Het gaat volksclub DVV Go Ahead alles behalve voor de wind. Met maar één schamel puntje staat de ploeg van Bart Vos stijf onderaan in de vijfde klasse. Toch durven de rood-gelen ambitieus te zijn. Uitgroeien tot een stabiele derdeklasser is de stip aan de horizon. Enkel is de eerste overwinning in de vijfde klasse dit seizoen nog niet behaald.

Met een veertiende stek in de kelderklasse valt er tegenwoordig weinig te lachen op het rood-gele gedeelte van de Rielerenk. De metamorfose die deze zomer rondom het eerste elftal heeft plaats gevonden, heeft, zacht gezegd, nog niet heel goed uitgepakt. Met onder meer het vertrek van de gebroeders Weimer en trainer Mohammed Koroglu is er afgelopen zomer ruimte gemaakt voor een nieuw elan in de selectie. Volgens bestuurslid technische zaken Bas de Groot is de selectie er niet per se minder op geworden: ‘We hebben afscheid moeten nemen van goede voetballers, maar als ik dan weer in de huidige groep kijk, zie ik daar ook wel weer een paar leuke en verrassende uitschieters.’

De Groot vervolgt: ‘Wel blijkt maar weer dat het ontzettend lastig is om een machine te maken van een groep die eigenlijk ieder seizoen wel onderhavig is aan spelers die erbij komen of vertrekken.’

Ondanks de slechte prestaties van het vlaggenschip, floreert de jeugdopleiding van de volksclub. Met een stijgend ledenaantal, voldoende vrijwilligers en jeugdteams die op hoog niveau etaleren, ziet de (verre) toekomst er voor Go Ahead rooskleurig uit. Toch nemen ze geen risico’s door jeugdspelers te vroeg voor de leeuwen te gooien: “Momenteel kiest de club er bewust voor om jeugdspelers niet vervroegd door te laten stromen naar de selectie.

De jeugdopleiding is momenteel groeiende. Langzaam zal dit resulteren in spelers die doorstromen naar de selectie. Doordat deze spelers in de jeugd al op een behoorlijk niveau hebben gespeeld, is de verwachting dat ze sneller een belangrijk onderdeel van de selectie zullen worden en de club weer vooruit helpen.”

Foto: Han Balk

De amateurploeg spart hierbij vaak samen met haar grote broer, Go Ahead Eagles. ‘Meekijken in andermans keuken kan altijd nieuwe inzichten opleveren. Wel hebben wij als club duidelijk een eigen visie waarmee wij denken de weg terug naar succes te hebben gevonden, met onze huidige jeugd als grote voorbeeld. Maar ik zie er persoonlijk geen kwaad in als beide clubs een samenwerking aan zouden gaan,’ aldus de technische man van Go Ahead.

De komende jaren moet Go Ahead zich volgens Bas de Groot naar de derde klasse zien te werken, met of zonder de hulp van GA Eagles. Dat ondanks de huidige sportieve malaise, minimale doorstroming vanuit de jeugd en het feit dat het complex eigenlijk niet gemaakt is om er op door te groeien. Bas de Groot is als geen ander bekend met de tekortkomingen van het complex: ‘De velden, tsja, dat is een bekend verhaal. De kantine en kleedkamers worden regelmatig onderhouden om alles in beweging te houden.’

Foto: Ruud Mulder

‘Voor de rest gaat het de club voor de wind. Voor nu willen we de jeugd langzaam brengen richting de selectie om uiteindelijk binnen een aantal jaren een stabiele 3e klasser te worden,’ eindigt Bas de Groot positief.

Vorig artikelDe rood-gele column van Erdal Ascipinar – week 47
Volgend artikelGroepsindeling Deventer Voetbal Cup
Milan Keskin is een geboren en getogen Deventenaar. De 23-jarige journalist is na zijn opleiding direct aan de slag gegaan als eindredacteur van DrtvSport en vervulde bij Deventer Voetbal diezelfde functie!