Speciaal voor Deventer Voetbal blikt één van onze correspondenten onder de naam ‘Adelaarsoog’ vooruit op de eerstvolgende wedstrijd van Go Ahead Eagles. Ook dit seizoen wisselen Arend Koldenhof, Carlo Giugie, Gert-Jan van den Berg en Jan Willem Spaans  elkaar af met hun voorbeschouwing op de volgende Kowet-wedstrijd. Laatstgenoemde kijkt vooruit op het duel van zondagmiddag 14:30 uur.

Adelaarsoog op Almere-thuis

Nu gaat het hard. Na een feestavond tegen Excelsior en, opnieuw, een punt in de Johan Cruijff Arena zijn er ineens nog maar zes wedstrijden te spelen in het reguliere seizoen in de Eredivisie. Met Feyenoord en AZ komen er nog twee ploegen uit de kop van het klassement naar Deventer, de laatste keer dat Go Ahead Eagles als uitgesproken favoriet aan een thuiswedstrijd begint is zondagmiddag, klassiek om half drie, tegen Almere City FC.

Allereerst, we zouden het bijna vergeten, een welgemeende felicitatie aan alle rood-gelen: het oorspronkelijke doel van het seizoen is bereikt. Het doelpunt van Bas Kuipers in blessuretijd in Amsterdam maakte officieel waar al maanden niemand meer écht aan twijfelde: ook in het seizoen 2024/25 is er Eredivisievoetbal te bewonderen aan de Vetkampstraat. De gelukkige gelijkmaker heeft nog een mooi neveneffect: de achterstand op nummer vijf Ajax blijft beperkt tot vier punten. Gezien het pittige programma van Go Ahead Eagles is het niet aannemelijk dat de Deventer brigade die plek over anderhalve maand ook echt in beslag neemt, maar een zege op Almere gekoppeld aan zware uitwedstrijden voor NEC (bij Angstgegner Vitesse) en Ajax (bij het kwalitatief tien keer sterkere Feyenoord) zou in ieder geval voor een zeer spannend slot zorgen.

ALMERE, NETHERLANDS – OCTOBER 28: Damian van Bruggen of Almere City FC, Oliver Edvardsen of Go Ahead Eagles during the Dutch Eredivisie match between Almere City FC and Go Ahead Eagles at Yanmar Stadion on October 28, 2023 in Almere, Netherlands. (Photo by Henny Meyerink/BSR Agency)

Almere City FC

Een winstwaarschuwing, letterlijk: Almere City is aan een uitstekende entree in de Eredivisie bezig. De ploeg van Alex Pastoor had even nodig om te landen op het hoogste niveau, maar wat de club uit Flevoland sindsdien laat zien is ronduit indrukwekkend. Almere heeft inmiddels 32 punten verzameld. Dat zijn er twee minder dan het klassieke getal dat nodig is voor lijfsbehoud, maar Almere City is met dit aantal echt wel veilig – anders zou Excelsior uit de resterende zes wedstrijden al minstens tien punten moeten pakken. Wie ziet hoe weerloos de Rotterdammers de laatste maanden door de competitie dolen, gelooft daar helemaal niet in.

Dat is mooi voor de jongste profclub van Nederland, want het restprogramma is pittig met alleen nog maar ploegen die hoger geklasseerd zijn in de ranglijst. Vaak zie je ook dat ploegen die gepromoveerd zijn aan het eind van een succesvol eerste jaar een leeg pijpje hebben richting het einde – kijk maar naar Kowet zelf, twee jaar geleden. Maar de club doet het op dit moment ronduit prachtig: in 2024 verloor Almere in de competitie alleen van PSV en Feyenoord, de twee ploegen die met kop, schouders en ook wel buik en bovenbenen boven de rest van de competitie uitsteken. Niet dat ze nou zo gek vaak winnen: sinds de winterstop tellen we zeven remises. Trainers zeggen vaak dat je met een puntje niet veel opschiet, maar met een hele lading puntjes kom je een heel eind. Almere komt zonder nieuwe personele problemen naar Deventer.

