Een nieuwe rubriek bij Deventer Voetbal waarbij we terug gaan in de tijd. Aan de hand van een oude foto aangevuld met leuke anekdotes of feiten willen we met regelmaat zwart/wit afbeeldingen terug zien op de site. Denken jullie met ons mee?

De mooiste ideeën komen spontaan tot leven, weten wij als groep vrijwilligers bij Deventer Voetbal. Eerder deze week kregen we een mailtje uit Engeland begeleid met een tweetal foto’s. Op zoek naar meer feiten over zijn vader stuurde Michael Ypes ons onderstaande kiekjes. Er kwam meer informatie vrij, zoals de rol die zijn vader speelde in Deventer…

Voordat we meer vertellen over het verhaal Mans Ypes, eerst even het idee dat hieruit geboren werd. We willen een terugkerend item publiceren met oude foto’s. Denk daarbij aan een terugblik richting een oude club, van voor de vele fusies bijvoorbeeld. Een kampioenelftal of gewoon een mooie foto’s vanuit jouw clubarchief. Misschien kunnen de lezers wel namen aanvullen die jullie niet meer hebben of weten.

Van het een zal wel het ander komen, dus stuur je copy gerust in en wij publiceren op volgorde van binnenkomst. Ons adres? redactie@deventervoetbal.nl

Als beloofd dan het verhaal Mans Ypes, waar het allemaal begon. Een mailtje van zijn zoon bereikte ons, hij was op zoek naar de club van zijn vader. Twee foto’s heeft hij in zijn bezit welke hij met ons deelde. Hij wilde eigenlijk weten welke club zijn vader heeft gespeeld. Het lijkt een beetje op Kon. UD, maar laten ons graag informeren door jullie. Het gaat om de persoon met bloemen op de foto’s. Zijn naam is Hermanus Jacobus Ypes (in de volksmond beter bekend als Mans). Wie kent de heer Ypes en wie weet meer van de foto’s welke afgebeeld zijn? Wie weet de club van de heer Ypes, de club welke we zien op de elftalfoto’s zoals afgebeeld? Ander facet welke we zien op onderstaande foto is de naam van de fotograaf: Van de Geijn uit Deventer, rechtsonder op de foto geschreven, misschien dat juist die naam iets meer zegt?

Michael zijn vader is dus de man met bloemen op bovenstaande foto. Hermanus (Mans) Jacobus Ypes had een Radio winkel in Deventer, weten we ondertussen. Na jaren op zee actief geweest te zijn (radioverbindingen) startte hij een onderdelenwinkel, zie onderstaande foto. In de tweede wereldoorlog is de heer Ypes weer op zee actief en na mei 1946 werkt hij bij het KNMI in De Bilt. In zijn vrije tijd is hij radio-zendamateur, daarmee bleek hij een icoon te zijn in radio overdracht in de Nederlandse geschiedenis. Werkzaam bij Philips bouwt hij de eerste zender voor de 8- meterband. Mans Ypes werd in 1904 in Breda geboren en overlijdt op 22 maart 1973 in Bilthoven.

Terug naar de basis, de mail die zijn zoon ons eerder zond. Michael Ypes is in 1947 in De Bilt geboren uit het tweede huwelijk van zijn vader. Ondertussen woont Michael al meer dan 40 jaar in Engeland. Hij is op zoek naar de club waarvoor zijn vader speelde. Op beide elftalfoto’s is te zien dat het in Deventer was. onduidelijk welke club. Kan iemand dit raadsel oplossen?

Aansluitend een oproep aan iedere volger van Deventer Voetbal. Dit lijkt ons de start van een leuke nieuwe rubriek. Heb jij unieke oude foto’s, weet jij het verhaal van de foto en wil dat trots delen met voetbal minnend Deventer. Schroom niet en stuur jouw unieke kiekje in. Blaas nieuw leven in die vergane voetbalvereniging, de club van voor de fusies, dat unieke kampioenschap, of gewoon een foto met een goed verhaal. Wij kijken uit naar jullie inzendingen, kijken uit naar het verhaal achter de foto.