Er zijn van die wedstrijden waar meer in had gezeten en je op het eind met lege handen staat. Het gebeurde SV Schalkaar zondagmiddag in Hengelo, op bezoek bij Achilles ’12. Voorafgaand aan dit duel kende SV Schalkhaar nog een voorsprong van 4 punten, verder uitlopen zat er vanmiddag niet in voor de mannen van trainer Marcel Geestman. Maar het had zomaar gekund, wellicht gemoeten.

SV Schalkhaar stond voorafgaand aan dit duel niet voor niets op de verdiende tweede plek in deze tweede Klasse J achter koploper NEO. Een sterke selectie kan de nodige mutaties dan ook wat gemakkelijker opvangen dan menig andere vereniging. Dat is vorige week wel gebleken, toen VV Eilermark betrekkelijk eenvoudig aan de kant werd gezet.

De ploeg uit Schalkhaar kende vanmiddag weinig afmeldingen, waardoor er genoeg keuze was om de in de ogen van de trainer de beste 11 te laten starten. Achilles ’12 had afgelopen winter te maken met een trainerswissel, nieuwe trainer Omar Wennink heeft deze ploeg aardig aan het voetballen gekregen.

SV Schalkhaar kon vanmiddag weer beschikken over Michiel Hullegie, die na een afwezigheid weer als basisspeler startte. Naast Hullegie speelde Jip Ellenbroek opnieuw in het hart van de verdediging. Rokay Haafkens keerde terug als rechterverdediger en Luuk ter Mate startte nu als linkerverdediger.

Vanaf het eerste fluitsignaal werd duidelijk dat SV Schalkhaar een behoorlijk voetballende tegenstander tegenover zich kreeg, een ploeg die, net als SV Schalkhaar, met 3 spitsen speelt en met verzorgd voetbal de strijd aan gaat. Met deze gelijke speelstijlen is het duidelijk hoe de posities op het veld ingevuld worden en is het ook vaak moeilijk de vrije man op het veld te vinden.

Na wat aftasten kwam SV Schalkhaar “uit het niets” na bijna 5 minuten spelen op voorsprong. Twan Huijsmans speelde zich knap vrij en zorgde met een bekeken steekpass op de snelle Milan Beumer voor de eerste mogelijkheid. Milan Beumer kwam vrij voor de keeper en had de 0-1 op het scorebord kunnen zetten. Zijn schot kwam via de onderkant van de lat, vervolgens tegen de paal voor de voeten van een Achilles ’12 verdediger. Moeilijk te zien of de bal wel of niet de doellijn was gepasseerd.

Kort hierna probeerde Jip Ellenbroek op dezelfde manier als hiervoor Luuk ter Mate voor de keeper te zetten, maar de keeper wist nog net op tijd redding te brengen. Na deze kansen voor SV Schalkhaar nam Achilles ’12 het heft in handen en was in deze fase meer in balbezit, zonder dat het echt gevaarlijk werd voor het doel van keeper Jesper Lukassen.

Dat er achter de verdediging van Achilles ’12 mogelijkheden lagen met de snelle buitenspelers van SV Schalkhaar, was wel duidelijk. Dit leidde ook tot de 0-1 van Bjorn Duteweert in de 26e minuut. Een prima dieptebal van Rokay Haafkens op Duteweert was genoeg voor hem om oog in oog met de keeper de 0-1 te laten aantekenen.

Achilles ’12 was na deze achterstand meer aan de bal, maar de beste kansen waren voor SV Schalkhaar. Routinier Koen Klosters slalomde door de verdediging van Achilles ’12 en strandde net voor de achterlijn, waarna David Klopman de bal over het doel schoot.
Het opjagen van de Achilles ’12 verdedigers leek zijn vruchten af te werpen, maar verder dan 1 doelpunt voor rust kwam het niet. SV Schalkhaar speelde goed en had het verdedigend voor rust prima voor elkaar, met name de kopkracht van Michiel Hullegie en de opnieuw sterk spelende Jip Ellenbroek bracht de ploeg nauwelijks in de problemen.

De tweede helft werd Stijn Rorije in de ploeg gebracht voor nog meer aanvallende impulsen. Het werd een echt voetbalgevecht met kansen over en weer. Achilles ’12 gooide nog meer strijd in deze wedstrijd en nu was het met name de thuisploeg die de verdedigers van SV Schalkhaar steeds meer en feller onder druk gingen zetten. Milan Beumer was met zijn dreiging een kwelgeest voor de verdediging van Achilles ’12. Zijn inzet werd dan ook regelmatig met een overtreding tot halt geroepen. De tot een paar keer over toegekende vrije trap verdween door dezelfde Milan Beumer dan ook net over of net naast het doel. De ‘normale’ basisspelers Jason Westerkamp en Milan te Riele werden in het veld gebracht voor de moegestreden David Klopman en Joost Brouwer.

SV Schalkhaar hoefde alleen nog maar de 0-2 te maken om koploper te worden, echter het liep totaal anders dan verwacht. In de 66ste minuut werd geklungel van Rokay Haafkens genadeloos afgestraft. Haafkens probeerde zijn tegenstander uit te kappen, verloor de bal en een speler van Achilles ’12 kreeg vrij doortocht naar keeper Jesper Lukassen die vervolgens kansloos was op deze inzet, 1-1.

Vlak na deze domper had Stijn Rorije de kans om SV Schalkhaar weer snel op voorsprong te zetten, hij schoot een bal snoeihard net naast de verkeerde kant van de paal. Milan Beumer had pech en zag een schot op de bovenzijde van het doel belanden. Rorije was kort hierop weer dicht bij een voorsprong voor SV Schalkhaar. Hij jaagde door op de keeper die vervolgens de bal op knullige wijze verloor. Stijn kwam in een moeilijke hoek, maar met een beetje geluk zou dat een doelpunt hebben opgeleverd.

Dat er alsnog werd gescoord door de thuisploeg was niet meer te verwachten, maar toch gebeurde het. Een Achilles ’12 spits werd de diepte ingespeeld en werd net binnen het strafschopgebied onreglementair gevloerd door zowel Michiel Hullegie alsook door de ingevallen Timo Kok. De scheidsrechter kon niets anders doen dan de bal op de stip te leggen. In de 87ste minuut wist Achilles ’12 wel raad met dit buitenkansje: 2-1.

Voor SV Schalkhaar een wat zure nederlaag deze middag want de toeschouwers zagen twee voetballende ploegen die een prima wedstrijd op de mat legden. Eigenlijk verdiende deze wedstrijd dan ook geen winnaar. Ondanks deze nederlaag blijft SV Schalkhaar het gewoon goed doen in 2J. Komende woensdag staat er alweer een inhaalwedstrijd op het programma, dan reist de ploeg af naar Suryoye in Enschede.

Volgende week zondag 6 maart speelt SV Schalkhaar in en tegen VV Lemelerveld. Aanvang 14.00 uur