Wekelijks delen vier bekende Deventenaren, met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Roy Beumer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Roy Beumer.

Toen in 2014 Henk ten Cate en John Oude Wesselink de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles nieuw leven inbliezen waren ze heel stellig. Van de jongste jeugd blijf je af. Er werd begonnen met een O19, O17 en O15 lichting. Want alles jonger dan 13 jaar was veel beter af als het in zijn eigen omgeving, lees amateurclub bleef. Met eigen vriendjes, vlakbij huis, etc. Momenteel houdt de KNVB een charme offensief om juist bij die amateurclubs niet meer te selecteren bij de jeugd. Hierdoor spelen getalenteerde en minder getalenteerde spelers bij elkaar in het team en worden alle spelers door een gekwalificeerde trainer (even vaak) van oefenstof voorzien.

Jan Dirk van der Zee, voorzitter van de KNVB Amateurvoetbal, stelt dat in het kader van gelijke rechten en kansen voor een kind het beste is om ieder kind zo lang mogelijk in dezelfde groepssamenstelling blijft en zo veel mogelijk training krijgt van gekwalificeerde trainers. Tevens haalt Van der Zee in zijn column aan dat talent pas echt herkend wordt vanaf 14 jaar en dat er voor die tijd nog zoveel kan gebeuren en dat het helemaal nog niet zeker is of dat talentje wel geschikt is voor de absolute top.

Ik heb meneer Van der Zee een paar jaar geleden mogen ontmoeten toen hij een informatieve avond bij FC RDC vulde. Ik heb een bijzonder hoge pet van hem op en ben het praktisch altijd met hem eens. Zo zijn er onder zijn leiding de nieuwe spelvormen bij de jongste jeugd ingevoerd. 6:6, 7:7, op kleinere velden en kleinere doeltjes. Maar bij dit onderwerp zet ik toch mijn vraagtekens.

Want in mijn ogen wordt er nu vooral gekeken naar de minder bedeelde talenten. Zij hebben volgens Van der Zee minder kansen, minder plezier (want worden in een lager team gedrukt) en daardoor is het verloop van 12 jarigen en ouder juist zo groot. Allereerst geloof ik niet dat dit de voornaamste reden is van het verloop (of uitloop) bij amateurclubs. De wereld is veranderd. We zijn de zgn. patatgeneratie al voorbij en leven nu in de mobiele generatie. PlayStation, Xbox en mobiele telefoons zijn het helemaal. FIFA20 heeft de voorkeur boven zelf op straat voetballen met je makkers. Dat is in mijn ogen de grootste reden dat kinderen op een gegeven ogenblik iets anders gaan doen. Daarnaast is er een veel breder aanbod van sporten t.o.v. dertig jaar geleden. Men kan nu ook naar Burnside om te skaten, of trampolinespringen er tegenover. Er zijn waterskibanen en er zijn kunstsneeuwpistes.

Zoals gezegd, denk ik dat er vooral wordt gekeken naar de mindere spelers. Want wat houdt dit in voor de grotere talenten? En waarom hanteren clubs als PEC Zwolle, Vitesse etc. een leeftijdsgrens van 9 jaar? Waarom pikken zij nog altijd wel die talenten er uit? Omdat wat Van der Zee stelt alleen waar gemaakt kan worden door clubs met een uitstekende organisatie en een zeer groot vrijwilligersaanbod. Bij iedere vereniging kleiner dan duizend leden wordt het aanbieden van gekwalificeerd personeel een groot probleem. Ouders worden gevraagd om zonder kennis een groepje spelers te gaan trainen en/of begeleiden op wedstrijddagen. Het is dan ook niet onlogisch dat Van der Zee in zijn columns een vereniging als Be Quick 1887 aankaart als mooi voorbeeld voor hoe het allemaal ook kan. Dat die club 1000 leden telt en haar organisatie piekfijn voor elkaar is door sponsorinkomsten etc. wordt er niet bij vermeld. Probeer een dergelijke constructie eens bij een club met 400 leden?!

Nu komen talenten bij de kleine clubs dus sneller naar boven drijven. Want daar wordt al wel geselecteerd en spelen de ‘betere’ spelers onder leiding van gediplomeerde trainers met elkaar. PEC en Vitesse (en nog veel meer clubs) hebben een dermate goed scouting apparaat zodat die spelers gevonden worden en dat ze die talenten dan via hun eigen jeugdprogramma ook die constructieve gekwalificeerde prof-opleiding kunnen bieden. PEC Zwolle, De Graafschap en FC Twente zijn landelijke academies en Vitesse is zelfs een internationale academie. Alle voorwaarden zijn dus sowieso meer aanwezig dan bij de regionale opleiding Go Ahead Eagles.

Go Ahead Eagles communiceert dus dat haar opleiding begint bij de (nu) O13 en dat spelers van jongere leeftijd wel gezien worden, maar in hun eigen omgeving gelaten worden. Maar denk je nou echt dat als een negenjarig jochie bovengemiddeld kan voetballen graag bij zijn eigen team wil blijven omdat dat zijn vriendjes zijn? Of denk je dat dat jochie kwijlt bij het binnenlopen van De Adelaarshorst en bij het mee gaan trainen met de O10 of O11 zijn droom al grotendeels waar ziet worden? En denk je dat ouders dit tegen houden omdat het kind anders geen plezier heeft? Voetballen is hun plezier! En je doet als ouder alles wat mogelijk is om je kind zoveel mogelijk plezier te bieden. Genoemde clubs spelen hier op in. Ze scouten jonge gasten en laten dit ook weten. Er worden regio trainingen georganiseerd in samenwerking met de (zelfs Deventer) amateurclubs. Zo krijgen die spelers alvast binding en kan de scouting bepalen of er het seizoen er op sprake is van instromen in de jeugdopleiding.

Er spelen tientallen kinderen onder 12 jaar momenteel bij BVO’s uit de regio maar niet bij Go Ahead Eagles. Bij zowel PEC, FC Twente, De Graafschap en Vitesse worden kinderen binnen gehaald uit Deventer. Laat er eentje tussen zitten die het uiteindelijk wel gaat redden, dan is dit een gemiste kans voor Go Ahead Eagles.

Vorig artikel100% Football – Deventer Voetbal topscorer – week 40
Volgend artikelColmschate’33 kansloos onderuit in derby
Roy Beumer
Roy Beumer is een 47-jarige Deventenaar. Hij mocht begin jaren ‘90 aan het profvoetbal bij Go Ahead Eagles ruiken in een lichting met o.a. Victor Sikora en Resit Schuurman onder leiding van Dwight Lodeweges. Hij koos ervoor om zich te gaan richten op zijn verblijf bij Daventria. Hierna ging het helaas fysiek bergafwaarts en nadat hij werd afgekeurd besloot hij zich te storten op het trainerschap.