ALMERE, NETHERLANDS – OCTOBER 28: Victor Edvardsen of Go Ahead Eagles looks dejected during the Dutch Eredivisie match between Almere City FC and Go Ahead Eagles at Yanmar Stadion on October 28, 2023 in Almere, Netherlands. (Photo by Henny Meyerink/BSR Agency)

Go Ahead Eagles

Je zag het aankomen donderdag, die ene kans zou nog komen voor Go Ahead tegen een stroperig, onzeker en uitgeput Ajax. Met een gelukje werd het zelfs 1-1 na gegrabbel van Diant Ramaj die daarbij zijn schouder brak (van harte beterschap gewenst) en Jorrel Hato op de lijn. Voor het gevoel is zo’n late goal goed, concreet komt de ploeg er niet heel veel verder mee. De kansen op de vijfde plek blijven klein, het veiligstellen van de play-offs is nog altijd zeer kansrijk. Als NEC gewoon bij de eerste acht blijft, speelt Go Ahead dat toetje als het bij de eerste negen eindigt. De voorsprong op nummer tien Fortuna Sittard bedraagt zes punten, en veel zullen de Limburgers dit weekend niet inlopen gezien hun bezoek aan FC Twente.

Hake hoefde in Amsterdam geen spelers te wisselen omdat ze geblesseerd waren. De belastbaarheid van sommige spelers kan een probleem worden: twee keer voetballen binnen 72 uur is uitzonderlijk voor deze spelers. Eventuele wissels omwille van vermoeidheid, daar zal zelfs René Hake op het moment van schrijven nog geen zicht op hebben, laat staan uw onschuldige scribent. Tactisch zal de Drent weer kunnen kiezen tussen Thibo Baeten en Victor Edvardsen in de spits. De Belg kreeg nu twee keer de voorkeur, maar maakte nog geen grootse indruk, al kan van Edvardsen hetzelfde gezegd worden. Op dit moment lijkt voor de hand te liggen dat Baeten het vertrouwen houdt.

AMSTERDAM, NETHERLANDS – APRIL 4: Thibo Baeten of Go Ahead Eagles battles for possession with Ahmetcan Kaplan of AFC Ajax, Goalkeeper Diant Ramaj of AFC Ajax holding the ball during the Dutch Eredivisie match between AFC Ajax and Go Ahead Eagles at Johan Cruijff ArenA on April 4, 2024 in Amsterdam, Netherlands. (Photo by Henny Meyerink/BSR Agency)

Wedstrijdinformatie:

Aanrader aan de 22 spelers: doe extra grote scheenbeschermers op, Bas Nijhuis is namelijk aangesteld om (zo min mogelijk) te fluiten. Zoals gezegd: de wedstrijd begint om half drie, routebeschrijvingen naar de Vetkampstraat lijken me niet nodig. Gewoon de rest volgen. Wie nog geen kaartje heeft, kan zich die tocht overigens besparen: de loketten blijven dicht. Op ESPN 3 wordt de wedstrijd uitgezonden. Wie in de auto zit kan radioverslag volgen bij Salland1 en RTV Oost (Langs de Lijn zal weinig aandacht aan de wedstrijd besteden – schijnt dat er in De Kuip ook een wedstrijd is die middag).

Wedstrijd live volgen met eigen verslaggevers 
Wil je Go Ahead Eagles vs. Almere City rechtstreeks volgen? Ieder Kowet duel wordt live verslagen door het sportprogramma Salland Sport van streekzender Salland1. Twee verslaggevers zitten voor u live in het stadion en zij nemen u mee in de sfeer en de spanning van ieder duel. De wedstrijd in De Adelaarshorst start om 14:30 uur.

Salland Sport is een programma van de streekzender Salland1 dat via de kabel op 104.1 of via ether op 107.3 te ontvangen is. Buiten Deventer is dat: Raalte 105.1 en Wijhe 105.7 Via DAB stemt u af op kanaal 7B.

Online kunt u luisteren via TuneInRadioFMNederlandseradioradioviainternet , OmroepserverAirplay of via de eigen website van de streekomroep Salland1.

Vorig artikelLast minute treffer van Kuipers goed voor een punt bij Ajax
Volgend artikelTerechte nederlaag voor SV Twello tegen ESA uit Arnhem