Wekelijks delen bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar, Jan Willem van Dop en verschillende gastcolumnisten wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Erdal Ascipinar.

Toen Kees van Wonderen, op schrikkeldag vorig jaar, gepresenteerd werd als de nieuwe hoofdcoach van Go Ahead Eagles voor het seizoen 2020/2021 waren de eerste reacties van: “Dit kan je Jack de Gier niet aandoen.” of “Een verdedigende trainer past bij ons Kowet niet”. En na een moeizaam begin met allerlei nederlagen tegen o.a. de jong elftallen, betrapte ik mijzelf ook op enige twijfel over de aanstelling van Kees van Wonderen als hoofdcoach. Maar Kees bleef stoïcijns, Kees bleef zichzelf en bleef vooral geloven in zijn aanpak en zijn proces. Kees maakte er uiteindelijk ‘een VVV’ van, niet de VVV aan De Brink en ook niet ééntje uit Venlo maar ééntje uit het Romeinse Rijk: Kees kwam, zag en overwon. En dit alles in 1 jaar.

Toen Kees uit de bus kwam tijdens ons ‘promotiefeestje’ bij Van der Valk, werd hij in de lucht gehesen door een kameraad van mij. Zo licht als een veertje vertelde onze Mus, terwijl hij triomfantelijk Kees als een cup boven z’n hoofd hield. Een echte lichtgewicht qua fysieke gesteldheid, maar een zwaargewicht als het gaat om trainerschap, analytisch vermogen en nuchterheid. Kalm, bedeesd en koel staat hij altijd de pers te woord. Nadat ik vorige week een interview van Kees met de NRC had gelezen werd ik nog enthousiaster dan dat ik al was. Ook dit seizoen doet ‘zijn’ Kowet het heel erg goed. Als een echte generaal leidt hij zijn soldaten op vernuftige wijze. Hij laat zijn manschappen eerst een burcht bouwen, om de vijand zodoende in de val te laten lopen, om daarna keihard toe te slaan. Wie niet sterk is moet maar slim zijn. Na 15 speelrondes op een keurige tiende plaats in de Eredivisie ranglijst staan. Zeer knappe prestatie met het budget wat je tot je beschikking hebt.

Vooraf het seizoen hadden we met z’n allen hiervoor getekend, maar nu balen wij dat we niet nog hoger staan (wat een luxe eigenlijk, maar met een beetje meer geluk was het echt zo). Tegen Heerenveen bijvoorbeeld verdienden wij een punt qua kansen en het getoonde spel. In Waalwijk tegen RKC werden we genaaid door de VAR, doordat een loepzuivere goal van Lidberg werd afgekeurd, en werd een zwaarbevochten overwinning door onze neus geboord wat ons uiteindelijk twee punten kostte. Van PSV werd door een klein momentje van onoplettendheid in de slotfase alsnog verloren, terwijl Kowet zeer, zeer goed voor de dag kwam in die wedstrijd. Volgens de PSV trainer was Kowet één van de beste tegenstanders die zij getroffen hadden tijdens het lopende seizoen. Vele neutrale voetballiefhebbers waren ook onder de indruk van dit Kowet gezien de vele reacties her en der. Weer een punt die we uiteindelijk niet kregen.

En afgelopen zondag in een ‘kolkend’ (potverdikkeme wat het doet pijn aan de ogen zo’n leeg stadion) Adelaarshorst verloren we heel onverdiend van FC Twente. Ik vond ons sterk en slim spelen, lieten hunnie het spel maken en in de omschakeling waren wij het, die steeds gevaarlijk voor het Twentse doel verschenen. Ook hier hadden wij minimaal één punt verdiend. Dus totaal 5 punten die echt heel erg ‘binnen bereik’ waren, dan hadden we nu 25 punten gehad ipv de 20 punten die we tot nu toe binnen hebben gesleept. Hadden we zomaar in de top 7 gestaan. Ook weet ik heel zeker dat we met ons publiek in de Adelaarshorst, het Groningen en Twente veel lastiger hadden kunnen maken. Maar ja, als telt niet en complimenten evenzo. Je moet het doen met de feiten. Klaar.

Kees van Wonderen is, samen met Erik ten Hag en František Fadrhonc, de beste trainer die Go Ahead Eagles ooit gehad heeft. Deze trainers hebben Kowet weer glans en trots gegeven. En dan is het natuurlijk vanzelfsprekend dat Kees van Wonderen zeer gewild is bij allerlei clubs. Van ganser harte hoop ik dat Kees bijtekent, sterker nog, vele jaren bij ons blijft. Maar diep in mijn hart weet ik dat het bijna onmogelijk is, zo’n goede trainer in Deventer te houden. Uiteindelijk bepaalt geld heel veel. Maar ook de eerzucht en ambitie van een goede trainer bepaalt veel. En dat neem ik niemand kwalijk en helemaal niet onze Kees. Want deze professional verdiend het beste, en heeft de ‘gunfactor’, maar wat zou het fantastisch zijn als hij bij de MOOISTE club bijtekent en ons ook in de Eredivisie houdt! Hij heeft zijn naam al eens eer gedaan door de onverwachte promotie, maar bij verlenging van het Eredivsieschap heeft hij wonderen verricht in het kwadraat!

We love de Keessie we do, we love de Keessie we do, ooh de Keessie we love you!

PS: Ik wens alle Go Ahead Eagles supporters alvast fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar.
Wat gaat de tijd snel. Tot gauw allen, in ons mooie Adelaarshorst

Vorig artikelZure nederlaag GA Eagles
Volgend artikelABS stelt nieuwe hoofdtrainer en hoofd voetbalopleiding aan
Erdal Ascipinar is geboren op 5 mei 1971 en een rasechte Deventenaar. Hij is in zijn dagelijks leven in dienst van de Nederlandse Spoorwegen als Hoofdconducteur. Als fervent Kowet supporter schrijft hij voor diverse sites over zijn eigen belevenissen en over zijn grote liefde: Kowet. Erdal staat ook wel bekend als DeventerTurk. Onder die bijnaam heeft hij vele stukken geschreven.