Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Roy Beumer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Erdal Ascipinar.

Het begint nu wel een cliché te worden dat we de Adelaarshorst erg missen. Lang geleden dat we een wedstrijd live hebben aanschouwd aan de Vetkampstraat. Ondanks dat het een desastreuze middag was voor ons Kowet (1-2 verlies in de streekderby tegen de Graafschap), mis ik het geouwehoer, het gescheld en het getier. Eigenlijk alles er ook omheen. Zelfs de lading bier in m’n nek mis ik gewoonweg. De euforie na een doelpunt, die gebalde vuisten in de lucht, de omhelzingen met elkaar, de boksjes en de kopstootjes.

Ben inmiddels dat lanterfanten wel beu, wil weer mijn gewone leven oppakken en daar hoort ook een bezoek aan Kowet bij. Normaliter ben ik een optimist, maar ik begin steeds meer sikkeneurig te worden van deze corona-periode. Ergste is nog dat het allemaal nog abracadabra is wat de toekomst ons gaat brengen en hoelang alles nog gaat duren. Ik hou van houvast, van zekerheden in het leven, ik irriteer me dus dat het allemaal zo lang duurt.

Maar laat ik duidelijk zijn, ik hou me wel aan de opgelegde regels, maar wat afgelopen maandag op de Dam in de hoofdstad afspeelde tartte met alle ethische wetten. Onder het falend beleid van mevrouw Halsema werd er een dikke middelvinger getoond aan alle medewerkers in de zorg, aan alle horecamedewerkers, aan alle voetbalfans, gewoonweg aan alle mensen in ons mooie landje. Meer dan 5000 demonstranten op een plein waar je absoluut geen 1,5 meter afstand kon houden. Laat ik vooropstellen dat de reden voor de demonstratie zeer gegrond was, daar we met z’n allen racisme verafschuwen. Maar de plek, tijd en massale opkomst was eenvoudigweg niet gewenst tijdens deze corona-crisis.

Wat de desbetreffende politieagent heeft gedaan tegenover George Floyd is gewoonweg moord. Minutenlang heeft hij bewust z’n knie op de hals van George Floyd gehouden, ondanks dat het slachtoffer aangaf geen lucht meer te hebben en daardoor stikte en later stierf. En voor de zoveelste keer was het een blanke agent die een donkergetinte medemens heeft vermoord. Ik kan niet bewijzen dat deze moord racistisch getint was, maar de feiten liegen er niet om. Hoop wel van ganser harte dat deze falende politieagent zijn verdiende straf krijgt en wordt vervolgd voor moord.

De woede, frustraties en kwaadheid van elk weldenkend mens snap ik daarom heel goed. Maar om buitenproportioneel de boel op stelten te zetten en als beesten tekeer te gaan gaat mij echter veel te ver. Het middel rechtvaardigt niet de oorzaak in deze. De boel slopen en in de fik steken, willekeurige mensen aanvallen en mishandelen, of de winkels leegplunderen zijn buiten alle proporties. Hopelijk zien deze relschoppers in dat deze gedragingen juist antipathie zullen opwekken i.p.v. goodwill.

Maar terugkomend op de burgemeester van Amsterdam. Ze had samen met de politie moeten ingrijpen en de demonstratie moeten afbreken. Of nog beter was geweest vooraf al deze demonstratie te verbieden ondanks dat het druist tegen de vrijheid van meningsuiting, maar ja we leven tegenwoordig in een ongekende corona-crisis. Mensenlevens zijn dan toch belangrijker dan deze demonstratie. Ik zie dezelfde burgemeesters wel daadkrachtig optreden als er voetbalsupporters in ‘hunnie’ stad komen. Dan is het ineens heel makkelijk een noodverordening uit te gooien. Ook irriteerde ik mij aan mevrouw Halsema dat ze zonder mondkapje liep (als burgemeester had ze het juiste voorbeeld moeten geven door er 1 op te zetten) en ook geen rekening hield met de 1,5 meter afstand. Ongelofelijk. Ook was het een dikke middelvinger naar mij toe, voelde me simpelweg besodemieterd. Ik mocht mijn moeder 2 maanden geleden maar met 30 geliefden begraven. 30!!! Pijn in m’n hart als ik eraan terugdenk hoeveel mensen ik heb moeten weigeren voor de begrafenis van mijn lieve moedertje. Schaam je mevrouw Halsema. En wat denkt u verder van al die mensen in de zorg die onder grote druk kei en keihard werken om levens te redden? Nou?? Hoop dat mevrouw Halsema goed beseft hoezeer ze ons geraakt heeft met haar falende beleid. Ze moet met de billen bloot, dat is 1 ding wat zeker is.

