Vrijdag de generale tegen OFI uit Kreta. En daarna start het seizoen 2022-2023 met wedstrijden tegen AZ uit en PSV thuis. Zijn wij er klaar voor? Is het team al compleet? Vragen stellen is vragen beantwoorden. En dat doet Toon Schuiling in zijn laatste bijdrage. Dit vanwege tijdgebrek. Adelaarsoog over de elftalfoto, mannen met beginnende prostaat problemen, flegmatieke wingers en scorend vermogen.

Adelaarsoog – Terwolde Days 2

Ik kijk graag naar elftalfoto’s. Van vroeger, maar ook van nu. Wie staan er op, hoe staan ze erbij? Wat zegt het? Eén beeld, duizend woorden. Inmiddels circuleert online het rood-gele statie portret 2022-2023. Daar is over nagedacht. Door iemand met gevoel voor symmetrie. Drie ordentelijke rijen. De spelers met lengte in het midden. De langste spelers in de middelste rij. De hulptroepen in het zwart aan de zijkanten. De trainers, vijf man sterk, op de voorste rij. Hake in het midden. Geflankeerd door Berghuis junior en Ten Berge. Berghuis senior naast Ten Berge. Niet naast zijn zoon. Het is geen familiealbum. Adri en de Knippe staan er ‘managerial’ bij. Adri in pak, de Knippe in pullover. Kleedt beter af. Voor de eerste rij koffertjes van Extran, de beste smaak, met de minste suiker en van Framo. Dé gespecialiseerde groothandel voor Fysiotherapie, sportvoeding, EHBO, BHD, pedicure en welness. Hé, er ontbreekt er een! Finn Stokkers zit ziek thuis. Die moet er dus bij geshopt worden. En misschien komen er nog wel spelers bij. Misschien gaan er nog wel wat weg en moet er een nieuwe foto gemaakt worden.

Door met bouwen – Die nieuwe foto zou ik dan nemen voor de skyboxen in aanbouw. Dit om de groei van onze club te accentueren. Wordt mooi. Ik had er een hard hoofd in toen ik de tekeningen zag.  Maar het past perfect, het maakt de hoofdtribune af. Althans aan één kant. En dóór, zo ik zeggen! De B-Side en de IJsseltibrune zijn meer dan op. Zeker voor mannen met beginnende prostaatproblemen. Het is echt een hele toer om vanuit vak 11 droog de pisbak te halen, zo kan ik u vertellen. En dus moet Kees Vierhouten maar eens even flink met zijn vuist op tafel slaan bij het gemeentebestuur. Dat kan hij. De gemeenten op de West Veluwe weten daar alles van. Aan alles voel je dat wij nu echt de kans hebben om een vaste klant op het hoogste niveau te worden. Een groter en vooral supportersvriendelijker stadion is dan een keiharde voorwaarde. Doorpakken.

In de grondverf – Volgens Rene Hake is de selectie voor 90% op orde. Zo zei hij bij RTV Oost. En inderdaad nog één oefenwedstrijd te gaan staat het elftal behoorlijk in de grondverf. Degelijk, niet spectaculair. Hake lijkt te gaan voor een 4-4-2 systeem. Dit met 5-3-2 als variant. Daar bij Van Wonderen het verzorgde voetbal de boventoon voerde lijkt Hake er iets meer opportunisme in te gooien. Wij spelen eerder de lange bal. Mooi, ben geen fan van het breien om het breien.

Laat ik het elftal eens even doorlopen. Op doel maakt Jeffrey de Lange tot nu toe een goede indruk. Was tegen Roda JC,  met een cruciale redding in de beginfase, bepalend. Er komt nog een keeper bij. Uit de naam van deze keeper kun je, zo schat ik in, af leiden hoe Jeffrey er op staat bij de technische leiding. Geen idee hoe dit verder gaat. Derde keeper is en blijft Sven Jansen. Deze jongen is inmiddels vastgelegd en dat vooral voor de toekomst.

Flair – Achterin lijken de backs Deijl en Kuipers zekerheden. Wel heb ik wat twijfels over de back ups. De selectie herbergt met Mats maar een echte rechtsback. Jamal Amofa kan hier spelen en ook de jonge Pim Saathof klopt aan de deur. Beiden zijn echter geen zekerheden op Eredivisie niveau. Op links maakt reserve back Aventisian geen onuitwisbare indruk. Een extra back kan mijns inziens geen kwaad.

