In de winterstop maken onze correspondenten de balans op van de eerste seizoenshelft. Een terugblik op de wedstrijden vanaf afgelopen zomer tot aan dit ogenblik. Ditmaal de beurt aan Erik van Luttikhuizen, teammanager bij FC RDC.

FC RDC beleefde een matige eerste seizoenshelft. Mede dankzij de vele blessures en mutaties, staat de enige Deventer zaterdagvereniging op een teleurstellende 12e plek in 4C met 10 punten uit 11 gespeelde duels.

FC RDC Balcony Site
FC RDC Balcony Site

FC RDC kent een roerige periode. Vijf jaar geleden ‘hikte’ het tegen de eerste klasse aan en ondertussen kan de vrije val niet verder dan de huidige vierde klasse. De drie samengesmolten voetbalclubs (Daventria, RODA en De CJV-‘ers) moeten er nog van bijkomen. Een diepe wond laat zoiets achter, een wond welke het zelfvertrouwen aantast. Het enige medicijn zijn overwinningen, echter dat succes laat nu al even op zich wachten.

Han Balk

Vol goede moed startte Jacob Ensing aan zijn tweede seizoen bij FC RDC, het voorgaande was eigenlijk ook teleurstellend. Maar ergens zal er een einde moeten komen aan de teloorgang. De voorbereiding verliep redelijk met goede wedstrijden in de beker tegen hoger spelende teams en overwinningen tegen gelijkwaardige clubs. Het gevoel was goed toen de bal voor ‘het eggie’ ging rollen.

Luuk Helms FC RDC foto: Pim Nauta
Luuk Helms FC RDC
Foto: Pim Nauta

Echter direct over het eerste duel hing een deken van onzekerheid, niet durven te voetballen en grossierende in onbegrijpelijke fouten en keuzes. Het eerste thuisduel tegen de aanstaande kampioen gaf direct al weer wat de mogelijkheden, maar ook onmogelijkheden van dit team waren voor het eerste deel. Een uitstekende eerste helft waarbij het zich bijna gelijkwaardig toonde en, na de eerste tegenslag, een dramatische tweede deel waarbij er zes tegentreffers werden geïncasseerd.

FC RDC vs. Fortissimo, Koen Wagenvoort Sportpark Borgele Foto: Erik van Luttikhuizen
FC RDC vs. Fortissimo, Koen Wagenvoort Sportpark Borgele
Foto: Erik van Luttikhuizen

Dat was het startschot van enkele onevenwichtige maanden richting de winterstop met leuke duels tegen Gorssel, Veluwse Boys en Harfsen waarbij FC RDC toonde dat het gewoon goed genoeg kon voetballen. Het team herbergt enkele hele goede voetballers, gemixt met de broodnodige ervaring en enkele jeugdige talenten. Een goede mix welke echter nog niet het beoogde resultaat opleverde. Want met slechts zeven goede wedstrijden word je geen kampioen zodat dit overgangsjaar halverwege teleurstellend genoemd mag worden.

Gijs Borkent in actie gedurende EZC'84 vs. FC RDC (foto Carlo Zwarthof)
Gijs Borkent in actie gedurende EZC’84 vs. FC RDC
(foto Carlo Zwarthof)

Zowel binnen de selectie als ook in de staf waren er de nodige wisselingen te betreuren in de afgelopen maand. Dit betekent onder meer dat Roy Beumer de taken van Jacob Ensing over gaat nemen vanaf heden. Beumer, Uk en Demmers vormen dan de staf voor de tweede seizoenshelft, welke zij met veel vertrouwen in gaan. Naast een goed oefenprogramma staat ook nog het on-uitgespeeld duel tegen Harskamp op de agenda. Met een 5-2 voorsprong zullen de laatste 50 minuten worden uitgespeeld, een mooiere opstart kan Beumer zich niet wensen.

John Ross Bonevacia met één van zijn drie treffers thuis tegen Harskamp.
Foto: Erik van Luttikhuizen

Met deze nieuwe staf en frisse moed zal het tweede deel ingegaan worden waarbij de selectie momenteel nog bij kan komen van de eerste roerige maanden. Het team en de club is immers nog steeds herstellende van een diepe wond waarvan het korstje nog te vaak wordt beschadigd. Want als de ploeg van Borgele zijn fitheid kan bewaren, als het zelfvertrouwen wordt hervonden en de jeugd definitief zal doorbreken, kan deze ploeg nog verrassen. Alleen zo kan de wond genezen en zal de slapende reus kunnen opstaan.