Home Columns De rood-gele column van Gerard Somer – week 37

De rood-gele column van Gerard Somer – week 37

Wekelijks delen vier bekende Deventenaren met rood gele roots, hun visie op Go Ahead Eagles en meer. Robert Heukels, Gerard Somer, Erdal Ascipinar enMarco Timmer wisselen elkaar wekelijks af met een eigen column over hun cluppie. Ditmaal is het de beurt aan Gerard Somer.

De KKD is geen Eredivisie

Wat zal Kees van Wonderen als hoofdcoach geschrokken zijn van de eerste competitiewedstrijd tegen FC Dordrecht. Als speler en trainer heeft hij in het verleden altijd met toppers gewerkt en daar voerde het verzorgde voetbal de boventoon. Maar een trapje lager in het betaalde voetbal gelden andere wetten. De oefenwedstrijden tegen FC Utrecht, Heracles Almelo en FC Twente geven een totaal ander beeld van wat er in de KKD gevraagd wordt. Het verschil tussen de Eredivisie en de KKD is namelijk heel groot. Tegen eredivisieploegen kun en mag je voetballen, zeker als ze nog in de voorbereiding zitten. Maar tegen het merendeel van de ploegen in eerste divisie wordt er wat anders gevraagd. Het verzorgde en aantrekkelijke voetbal is daar minder belangrijk. Hier komt het aan op 90 minuten bikkelen. Met dit gegeven zal de technische staf de komende tijd rekening moeten houden. De ervaring leert namelijk dat je promoveert vanuit de KKD als je resultaat haalt tegen de mindere ploegen. Doe je dat, dan mag je tegen je directe concurrenten, die ook strijden voor promotie nog wel eens punten morsen.

Uit de gespeelde wedstrijden tot nu toe blijkt dat de selectie te smal is. Op dit moment heeft de groep niet alleen behoefte aan een scorende spits, maar ook aan een paar “boefjes”, die als het niet loopt het voortouw gaan nemen. Dit alles kwam goed tot uiting in de wedstrijd tegen de schapenkoppen. Wellicht is Erkan Eyibil zo’n type, die de ploeg op sleeptouw neemt. De transferperiode duurt nog een aantal weken dus er is nog tijd om de selectie te versterken. Om mee te draaien in de top is dit broodnodig. Op het schaduwlijstje van Paul staan ongetwijfeld namen, die de ploeg voor ”weinig” enige body kunnen geven. Jacob Mulenga stond er als spits volgens mij zeker niet op. Dus Alex haal de hand eens voorzichtig van de knip. Bij een goede bedrijfsvoering hoort ook enig risico nemen. Zeker in het betaalde voetbal.

In mijn ogen is de hele opzet van de KKD een farce met de belofteteams van Ajax, PSV, AZ en Utrecht. Bij de start van dit seizoen kwamen ze met veredelde jeugdteams aanzetten en werden van het veld geveegd. Over een paar maanden als alles bij de topclubs gesetteld is, staan er totaal andere elftallen. Ik begrijp de topclubs wel, dat zij de beloften op hoog niveau willen laten spelen. Dat is goed voor hun ontwikkeling. Maar zoals het nu gebeurt, gaat dit ten koste van de andere clubs in de KKD. De KNVB zal voor een andere opzet van deze competitie moeten kiezen. Haal bijvoorbeeld alle gespeelde wedstrijden tegen de beloften teams uit de normale stand en geef de BVO, die aan het einde van de competitie de meeste punten behaald heeft tegen de beloften een extra bonus van 100.000 euro, te betalen door de 4 clubs die aan deze KKD competitie deelnemen. Lang genoeg gefilosofeerd over de KKD. Go Ahead Eagles moet hier zo snel mogelijk uit. Dit kan op de manier zoals Alex Kroes wil, maar dan zal eerst het stadion verbouwd moeten worden tot 12.500 toeschouwers. Ook de opleiding zal moeten gaan renderen. Dit alles zie ik op zowel korte als middellange termijn niet gebeuren. Wie zal dat betalen ? Er is ook nog een andere manier. Kijk naar FC Emmen.

Voorlopig hou ik mij maar vast aan de woorden van Berden:”Met de nieuwe trainer zijn we op de goede weg. De klik is er, ook in de selectie. Er wordt meer over voetbal gepraat en het tactisch niveau is gegroeid. Bovendien heerst er een topsportklimaat”.

Nu alleen de broodnodige punten nog.

Exit mobile version