Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Roy Beumer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Roy Beumer.

Het land ligt op z’n gat. Corona heerst en beheerst deze tijd. De hele wereld is in de ban van het virus, ontstaan door een vleermuissoepje ergens in China. In Nederland is door het RIVM en de regering besloten om het virus controleerbaar te laten rondrazen. Wel moeten horeca, sportscholen en verenigingen de deuren sluiten tot minimaal 6 april. Dit is voor Go Ahead Eagles een grote strop. Werktijdsverkorting is aangevraagd waardoor het UWV de salarissen in ieder geval aan zal vullen. Dit geldt voor zowel het kantoorpersoneel als de complete staf en alle (contract)spelers.

Maar een betaald voetbalclub is natuurlijk afhankelijk van inkomsten. De grootste bron van inkomsten zal de recette van de thuiswedstrijden en de daarbij behorende inkomsten uit horeca, fanshop, etc. zijn. Daarnaast zijn tv-gelden en sponsorinkomsten uiteraard heel erg belangrijk. Een beetje sponsor zal zich solidair met de club opstellen, maar in dit unieke geval zullen ook de bedrijven het heel erg moeilijk hebben en op allerlei fronten proberen de schade te beperken. Dan zal de club dus naast het mislopen van recettes en inkomsten uit tv-gelden ook sponsorinkomsten mislopen. Een enorme strop die met de dag ernstiger wordt.

Er zal door de club alternatieve manieren gevonden moeten worden om inkomsten te genereren. Wellicht kunnen sponsoren hierbij betrokken worden, ik denk aan een unieke manier om sponsoren aan het publiek voor te stellen. En misschien zijn er sponsoren die juist in deze tijd iets extra’s voor de Deventenaar kunnen betekenen? Ik las ook een idee om vast voor twee of meerdere jaren seizoenkaarten aan te bieden. Maar hoe gaat de club die inkomsten dan de volgende jaren krijgen?

De competitie zal hoogstwaarschijnlijk niet uitgespeeld gaan worden. Hoe gaan we in korte tijd zoveel wedstrijden inplannen? Denk hierbij ook aan de openbare orde. Kan de politie en de gemeente twee of zelfs drie wedstrijden in een week bolwerken? Kan de toeschouwer, die ook zijn werk wellicht in zal moeten halen, alle wedstrijden dan wel bezoeken? Worden er dan promovendi en degradanten vastgesteld of wordt het seizoen als ‘niet gespeeld’ beschouwd? Allemaal vragen waar niemand iets zinnigs over kan zeggen. We kunnen slechts afwachten wat de FIFA, UEFA en KNVB gaan beslissen. Doordat de UEFA het EK heeft verplaatst naar 2021 is er een kleine kans dat competities tot bijvoorbeeld juli door kunnen gaan? Maar hoe zit het met de contracten van spelers?

Ik neem aan dat de technische staf deze periode normaal gesproken gebruikt om de betreffende spelers met aflopende contracten te bekijken en beoordelen. Nu zullen dit soort beslissingen dus voornamelijk over een kortere periode genomen moeten worden, waarbij het onzeker is hoe deze spelers zich de laatste periode ontwikkeld zouden hebben. Worden er beslissingen genomen door Kroeze om voor komend seizoen de hand op de knip te houden, we zullen tenslotte niet promoveren als de boel afgekapt wordt. En door de marginale inkomstenstroom zal de begroting een negatieve aanpassing krijgen voor de komende jaren.

Gisteren werd overigens bekend dat de assistenten Heering én Maatman na dit seizoen het veld moeten ruimen. Waar de spelers zich nog in de kijker kunnen spelen hakt de bijl van Kroes hard door. Na De Gier moeten deze twee echte clubmensen dus ook het veld ruimen. Een opvallend statement waarbij Kroes laat zien een nieuwe weg in te hebben geslagen. Geen tijd en plaats voor emotie en clubliefde. Presteren, en geld verdienen, is het enige wat nog telt. Als er zo de Eredivisie ingespeeld wordt, welke supporter kraait er dan nog naar het vertrek van De Gier, Maatman en Heering? Vooral op sociaal vlak heb ik erg veel moeite met het besluit Maatman van de hand te doen. Maar ja, dat geldt niet in de keiharde voetbalwereld waarin Go Ahead Eagles zich graag wilt begeven.

Op social media kwam ik een leuk tijdverdrijf tegen. Welke wedstrijd van Go Ahead Eagles zou jij graag nog eens in zijn geheel willen herbeleven? Ikzelf heb nog steeds herinneringen aan Go Ahead Eagles – Den Haag en Den Haag – Go Ahead Eagles in 1992. Maar ook de bekerwedstrijd tegen Feyenoord in 2011 staat me nog bij. Van de uitwedstrijden die ik bezoek met mijn twee BFF’s heb ik op de een of andere manier geen herinneringen. Gelukkig hebben we de foto’s nog. Ik ben erg benieuwd naar wat jouw meest memorabele wedstrijd van Go Ahead Eagles is en waarom. Wellicht kunnen we via sociale media een tijdlijn creëren met leuke herinneringen?

Ik wens Go Ahead Eagles, maar natuurlijk iedereen, heel erg veel sterkte en wijsheid. Help elkaar en wees lief voor elkaar. Samen slaan we ons er doorheen. En ook van mijn kant, heel erg veel respect voor de mensen die nu voor ons allemaal keihard aan het werk zijn!

SAMEN ZIJN WE NIET TE KRAKEN!