Voorwaarts won en verloor de afgelopen week in de competitie. Het zuur van afgelopen donderdag na de 5-0 nederlaag bij gedoodverfd kampioen Rohda Raalte, werd opgevolgd door het zoet op zondag met een 1-3 winst op Stevo Geesteren.

Het zijn de laatste wedstrijden voor Mathijs Kamphuis, in het dagelijks leven docent lichamelijke opvoeding aan het Veluws college in Twello. Hij hangt na 12 seizoenen de prestatieschoenen aan de spreekwoordelijke wilgen en gaat op een ander voetbalniveau binnen de vereniging nog tegen een balletje trappen. Mathijs: ‘Meer tijd voor het gezin en meer tijd voor andere invulling van de vrije tijd.

Na 300 wedstrijden in het eerste elftal is zijn afscheid goed getimed, want Mathijs was dit jaar opnieuw sterkhouder met als beloning handhaving op het niveau eerste klasse, het niveau waarop hij ook 12 jaar geleden aansloot bij het eerste elftal. Mathijs stond, naast betrouwbare verdediger, bekend om zijn vlammende schot en uitstekende pass. Mogelijk leiden die kwaliteiten in de laatste drie wedstrijden van deze competitie nog tot zijn 25ste doelpunt voor het eerste elftal van Voorwaarts.

Over de wedstrijd van woensdag kon Mathijs kort zijn. ‘Eerste kwartier doe je nog mee en heb je veel balbezit, maar creëren we weinig tot niks. Door twee doelpunten van Rohda is onze wedstrijd eigenlijk al voorbij. De organisatie is weg, we werken niet goed samen en Rohda Raalte is voetballend een maatje te groot.’

Bij Stevo een geheel andere wedstrijd. Voorwaarts, in deze competitie nagenoeg uitgespeeld, heeft een foutloze reeks nodig om nog aan de nacompetitie deel te kunnen nemen.  Die kleine kans werd in ieder geval deze middag levend gehouden. Mathijs: ‘Een warme middag. Een stroef begin, wij mogen nog hopen op meer en zij moeten nog voor lijfsbehoud. Dat was de eerste minuten zichtbaar. Stevo stoof uit de startblokken en na 5 minuten moesten we de 1-0 toestaan. Daarna kwamen we meer aan het voetballen en scoorden we gelukkig net voor rust de gelijkmaker.’ Marcus van Geelen kopte een corner prima binnen.

Ruststand 1-1

In de tweede helft is Voorwaarts voetballend iets dominanter. Stevo probeerde daar een meer opportunistische stijl tegenover te zetten. Mathijs: ‘De lange bal van Stevo was dreigend, maar we konden averij voorkomen.’

In de eindfase kon Voorwaarts het verschil alsnog maken. Stevo had geen baat bij een gelijkspel en daar konden de oranje-zwarten van profiteren. In de 86ste minuut de 1-2 van Pim Havekes. Een vrije trap vanaf de zijkant die hij diagonaal binnen kon koppen. In de 90ste minuut de 1-3, waarbij Bruce Schotman diep werd gestuurd. Bruce kon de bal nog net binnenhouden voor de achterlijn en gaf daarbij een prima voorzet op Cengizhan Genc, die met een volley binnen kon schieten.