Genoeg nu over de actualiteit in de wereld, ‘God wat missen wij ons Kowet zeg! ‘ Als ik tegenwoordig naar de Bundesliga-wedstrijden kijk zie ik veredelde oefenpotjes. Geen bal aan, die wedstrijden in lege grote stadions, dan ben ik eigenlijk wel heel blij dat de competities in Nederland zijn beëindigd. Mooiste zou zijn dat er straks gevoetbald mag worden voor publiek, een Adelaarshorst zonder supporters is net als aardappels zonder jus, onlosmakelijk aan elkaar verbonden dus. Dan maar geen voetbal hoor totdat er een vaccin is gevonden of juist weer veilig is om in ieder geval met wat publiek op de tribunes de wedstrijden spelen. Desnoods voor halfvolle tribunes, maar in ieder geval met publiek.

Ik ben benieuwd wat voor selectie wij aankomend seizoen voorgeschoteld gaan krijgen. Paul Bosvelt kan zijn borst nat maken, ik benijd hem niet hoor. In begroting achteruit, potentiële basisspelers weg, minder inkomsten door afhakende sponsoren, wel of geen publiek, wat mag wel, wat mag niet, corona-regels enz..enz.. Wel heb ik het idee dat Alex Kroes met jeugdige talenten en een trainersstaf die goed met de jeugd kan werken, het seizoen in wil gaan. Hetzij om goed voor de dag te komen en toekomstgericht te werken hetzij om met winst deze jeugdige spelers te verkopen en een nog gezondere BVO neer te zetten.

Om succesvol te zijn ook met de jeugdopleiding moet men rekening houden met een aantal factoren. Als eerste moet je talentvolle spelers scouten en aan de club verbinden, ten tweede moet je de juiste en goede trainers c.q. opleiders binnen huis halen, ten derde moeten de faciliteiten goed en professioneel zijn, goede velden en een krachthonk dus en als laatste moet je vanuit een bepaalde filosofie werken, een bepaald systeem dat je doorvoert in alle geledingen van de club. In mijn optiek is verder een goede mix van talenten en ervaren spelers nodig als je succes wilt hebben. We hebben bv. een Seuntjes of een van den Hurk nodig, daarom ben ik wel ontzettend blij dat onze captain Jeroen Veldmate bijgetekend heeft. Hopelijk komt de rijk ervaren Wout Droste ook sterk terug om de selectie nog meer glans te geven. Het is natuurlijk een illusie dat het allemaal crescendo gaat, daarom moeten we geduld en vertrouwen hebben in het bestuur, onder leiding van Alex Kroes. Kan niet wachten om onze tempel weer te bezoeken!

Vorig artikelSelectie ABS behoudt eigen karakter
Volgend artikelGloednieuwe talkshow ‘Café 1902 TV’ over Go Ahead Eagles
Erdal Ascipinar
Erdal Ascipinar, een geboren en getogen Deventenaar van 49 jaar. Hij is in zijn dagelijks leven in dienst van de Nederlandse Spoorwegen als Hoofdconducteur. Als fervent Kowet supporter schrijft hij voor diverse sites over zijn eigen belevenissen en over zijn grote liefde: Kowet. Erdal staat ook wel bekend als DeventerTurk. Onder die bijnaam heeft hij vele stukken geschreven.