Go Ahead Eagles toonde, met frivool spel, zich de sterkere ten opzichte van koploper Cambuur Leeuwarden. Met name het verbeterde veldspel en de positieve spelopvatting waren de grootste winstpunten van de avond. Kwalificeren voor de volgende ronde is mooi meegenomen.

Met negen andere basisspelers toonde Cambuur coach Henk de Jonge dat promoveren belangrijker voor Cambuur is dan een bekeravontuur. Kees van Wonderen startte zo sterk als mogelijk met twee verrassingen: Mulenga in de punt van de aanval voor Hendriks en Eersteling als hangende rechtsbuiten. De Deventer formatie opende sterk met veel druk op de tegenstander die moeite had zich onder die druk uit te voetballen. Daarmee creëerde het elftal van Van Wonderen ook mogelijkheden waarnaast ze ook het beste veldspel leverden.

Met name Mulenga bleek een verademing, als kapstok van het team. Hij zorgde voor een aanspeelpunt en rust waardoor GA Eagles kon aansluiten en in de aanval kon blijven. Cambuur was onrustig en de automatismen van de koploper waren verdwenen. Het kostte veel energie, en Kowet groeide met de minuut. Over de flanken werd Mulenga regelmatig gezocht, echter was de Zambiaan ongelukkig voor de goal en had moeite met de vele overtredingen die op hem werden begaan.

Leidsman Oostrom had daar een negatieve hoofdrol in, echter liet de GA Eagles zich daardoor niet uit het veld slaan. Ook niet toen Bangura weer eens een overtreding beging en toch door mocht gaan in de 29ste minuut. Middenvelder Breij behield het overzicht en Oratmangoen zette, geheel tegen de verhouding in, de thuisploeg op voorsprong. Eigenlijk sterkte die domper de Deventer formatie alleen maar. Uitblinker Brouwers toonde zijn klasse en behield het overzicht in een prima aanval.

Het knappe combinatievoetbal leidde tot ruimte bij Eersteling die in het centrum de doorgeschoven Brouwers vond die beheerst de gelijkmaker achter Stevens drukte. Een verdiende treffer na 32 minuten wedstrijd waarna het duel iets meer in balans kwam met een beste kans voor Cambuur vlak voor de thee. Invaller Korte schoof het speeltuig net voorlangs het doel van Gorter waardoor de ruststand 1-1 bleef. Direct na de thee startte GA Eagles weer fanatiek met veel druk vooruit tot op doelman Stevens, waardoor Cambuur niet in de wedstrijd kwam.

Scheidsrechter Oosterom wuifde een potentiële strafschop voor Kowet weg, na zes minuten spelen, en beide ploegen creëerden aansluitend geen grote kansen meer tot op een uur spelen. Toen kwam de sterke back Bangura weer eens op via de linkerzijde en Gorter bokste de bal uit zijn doelgebied. De sterk spelende Brouwers was enige minuten later weer belangrijk bij een goede aanval door de as van het veld. De blonde Brabander wachtte geduldig op de mee opkomende Lucassen die de achterlijn haalde en Van Hoeven bediende bij de eerste paal.

De buitenspeler veegde in één beweging de bal achter de kansloze Stevens voor de terechte 1-2 voorsprong. Coach De Jonge ging meer wisselen en maakte daarmee zijn team sterker en sterker. Maar echt veel grote kansen kreeg Cambuur niet, mede dankzij de vechtlust van de Deventer-ploeg. Korte schoof voorlangs, Paulissen en Jacobs probeerden het uit de tweede lijn, maar Gorter stond wederom zijn mannetje.

Zeker op de inzet van Kallon na een goede Friese aanval over rechts. Twee minuten voor het einde kwam de bal bij de snelle buitenspeler die zich goed positioneerde binnen de zestien en de bal eerder raakte dan Idzes. Met een katachtige reflex hield Gorter zijn team op voorsprong, een voorsprong die eigenlijk niet meer in gevaar kwam, ook niet in de zes minuten extra speeltijd die scheidsrechter Oosterom ergens had gevonden.

Daarmee versloeg Go Ahead Eagles wederom Cambuur in eigen huis. Evenals in de competitie bleek het fris spelende GA Eagles te sterk voor de Friese formatie. Niet alleen de overwinning maar meer nog het vertoonde spel was de belangrijkste winst van de donderdagavond. Het fitte team speelde frivool en fris, tevens gedurfd en dwong daarmee een terechte overwinning af in Leeuwarden, ondanks het gemis van basisspelers als Ross, Veldmate, Hendriks, Rabillard en Eddahchouri.

Archieffoto: Henny Meyerink