Centraal achterin zijn wij op orde. José Manuel Fontan Mondragon voetbalt links centraal met een naar arrogantie neigende flair. Borst vooruit, alle haartjes in het gelid. Een betere voetballer dan Joris Kramer. Tegelijkertijd is een ketser nooit ver weg zo zagen wij zaterdag. Rechts centraal zijn wij met Idzes, Nauber en Amofa goed bezet. Vooral Jay Idzes draait een hele goede voorbereiding. Het verbaast mij dan ook niks dat hij in de Brabantse media aan RKC wordt gelinkt. Ik zou zijn contract verlengen. Jamal Amofa is een atleet, maar brengt voetballend minder dan Idzes. Goeie gast om er bij te hebben. Nog geen basis lijkt mij. En dat geldt op dit moment ook voor Gerrit Nauber. De Duitser hobbelt van blessure naar blessure en draait een ongelukkige voorbereiding. En dat is jammer. Want zeker als wij 5-3-2 spelen hebben wij hem nodig.

Flegmatieke wingers – 4-4-2 vraagt veel van de buitenste middenvelders. De tijd van de klassieke, een tikje flegmatieke, wingers lijkt achter ons te liggen. Voor de positie aan de linker kant heeft Hake de keuze uit Fernandes en Edvardsen. Hardwerkende boys met snelheid. Ook Adekwanije, zeg maar Bobby, kan hier spelen. Maar die moet van ver komen. Heeft de laatste jaren nooit 90 minuten gespeeld. Absoluut een interessante gast maar dan vooral voor de laatste 20, 25 minuten. Om de zaak open te breken, om het stadion op de banken te krijgen.

Willum Willumsson lijkt de aangewezen man om vanaf de rechterzijkant in de rug van de spitsen te spelen. En vanaf die positie geregeld een goaltje mee te pikken. Ik zou hem niet, zoals Hake zaterdag deed in de tweede helft, in de spits posteren. Martijn Berden, hier en daar al wat afgeschreven, speelde zaterdag bij absentie van de zieke Stokkers tegen Roda een helft in de spits en een helft achter de spits. Met name dat laatste deed hij niet onverdienstelijk. Markelo is een jongen voor de toekomst die dit jaar af en toe wat minuutjes mee gaat pakken. Die net als Bobby als spektakelwissel voor een impuls kan zorgen.

Goed bezet – De twee centrale posities op het middenveld zijn met Rommens en Enric Llansana goed bezet. Rommens lijkt daarbij iets meer naar voren te spelen dan het vorig jaar. Llansana verdedigt beter dan Luuk Brouwers en is voetballend zeker niet minder. Of hij Luuk qua doelpunten kan vergeten betwijfel ik. Evert Linthorst is vooralsnog de stand in voor Rommens en Llansana. Staat er veel beter op dan het vorig maar heeft de pech dat hij twee van de beste selectiespelers voor zich heeft. Xander Blomme moet echt wennen. De jonge Belg zakte met name tegen Helmond behoorlijk door het ijs.

Van het eerste moment voetbalt Hake met Lidberg en Stokkers voorop. Aan inzet geen gebrek. Power te over. Maar of ze elkaar voldoende aanvullen en vooral of dit duo goed is voor een goal of 15 is de vraag. Met name Lidberg heeft op het moment suprême toch moeite om de trekker over te halen. Al was het goaltje zaterdag tegen Roda wel heel lekker. Als 4-4-2 echt ons systeem gaat worden dan lijkt het mij handig om nog een extra spits er bij te halen. Een buitenkansje van het niveau Cordoba lijkt mij een aardige kers op een verder al best behoorlijke roodgele taart.

Met roodgele groet,

Toon Schuiling

Vorig artikelDeventer Voetbal Zomer Column – week 28
Volgend artikelVV Diepenveen start seizoen 2022-2023
Toon Schuiling is geboren en getogen in Wijhe, de parel aan de IJssel. Is een leven lang full time Go Ahead supporter. Vak 11, met zoon Thijs en zwager Jos. Zette in de vorige eeuw de lijnen uit in het vijfde elftal van de Roomsch Katholieke Sportclub IJsselboys. Verdient een boterhammetje in de overheidscommunicatie.