalwereld is nu lovend over Slot, die van een totaal vernieuwd Feyenoord een topploeg heeft gemaakt.

Er is echter nog een coach, die een soortgelijke prestatie heeft neergezet als Arne Slot. Voor deze trainer coach neem ik mijn petje af. René Hake heeft er met een budget, dat niet te vergelijken is met de ploeg uit Rotterdam, een prestatie neergezet die er zijn mag. René heeft geen glanzende voetbalcarrière gehad, maar in het betaalde voetbal veel ervaring opgedaan in diverse functies bij o.a. Emmen, Twente, PEC Zwolle, Cambuur en Utrecht. Daar heeft hij zijn fouten als trainer gemaakt.

Zodoende is hij een trainer coach geworden, die stabiel is en niet gauw in paniek raakt. Ontslagen als trainer bij FC Utrecht. Aangesteld bij de bepaald niet makkelijke volksclub Go Ahead. De veel geprezen Kees van Wonderen opvolgen met op de koop toe ook nog de 1e vijf wedstrijden in het seizoen verliezen, Dat is bepaald geen makkelijke start. De enkele witte zakdoekjes van supporters, die afgelopen zondag ‘Hake bedankt’ scandeerden, deden hem destijds niks. Hij bleef rustig aan het team bouwen en bracht er voetbal in, dat op sommige momenten deed denken aan de jaren 60 van de vorige eeuw.

Go Ahead speelde dit seizoen verzorgd voetbal naar de mogelijkheden, die het team had. Geen breedte voetbal, maar altijd zoeken naar diepte in het spel. Een belangrijk punt is, dat hij er niet alleen een homogeen team van heeft gemaakt, maar ook een homogene selectie. Hij heeft gedurende het seizoen alle kikkers in de kruiwagen gehouden. Ook de wissels, wat voor het groepsgebeuren van groot belang is. Dus René, CHAPEAU.

Zondag om 14.30 uur het duel tegen Heerenveen. Een overwinning tegen je oud trainer geeft als elftal altijd extra motivatie. Een overwinning zou een mooi cadeau zijn voor René Hake.

Vorig artikelDVV Sallandia JO13-1 kampioen 1e klasse
Volgend artikelZaterdag heren 2 Koninklijke UD kampioen
Gerard, geboren op 24 november 1943, speelde meer dan 400 wedstrijden in het betaalde voetbal bij Go Ahead Eagles, Vitesse en Heracles Almelo. Aansluitend was Gerard trainer-coach bij Heracles Almelo waar hij mee promoveerde in 1984. Gerard is ook bestuurslid Technische zaken en Technisch manager geweest bij Go Ahead Eagles en technisch directeur bij FC Omniworld (thans FC Almere) en FC Emmen.