Sallandia schoot uit de startblokken afgelopen weekend met een klinkende 5-0 zege op Mariënheem.

Na een succesvolle bekercampagne stond zondag de eerste competitiewedstrijd op de agenda. Sallandia ontving het eerste elftal van Mariënheem. Een op papier lastige tegenstander, maar in de wedstrijd bleek het verschil te groot en bleven de punten in Deventer: 5-0.

Sallandia start de wedstrijd in dezelfde formatie als tijdens de bekerwedstrijden en ziet de van blessures herstelde Luc en Marco van Meeteren terugkeren. De laatste weet na een kwartier spelen het verschil te maken. Sallandia krijgt een vrije trap op ongeveer 30 meter van het doel en de keeper vraagt zijn spelers om geen muur neer te zetten. Marco laat die kans niet aan zich voorbij gaan en ramt de bal in een keer in het doel: 1-0 en de Deventenaren lijken weer op weg naar de winst.

Halverwege de eerste helft krijgt Mariënheem een grote kans op de gelijkmaker. Een vrije trap wordt van de zijkant ingebracht in een druk strafschopgebied en valt precies voor de voeten van een van de bezoekers. Die rondt koel af, maar staat daarbij buitenspel en het doelpunt wordt afgekeurd.

Op slag van rust deelt Sallandia een rake klap uit. Marco van Meeteren stuurt met een mooie crosspass Furkan Kazci weg aan de rechterkant van het veld. Uit zijn voorzet kan de goed meegelopen Mehmet Kazci makkelijk de 2-0 binnenkoppen bij de tweede paal. Een fijne ruststand voor de gastheren! In de tweede helft verloopt de wedstrijd vrijwel gelijk aan het eerste deel. Sallandia heeft vaak de bal, maar speelt te rommelig om de tegenstander echt onder druk te zetten.

Aan de andere kant is Mariënheem niet bij machte om echte kansen te creëren. Het blijft bij wat ongevaarlijke afstandsschoten. De eerste kansen in de tweede helft zijn weer voor Sallandia. Vooral via individuele acties van Furkan Kazci komt de thuisploeg regelmatig tot kansen. Soms kan er ongevaarlijk van afstand worden geschoten, maar een aantal keer moet de bal in het doel. De grootste kans is voor Mehmet Kazci. Een afvallende bal belandt in het strafschopgebied voor zijn voeten, maar hij kan de bal niet laag houden. De bal gaat ruim over het doel en de wedstrijd is nog altijd niet beslist.

In het laatste kwartier gaat het ineens hard en beslist Sallandia de wedstrijd. Bij de 3-0 wordt invaller Rick Wolvenne weggestuurd aan de rechterkant. Hij trekt de bal terug naar de rand van het strafschopgebied, waar Mehmet Kazci met een korte pass Furkan Kazci bereikt. Van dichtbij schiet hij de bal simpel binnen.

Met nog 10 minuten te gaan wint Sallandia een vrije trap diep op de eigen helft. Milan Mäkel besluit vanaf daar de bal diep op de spitsen te geven. De keeper komt uit om de bal te onderscheppen, maar is de hele wedstrijd al weinig gelukkig in zijn beslissingen. Ook deze keuze pakt verkeerd uit. Hij gaat op ongeveer 25 meter van het doel het kopduel aan met Rick Wolvenne, maar is niet opgewassen tegen de sprongkracht van de spits. Die kopt de bal naar het doel en een aanstormende verdediger is te laat om de bal op te ruimen, 4-0!

De gasten zijn gebroken en incasseren nog een doelpunt. Door goed druk te zetten op de verdediging, onderschept Sallandia de bal rond het strafschopgebied. De ingevallen Matchello Bosman speelt Furkan Kazci aan en die kan de eindstand bepalen: 5-0.

Een mooi resultaat, maar het spel van Sallandia was nog niet optimaal. Gelukkig is de basis wel op orde. De verdediging geeft weinig kansen weg en voorin is genoeg individuele kwaliteit om doelkansen te creëren. Die combinatie maakt het mogelijk om iedere tegenstander een zware middag te bezorgen.

Volgende week om 14.00 uur staat de tweede wedstrijd gepland, in Wilp tegen SV CCW. De volgende thuiswedstrijd op Sportpark Zandweerd is een week later (4 oktober): de derby tegen Go Ahead Deventer.