SV Schalkhaar kwam vanmiddag een oude bekende tegenstander tegen, want het moest op bezoek bij RKVV STEVO uit Geesteren. De ploeg uit Geesteren speelde jaren geleden ook in de tweede klasse, waarna het destijds naar de eerste klasse promoveerde om vervolgens daarna maar liefst 14 jaar actief te zijn in de hoofdklasse van het zondagvoetbal. Er is de laatste jaren dan ook behoorlijk geschiedenis geschreven op het sportpark ‘de Peuverweide’.

Na de degradatie van afgelopen jaar uit de eerste klasse troffen beide ploegen elkaar vandaag opnieuw in het openingsduel in de tweede klasse J seizoen 2022-2023. STEVO uit Geesteren staat al decennia lang bekend als een fysiek sterke ploeg, iets waar SV Schalkhaar zich tegen moest wapenen.

De nieuwe ploeg van hoofdtrainer Marcel Geestman en Dirk-Jan Beldman moesten het vandaag doen zonder de middenvelders Jip Ellenbroek (blessure) en Twan Huijsmans (half jaartje Amerika) en verdediger Mattis Janse. Met een handvol gestopte spelers (eind vorig seizoen) was het in de voorbereiding ‘even’ puzzelen voor de trainers om een zo sterk mogelijk team op de been te brengen. Verdediger en aanvoerder Jason Westerkamp speelde vanmiddag op het middenveld en linkerverdediger Nick Mulder nam de plek over van Westerkamp.

SV Schalkhaar was dan gewaarschuwd dat er van meet af aan te maken zou krijgen met een agressief, fysiek en fanatiek STEVO (+publiek). SV Schalkhaar hield zich het eerste deel van de wedstrijd prima staande en kwam tot de nodige kansen. De eerste kans voor SV Schalkhaar was voor spits David Klopman die het vizier niet goed had staan bij een prima voorzet van de opkomende rechterverdediger Luuk ter Mate.

STEVO creëerde in deze periode weinig of geen kansen, zeker omdat er goed werd verdedigd door de SV Schalkhaar centrale verdedigers Michiel Hullegie en Timo Kok. Met hulp van keeper Jesper Lukassen wist SV Schalkhaar de bal ver van eigen doel te houden. Schalkhaar had de mogelijkheid om op voorsprong te komen. Kick Brouwer passeerde maar weer eens op snelheid zijn directe tegenstander en wist de bal bij Milan te Riele te krijgen die de bal vanuit de draai in de hoek schoot, waarna de keeper van STEVO, Luuk Oude Lansink, de bal tot corner wist verwerken.

Na 20 minuten spelen kwamen er meer kansen, nu ook voor STEVO. Bijna was spits Thijs Beernink bij de openingstreffen nadat hij een lage voorzet net niet binnen kon glijden, de bal verdween naast het doel van SV Schalkhaar doelman Jesper Lukassen. De beste mogelijkheid was voor SV Schalkhaar na 20 minuten niet weggelegd voor verdediger Timo Kok. Hij kwam inlopen op een voorzet van Kick Brouwer, maar zijn kopbal verdween enkele centimeters over de lat van STEVO. Dit had zeker een beter lot verdiend.

SV Schalkhaar had voor rust een doelpunt moeten maken gezien de kansen. Een opgelegde kans was er voor spits David Klopman. Een fraaie actie van Milan te Riele vanaf de linkerkant ging hieraan vooraf; de bal kwam afgemeten voor de voeten van Klopman die de bal voor het inschieten had. Met een uiterste krachtinspanning van een STEVO verdediger en door goed keeperswerk werd een doelpunt voorkomen.

Vijf minuten voor rust kreeg STEVO de niet geheel verdiende voorsprong op een presenteerblaadje aangereikt. Vanaf de linkerkant kon een STEVO aanvaller te gemakkelijk zijn voorzet kwijt in het hart van de SV Schalkhaar verdediging waarna de bal plotseling voor twee STEVO spelers kwam die geheel vrij stonden waarvan Hugo Weerink als eerste de bal gemakkelijk in het doel van SV Schalkhaar kon werken; 1-0. Nog geen twee minuten later stond de 2-0 op het scorebord. Middenvelder Daan Kottink kreeg teveel ruimte en kon vanaf twintig meter en via de binnenkant van de paal de voorsprong verdubbelen.

De tweede helft begonnen beide ploegen ongewijzigd.

De wedstrijd werd er niet beter op, van beide kanten werd er weinig gecreëerd en het spel werd steeds minder. David Klopman had halverwege de tweede helft nog de beste kans om de aansluitingstreffer te maken. Een voorzet van Kick Brouwer was prima, alleen had David teveel tijd nodig om tot een gerichte doelpoging te komen.

Aan de andere kant van het veld waren de prima spelende SV Schalkhaar verdedigers Michiel Hullegie en Timo Kok de STEVO aanvallers de baas. Het laatste deel van de wedstrijd moest SV Schalkhaar een aantal wissels toepassen waaronder de licht geblesseerde Michiel Hullegie. Drie invallers aan Schalkhaar zijde maakten hun competitiedebuut in het eerste elftal van SV Schalkhaar; Daan Pinkster en de jeugdspelers Luuk Jansen en Jort van Hemert. Met name Daan Pinkster (vorig jaar nog SV Schalkhaar 3) kende een prima invalbeurt.

SV Schalkhaar creëerde naar mate de wedstrijd vorderde weer meer kansen. Milan te Riele was heel dicht bij zijn eerste competitie doelpunt, zijn schot verdween via een STEVO been net naast het doel. In de 83ste  minuut was het eindelijk raak voor SV Schalkhaar. Middenvelder Ruben Bumkens zorgde voor een afgemeten voorzet op David Klopman die vanaf een meter of 5 de bal hard in de touwen kopte.

Het leek er even op dat er meer mogelijk was en SV Schalkhaar ging met het verstrijken van de speeltijd meer risico’s nemen en zette een slotoffensief in. Tot twee minuten voor tijd; een counter van STEVO werd de niet al te royaal bezette verdediging SV Schalkhaar op dat moment te machtig en dat zorgde voor de eindstand van 3-1.

Volgende week zondag wacht SV Schalkhaar de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Dan komt Reutum op bezoek, de nieuwkomer die vandaag ATC ’65 de baas was (2-1 winst). De wedstrijd op de Horsterhoek wordt gespeeld op zondag 2 oktober, aanvang 14.00 uur. U bent van harte welkom om de spelers aan te moedigen.