Het is algemeen bekend dat trainers graag over voetbal praten. We laten daarom tweewekelijks een hoofdtrainer uit het Deventer Voetbal aan het woord en leggen ze een aantal voetbal gerelateerde vragen voor. Deze tweeentwintigste editie vroegen we Björn Rutten, hoofdtrainer van DVV Sallandia, het hemd van het lijf.

Naam: Björn Rutten

Leeftijd: 44

Woonplaats: Deventer

Relatie: Gehuwd met Marjolein, en trotse vader van Jayden, Ryan, Loïs en Joël

Huidige club: Sallandia

Historie als voetballer: Warnsveldse Boys, Graafschap, Rheden, Babberich, Rohda Raalte, Cjvers/ FC RDC

Historie als trainer: CJV`ers, FC RDC, Rijssen Vooruit, Be-Quick Zutphen, Sallandia

Favoriete formatie: 1-4-2-3-1, Je kan vanuit deze formatie makkelijk schakelen naar andere formaties afhankelijk van hoe de wedstrijd verloopt. Zo kan je makkelijk vanuit de as iemand doorschuiven naar een 1-4-1-4-1 of 1-4-1-3-2

Beste prestatie als trainer: Het 2e kampioenschap met Be-Quick in de 3e klasse. We hebben toen met een door omstandigheden zeer kleine spelersgroep(13) echt het maximale met elkaar gepresteerd. We hebben toen een serie van 13 overwinningen neergezet en steeds op de juiste momenten weten te pieken om uiteindelijk kampioen te worden.

Waarom heb je gekozen voor het trainerschap: Ik moet eerlijk bekennen dat ik eigenlijk niet eens de ambitie had om trainer te worden. Ik keek altijd naar zo’n trainer en al het gezeik wat zo’n persoon dan over zich heen kreeg en dacht dan dat is niets voor mij. Tot het moment dat destijds het bestuur van de CJV’ers mijn toenmalige club, mij vroeg of ik dit wilde doen, ging ik toch overstag. Ik heb toen samen met Robert Slinkman de stap genomen, ik mocht mijn diploma halen en ondertussen ruiken aan het trainerschap en zo ben ik dus het trainersvak ingerold als speler-trainer en tot op de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van gehad. Gedurende dat hele proces kwam ik erachter dat ik het eigenlijk wel meer dan leuk vond en probeerde ik steeds meer afstand te nemen als speler en steeds meer als trainer te gaan denken en bewegen. Een team naar je hand zetten en herkenbaar laten spelen, het ontwikkelen van een team en individu, maar vooral het bewegen in de teamdynamiek is echt geweldig.

Ambities: Ik heb op korte termijn geen ambities om meer diploma’s te halen gewoonweg om dat ik daar geen tijd voor heb. Ik heb een enorm drukke baan en een druk gezinsleven dus dat past daar op het moment niet in. Verder ga ik op korte termijn starten met een opleiding bedrijfskunde. Ik sluit niet uit dat dit op termijn nog wel gaat gebeuren.

Hoe verloopt het huidige seizoen: Het huidige seizoen verliep eigenlijk prima. We zijn met een gemêleerde jonge groep gestart en hebben veel progressie geboekt waar vanuit we een stevige basis hebben gecreëerd voor de rest van het seizoen. We waren door in een sterke bekerpoule en hebben de eerste twee wedstrijden ruim en makkelijk gewonnen.

Sterkste punten: Een vertaalslag maken vanuit de beschikbare spelers/kwaliteiten naar een passende formatie en spelstijl, verder vind ik dat iets voor een ander om te zeggen.

Verbeterpunten: Ik ga nog te vaak uit van voor mij vanzelfsprekendheden. Ik heb toch op een redelijk niveau gevoetbald waar sommige dingen na twee keer uitleggen bij het team wel helder waren. Ik wil nog wel eens teveel aannames doen in dat geheel, Ik ga er wel eens vanuit dat iedereen snapt wat er gevraagd wordt, en dat iedereen assertief genoeg is om aan te geven als dit niet zo is, dit blijkt in de praktijk vaak niet het geval. Verder moet ik zo nu en dan eerder zaken loslaten of niet reageren op dingen waarvan ik weet dat ze niet binnen mijn cirkel van invloed liggen.

Doelstelling met huidige club: Wij willen heel graag meedoen om het kampioenschap. Ik hoor en lees dat heel veel trainers ons zien als 1 van de titelkandidaten, en dat is gezien de resultaten van het eerste gedeelte ook misschien wel logisch echter wil ik ook benadrukken dat we nog heel veel stappen moeten maken en veel consistenter moeten worden willen we onze ambities kunnen realiseren. De potentie is er zeer zeker, de doorslag gaat zijn in hoeverre en vooral hoe snel we een team worden wat voor elkaar alles over heeft en hier het maximale in wil doen. Dat zie ik op momenten niet bij iedereen terug, terwijl dit essentieel is om te presteren.

Kampioen in de competitie: Ik ken de ploegen onvoldoende om hier feitelijk iets over te zeggen, maar wat ik lees en hoor zijn CCW , Epse en Terwolde zeker kanshebbers in de kampioensstrijd.

Beste trainer: Ik heb veel goede trainers gehad, ook wel mindere trainers maar Andries Ulderink is mij altijd bij gebleven in de tijd dat ik speler was bij Rohda Raalte. Ik vond hem de meest complete trainer waar ik veel van heb opgestoken.

Met wie gaan we de volgende Trainerspraat doen: Robert Slinkman van VV Diepenveen

Vorig artikelMatchtalk: Helmond Sport – Go Ahead Eagles
Volgend artikelGo Ahead Eagles lacht weer na verdiende zege in Helmond (UPDATE foto’s van Henny Meyerink)