Het is algemeen bekend dat trainers graag over voetbal praten. We laten daarom tweewekelijks een hoofdtrainer uit het Deventer Voetbal aan het woord en leggen ze een aantal voetbalgerelateerde vragen voor. Deze twaalde editie vroegen we Roy Beumer, interim hoofdtrainer van FC RDC, de hemd van het lijf.

Naam: Roy Beumer

Leeftijd: Ik ben 43 jaar

Woonplaats: Geboren en getogen in Deventer

Relatie: Ik ben al heel lang gelukkig met Ellen

Huidige club: FC RDC

Historie als voetballer: Ik ben begonnen bij Daventria. Daar heb ik de hele jeugd mogen doorlopen waarna ik als B-junior bij Go Ahead Eagles mee mocht trainen met de zogenaamde ‘woensdagmiddag groep’ van Go Ahead Eagles. Deze groep werd geleid door Dwight Lodeweges en ook hoofdtrainer Jan Versleijen was regelmatig aanwezig. Na een jaar werd ik gevraagd om in de A-jeugd te komen spelen, alleen heb ik er destijds voor gekozen om bij Daventria te blijven, omdat we daar ook Eerste Divisie speelde. Vanaf mijn 17e heb ik in het eerste bij Daventria gespeeld en heb ik het nog een jaar bij RODA geprobeerd maar dat was door mijn fysieke gesteldheid niet meer te doen. Waardoor ik op mijn 23e gedwongen werd te stoppen met voetballen.

Historie als trainer: Vanaf mijn vijftiende heb ik jeugdteams getraind bij Daventria en later RDC. Daarna ben ik trainer van SV Schalkhaar A1 geworden (2 jaar) en daarna Voorwaarts Twello B1 (3 jaar). Bij RDC kreeg ik de kans om trainer van het tweede elftal te worden. Dit heb ik drie jaar gedaan waarna ik de kans kreeg bij Sportclub Deventer om hoofdtrainer te worden. Na vier jaar Sportclub ben ik teruggekeerd naar FC RDC om trainer van de zondag selectie te worden. Dit heb ik twee jaar gedaan waarna ik voor mijn gezin heb gekozen. Mijn zoon voetbalt op zaterdag door het hele land en daar wil ik graag bij zijn. Dan heb ik alleen de zondag nog over voor het gezin dus heb ik daarvoor gekozen. Nu ben ik na het vertrek van Jacob Ensing toch weer ingestapt om het seizoen bij FC RDC af te maken.

Favoriete formatie: In principe 1-4-3-3 waar ik nog erg gecharmeerd ben van buitenspelers die buitenom een actie kunnen maken. Maar er verandert veel in het voetbal. Spelen door de as en opkomende backs zijn meer dan ooit belangrijk merk ik. Dat proberen we er dus ook in te krijgen.

Beste prestatie als trainer: We werden met RDC 2 kampioen van de reserve derde klasse. Dat jaar met Rohda Raalte en Voorwaarts als concurrenten is het mooiste jaar geweest. Fantastisch fijne gasten die er altijd waren en op zondagochtend iedere keer weer tot mooie dingen kwamen. Daarnaast heb ik met Sportclub Deventer drie jaar nacompetitie gehaald en zijn we zelfs een keer kampioen geworden. De beslissingswedstrijd tegen DAVO werd echter jammerlijk verloren waardoor we (alweer) niet promoveerden.

Waarom heb je gekozen voor het trainerschap: Destijds omdat ik het interessant vond om bezig te zijn met het spelletje, maar ook met de spelers. De interactie onderling en van daaruit op den duur resultaat boeken is het mooiste van het vak. Momenteel heb ik er niet echt voor gekozen maar is de situatie nou eenmaal zo gelopen. Ik moet zeggen dat ik het wel weer heel erg naar mijn zin heb en ook nu vind ik het een erg fijne groep.

Ambities: Voor dit seizoen de groep bij elkaar houden en er samen met de nieuwe hoofdtrainer aan werken en voor zorgen dat FC RDC op de lange termijn een stabiele derdeklasser wordt met vooral jongens van de club.

Hoe verloopt het huidige seizoen: Het is natuurlijk niet voor niets dat de trainer is weggegaan. De prestaties waren niet naar behoren en daar is de groep voor een heel erg groot deel debet aan. Er werden slechts een paar puntjes gehaald en daarnaast grote nederlagen geleden. Er zijn harde woorden gevallen na zijn vertrek en dat heeft ook een enkeling de kop gekost. Nu staan de koppen dezelfde kant op en weet iedereen wat er verwacht wordt van ze. Dit leidt ook tot beter voetbal en  tot resultaten. We kruipen langzaam omhoog, maar de illusie om dit seizoen te promoveren is er bij mij niet meer. Uitspelen met mooie resultaten en een positieve vibe achterlaten bij de achterban. Daarnaast zorgt het corona virus voor erg onduidelijke kwestie momenteel.

Sterkste punten: Ik ben sociaal sterk. Daardoor ontstaat er redelijk snel een hecht team omdat er vertrouwen is.

Verbeterpunten: Naast mijn uiterlijk wil ik nog wel eens te snel denken dat spelers net zo kunnen schakelen als ik doe. Daardoor stond ik niet altijd even goed op de juiste momenten boven de groep.

Doelstelling met huidige club: zorgen voor een positieve sfeer, groeien in de wedstrijden qua niveau en zorgen dat het voor de lange termijn allemaal goed komt.

Kampioen in de competitie: Fortissimo is de enige ploeg die mij echt overtuigt heeft.

Beste trainer: De trainingen bij Go Ahead Eagles onder Lodeweges waren genieten. Maar Bart Kolkman heeft mij en met mij nog heel veel meer spelers gevormd. Het was geen tactisch wonder maar Bart heeft een onuitwisbare indruk op mij achtergelaten. Het is altijd genieten als ik hem af en toe nog spreek.

Met wie gaan we de volgende Trainerspraat doen: Ik ben wel benieuwd naar de ideeën van Rob Haveman van SV Colmschate ’33.