Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar en Marco Timmer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Marco Timmer.

Schakelen en handelen…

En Heerenveen it is. Op vrijdag 13 augustus wekken we De Adelaarshorst tot leven als nooit tevoren, geven we het zijn ziel terug en trappen we als promovendus in de Eredivisie het seizoen af tegen de Friezen. Mooie wedstrijd om direct drie punten te pakken. Met de elf van Kees en zoveel mogelijk publiek als twaalfde man.  

Als de coronaregels het toelaten heeft Kowet iedere thuiswedstrijd een volgepakt huis. Een belangrijk aspect op weg naar directe handhaving. De vijftiende plaats moet het doel zijn en dat is ook heel goed mogelijk. U merkt, ik ben van de roze promotiewolk af (wat was het een fijn feestje) en het is back to business. Handhaven.

Vanaf de start op Klein Milanello – de frisgroene velden in Terwolde liggen er weer prachtig geschoren en geborsteld bij – weet Kees wat hij moet doen. De lat in de koppies van zijn spelers voortdurend op die vijftiende plaats en hoger leggen. Continu, steeds en opnieuw. Herhalen, herhalen en herhalen. Directe handhaving niet meer en niet minder.

Na het kampioensfeest had ik een interview met Kees over het bijzondere seizoen en de unieke prestatie die hij met zijn vechtmachine had geleverd. Alex Kroes kwam nog even buurten en na de felicitaties over en weer feliciteerde ik hem nog eens. ‘Waarmee’, vroeg hij. ‘Je hebt zeven jaar gewonnen’, antwoordde ik. Onze eigenaar wil van zijn en onze club de veertiende van Nederland maken en heeft zichzelf en zijn team daar zeven tot tien jaar voor gegeven.

Maar nu we nu al in de Eredivisie zijn, mogen we het natuurlijk niet meer uit handen geven. Go Ahead, iedereen binnen de club en in de gemeente Deventer, moet een paar versnellingen hoger schakelen, denken en handelen. Nu is de tijd en we moeten hebben geleerd van het recente verleden met twee degradaties.

Mijn grapje, met serieuze ondertoon, was een beetje flauw, maar Alex begreep natuurlijk wat ik bedoelde. Hans de Vroome en Kees Vierhouten zullen het ook weten. Wat een moment voor de laatste, zijn Jumper iedere week op het Eagles-shirt in miljoenen huiskamers te zien. Kan me voorstellen dat hij dit, net al wij, een beste tijd zo willen houden.

Een beetje investeren zou dus niet slecht zijn. Een beetje, en niet kunstmatig Go Ahead oppompen tot een club die het nog niet is: Een structurele Eredivisionist. Daarom was het grapje een beetje flauw, want Kroes moet vooral blijven doen waar hij goed in is, procesmatig werken. Toen we in 2013 promoveerden, was de kop boven een artikel in VI: Go Ahead is een grote amateurclub. Het was een uitspraak van De Vroome. Hoewel er al heel veel is veranderd, is dat in sommige opzichten nog steeds zo en Kroes moet rustig blijven draaien aan alle knopjes om dit structureel te veranderen.

Maar ook hij weet dat het proces sneller gaat als Go Ahead een paar jaar overleeft op het hoogste niveau. Schakelen en handelen dus. De club moet daar alles bij gebruiken wat het maar kan gebruiken. Ja, dus ook samenwerkingen met clubs op het allerhoogste niveau in binnen- en buitenland. En nee, niet in paniek schieten als daarover wordt bericht. Die laatste zin geldt voor de directie en zeker ook voor een deel van de achterban.

Go Ahead gaat samenwerken met RB Leipzig was de kop boven een online stukje van VI. Het was een klein artikeltje om aan te geven met welke goede plannen Kowet onder andere bezig is. Dat zo’n stukkie ophef veroorzaakt bij een deel van de supporters is mij een raadsel. Nee, natuurlijk worden we geen satellietclub van Red Bull. Dat staan we, de unieke Deventer fans van deze al even unieke club nooit en te nimmer toe en dat weet de clubleiding natuurlijk als geen ander. Is ook nooit de intentie geweest. En Nee, Kroes probeert op deze manier niet zijn aandelen meer waard de maken.

Maar als de club kan leren op technisch, organisatorisch en commercieel vlak van clubs als RB Leipzig, Eintracht Frankfurt, Racing Genk en nog wat Engelse clubs moet het dat altijd doen. Jan Willem van Dop had niet moeten ontkrachten dat het samenwerkingen betrof. Alex en Jan-Willem hadden direct volmondig ja moeten zeggen om het vervolgens aan de fans te uitleggen. Want natuurlijk zijn het samenwerkingen als je structureel informatie uitwisselt en wellicht één of meerdere spelers huurt. En als je de verpakking een andere naam (verbindingen) wil geven, ook goed.

Maar als een nieuwe Angeliño van bijvoorbeeld Leipzig, zoals bij NAC destijds, bij Kowet stappen mag maken, daarmee het team direct beter maakt en de club helpt de doelen te realiseren, dan is hij wat mij betreft in elk geval heel erg welkom. Kunnen we in De Adelaarshorst een jaar genieten van extra kwaliteit en zijn we direct wat dichter bij directe handhaving. Dus niet te klein denken en verwachten dat we het met ons kabouterbudget (8,5 miljoen euro) in de Eredivisie wel even makkelijk op eigen kracht doen. Nee, alles aangrijpen en benutten en ondertussen rustig doorbouwen aan de club op alle terreinen in het proces dat is ingezet.

Dat Paul Bosvelt en Alex Kroes de tijd nemen om de juiste versterkingen te halen, is niet meer dan logisch. De club kan het geld maar één keer uitgeven en het kan zich dus geen missers veroorloven. Vijf spelers met Eredivisie-ervaring is absoluut een must waarbij de club het principe dat het inzet op kwaliteit en karakter moet blijven hanteren.

Heel moeilijk hoeft het niet te zijn, want het script hoe je in de Eredivisie blijft, is in het seizoen 2013/14 geschreven. Ervan uitgaande dat Go Ahead in ongeveer 75 procent van de wedstrijden onder druk en dus veelal op eigen helft staat, is het recept simpel. Een balvaste kapstokspits à la Marnix Kolder (het liefst sneller), snelheid op de vleugels zoals Jarchinio Antonia en Xander Houtkoop hadden, een diepgaande en scorende tien zoals Erik Falkenburg, een ervaren en betrouwbare doelman als Stephan Andersen en een patron als Bart Vriends centraal achterin. Met de karakterspelers die er al zijn en die ons de Eredivisie hebben gebracht, is Kees in staat het volgende huzarenstukje uit te halen. Te beginnen op 13 augustus tegen SC Heerenveen, ik kan niet wachten…

Vorig artikelAVROTROS zoekt bewoners Voorstad Deventer voor nieuw TV programma!
Volgend artikelDe rood-gele column van Gerard Somer – week 24
Marco Timmer
Marco Timmer is een 48-jarige inwoner van Deventer. Omdat hij al snel in de gaten had niet de nieuwe Johan Cruijff te zijn, schreef hij op dertienjarige leeftijd in een boekje: Later als ik groot ben, wil ik schrijven over voetbal. Dat lukte. Go Ahead Eagles loopt een beetje als rode draad door zijn leven. Eerst bracht medecolumnist Robert Heukels hem namelijk naar Sportweek. Drie jaar later haalde Johan Derksen, hij zat als jeugdspeler in het befaamde internaat van de club, hem naar Voetbal International. Op de tribunes in De Adelaarshorst zit Marco Timmer al een jaar of dertig.