Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Roy Beumer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Erdal Ascipinar.

Ben de laatste tijd wel een beetje moe geworden van al dat gezeur en gezever over racisme, discriminatie, hokjesvorming , wij/zij polarisatie en demonstraties. Hetzij op tv, hetzij op het werk of waar dan eigenlijk ook. Dit met eindeloze discussies tot gevolg. Kappen nu met z’n allen om achter elke boom racisme te zien of je achtergesteld te voelen. Ongetwijfeld zal er her en der wel vooroordelen en discriminatie bestaan, maar dat heeft iedereen toch wel een beetje, laten we eerlijk zijn. Racisme of discriminatie willen we natuurlijk liever nooit als weldenkend mens, maar vrijheid van meningsuiting moet altijd kunnen, zonder elkaar bewust te kwetsen. Belangrijkste is dat je wel respectvol met en naast elkaar moet kunnen leven en, ondanks alle verschillen, elkaar vooral in waarde moet laten. Helaas is racisme van alle tijden en we zullen het ook nooit kunnen uitbannen, hoe graag men het ook zou willen. Het is hoe je er zelf mee omgaat en hoe je ermee geconfronteerd wordt.

Ikzelf heb inmiddels ook een olifantshuid hoor en bovenal zelfspot. Moeten we dan met z’n allen als een Don Quichotte ten strijde gaan tegen alle onrecht en onrechtvaardigheid op de wereld? Dan is je leven zo voorbij. Laatst werden er afleveringen van een serie van ‘de buis’ weggehaald vanwege het feit dat de ‘Golden girls’ moddermaskers op hadden, dat kon dan weer verwezen worden naar een bepaalde vorm van racisme. Het begint langzamerhand toch echt lachwekkende vormen te krijgen. Diepe, diepe zucht, voor de zoveelste keer. Ben er ff echt klaar mee. En laat ik het maar helemaal niet meer hebben over Voetbal Inside. Straks kunnen we geen grap meer met elkaar maken of de moraalridders zullen wel weer klaarstaan om je neer te sabelen. Ik voorspel dat straks woorden als zwartrijder, zwartwerken of uitdrukkingen als ‘ruwe bolster blanke pit’ ook niet meer gezegd mogen worden.

Wat te denken van de bijen uit Zwolle dan? Elke keer maar weer goede verhalen over de lekkere Deventer bijtjes maar aanhoren, ik zou het niet pikken hoor als Zwolse bij. Hou toch eens op man. Waar is onze beroemde verdraagzaamheid toch gebleven? Ons humor?  Waar? Daarom was het een verademing om lekker op z’n ‘Demters’ lokale uitzendingen te maken of te volgen over ons Kowet. Café 1902 TV, een initiatief van de Kippenhok boys in samenwerking met Creative Mouse was geboren. Lekker onbevangen in de Adelaarshorst een beetje slap lullen in ‘Demters’ dialect over het wel een wee van onze club Kowet voor en door de Kowet supporters. Ook de technisch manager alsmede de hoofdtrainer kwamen hun verhaal vertellen, lekker face to face en geen blad voor de mond. Geen gezeik over kleur, ras of wat dan ook, het ging alleen maar over Go Ahead Eagles, Macaroni of boerenkool, het Kippenhok, 7-2 overwinning, onze thuisfotograaf Henny, ambitie maar ook realisme, doeken van het sfeerteam ADHD, enz….  Heerlijk.

Inmiddels ruim 5000 seizoenkaarten aan de man gebracht, ondanks de onzekerheid door het coronavirus toch nog rond de 80% ‘Full Support’!!! Achter NAC Breda op de tweede plek in de eerste divisie qua seizoenkaartverkoop. Pure loyaliteit en onvoorwaardelijke trouw van de echte Kowet supporters en we zijn er nog lang niet hé. De eerste selectie heeft tot dusverre Luuk Brouwers, Bradley van Hoeven en Kevin van Kippersluis mogen verwelkomen. Verder nog twee koele exoten uit het Verenigd Koninkrijk en een lange keeper uit Volendam op proef. En her en der mogen wat Jong Eagles spelers zich ook bewijzen aanspraak te maken om met de grote jongens mee te mogen doen. En natuurlijk wachten we op het groene licht van Eindhoven inzake Jay Idzes en op wat verdere transfers. Kwaliteit boven kwantiteit was het credo immers. Ik laat me dus graag verrassen. Kom maar op met de namen, misschien ietwat bescheiden en voorzichtig als club zijnde maar ook wel weer de ambitie om uiteindelijk te willen promoveren. Wulle bint in Demtâh egègen nèulerts of sketterbeks, wie heb alleen een bietje hekel an skijthappers (Zwollenaren in het Deventer dialect) en voor de rest bint wie trots op Daeventer en Kowet. Nu heel rap het coronavirus verslaan en dan weer met 9000 eensgezinde Roodgeel aanmoedigen.

Als laatste wil ik nog Henk en James bedanken, voor een zeer mooi gebaar en prachtige verrassing. Ik kreeg namelijk het vrijheidsshirt van Sam Beukema, welke geveild was voor een mooi bedrag ten gunste van ons Kowet, met inclusief de handtekeningen van de Kowet spelers ingelijst en wel overhandigd. Stil en met een brok in de keel keek ik een beetje beduusd en heel verrast. Wat mooi, wat mooi. Van Henk hoorde ik, dat het idee vooral afkwam van het stoere kleine jongentje maar met een zeer groot hart, omdat ‘Erdal de laatste jaren wel erg vaak verdriet en pijn had’. Daarom kreeg ik dit ingelijste shirt cadeau om mijn pijn wat te verzachten en omdat ik een groot supporter ben van Kowet. Zelfs nu tijdens het typen van deze column (zie foto onder) word ik emotioneel van dit grootse gebaar. Dat deze ‘batsen DeventerTurk’ van twee Nederlanders zo’n mooi cadeau kreeg. Weet u nog wel, ondanks al onze verschillen toch zoveel om elkaar geven. Wat boeit mij het nou wat voor kleur, geloof, ras je hebt of tot welke sociale klasse je behoort. Daarom heb ik persoonlijk geen last van racisme of discriminatie en sta ik er boven, ik leef en laat leven, ik respecteer en krijg respect, al 49 jaar gaat het mij goed af. Laten we dat met zijn allen doen. De wereld is echt niet altijd verrot. Henk en James, nogmaals ontzettend bedankt voor het mooie cadeau en gebaar. Hij hangt nu op een mooie plek in ons huis. Trots en wel. Totterdood Kowet!!!

Vorig artikelGroepsindeling Hanzesteden Bedrijfsverzekeringen Cup 2020-2021 bekend
Volgend artikelVoorwaarts staat er goed voor
Erdal Ascipinar
Erdal Ascipinar, een geboren en getogen Deventenaar van 49 jaar. Hij is in zijn dagelijks leven in dienst van de Nederlandse Spoorwegen als Hoofdconducteur. Als fervent Kowet supporter schrijft hij voor diverse sites over zijn eigen belevenissen en over zijn grote liefde: Kowet. Erdal staat ook wel bekend als DeventerTurk. Onder die bijnaam heeft hij vele stukken geschreven.