Het voetbal in Deventer krijgt er een wederom een 100-jarige bij. DVV IJsselstreek zal op 21 april aanstaande haar 100-jarige bestaan gaan vieren. Voor DeventerVoetbal.nl een mooi moment om de huidige stand van zaken op het Sportpark Keizerslanden te bespreken met enkele hoofdrolspelers. 

Als we het hebben over het voetbal in Deventer dan mag en kan IJsselstreek natuurlijk niet ontbreken. De Tricolores ontpopte zich door de jaren heen tot een heuse volksclub. Binnen de club was men nooit vies van een feestje, maar ook sportief gezien heeft IJsselstreek een aantal bekende namen grootgebracht binnen het voetbal in Deventer. 

Het valt niet te ontkennen dat de club mindere en roerige tijden heeft gekend. Zo dreigde er een faillissement in 2015 en kwam het wel is in opspraak door incidenten die zich voordeden binnen de lijnen en kreeg het wel is de stempel ‘berucht’ te zijn. Echter hebben deze tijden ook voor ontzettend veel samenhorigheid en clubliefde gezorgd. Typerend is wel dat er flink wat personen rondlopen met een IJsselstreek tatoeage en dat zie je toch niet heel erg snel bij een amateurvereniging.  

Bij de oudere generatie zal het complex aan de Ceintuurbaan altijd op het netvlies gebrand staan. De smalle en nostalgische looppad naar het complex, waarbij je normaliter eerst een half uur naar een parkeerplekje moest gaan zoeken. Eenmaal aangekomen op het complex ging je voetbalhart altijd wat sneller kloppen. Het hoofdveld met aangrenzend een mooie kantine, die je tijdens wedstrijddagen zeker deed denken aan een feestcafé. Het puilde er vaak uit van de mensen en werd het voetbal beleefd zoals elke club dat destijds misschien wel voor ogen had. Passie, beleving en soms over het randje, maar dat typeerde toch altijd wel de Tricolores. 

Inmiddels is IJsselstreek al weer tijden actief op haar huidige sportcomplex in de wijk Keizerslanden. Het complex heeft een mooie ligging omringd door de andere takken van sport zoals  Rugby, Wielrennen, Skaten en ook De Deventer Scheidsrechtersvereniging maakt gebruik van de faciliteiten. 

In sportief opzicht kende IJsselstreek ook de nodige up en downs. In het seizoen 2008/2009 wist de club onder leiding van Gijsbert Demirel te promoveren naar de vierde klasse. Dit leek het startsignaal voor IJsselstreek om uit te groeien naar een stabiele vierdeklasser. In de daaropvolgende seizoenen wist het zelfs tot tweemaal toe bijna historie te schrijven door te promoveren naar de derde klasse, maar die droom spatte in de nacompetitie helaas uiteen. De teleurstelling kwam de ploeg destijds niet te boven en degradeerde het zelfs in het seizoen 2014/2015 naar de laagste klasse van het amateurvoetbal. 

Onder de respectievelijke hoofdtrainers Alper Göbel en Haluk Aydogan was IJsselstreek bijna terug in de vierde klasse, maar ook hier was het weer de nacompetitie die roet in het eten gooide. De club maakte in deze seizoenen schoon schip en werd volgens voorzitter René Wolken gezonder dan ooit. Mitchel de Groot werd als nieuwe hoofdtrainer voor de groep gezet. De 32-jarige coach kreeg maar één doelstelling mee; Er moest weer met plezier getraind en gespeeld worden. Dan komen de resultaten vanzelf. De overstap van De Groot en zeven spelers van Sallandia naar IJsselstreek bleek een gouden greep. Vanaf de eerste dag werd duidelijk dat het een echte eenheid zou worden. De combinatie van spelers die al bij de club zaten aangevuld met de nieuwelingen ontpopte zich tot een schier onklopbare ploeg en de overwinningen volgde elkaar in hoog tempo op en IJsselstreek promoveerde het afgelopen seizoen als nummer 1 naar de vierde klasse. 

Één van de blikvangers de laatste jaren is de jonge DC Mekking. De snelle aanvaller zag een groot aantal spelers komen en gaan en twijfelde zelf ook regelmatig om een overstap te maken, maar de huidige trainer wist hem toch bij de club te houden. “Ik baalde ontzettend van de trainingsopkomst in het laatste seizoen en had eigenlijk al mijn overstap naar Activia rond, maar na een aantal berichten over en weer met de trainer en de komst van een aantal nieuwe spelers besloot ik toch mijn hart te volgen en bij IJsselstreek te blijven”, aldus Mekking. De aanvaller heeft na eigen zeggen de juiste keuze gemaakt. “De sfeer en trainingsopkomsten in deze groep zijn uitstekend. De resultaten zijn niet het belangrijkste, maar dat heeft ons wel weer gebracht waar we thuis horen”, zo besluit Mekking. 

Jeffrey Heijnekamp was één van de spelers die zijn trainer volgde naar IJsselstreek. Heijnekamp speelde pas een voltallig seizoen in de senioren voordat hij richting IJsselstreek trok. “Mitchel werd trainer van mij in de jeugd bij Sallandia en ik werd zelfs in de eerste week al door hem weggestuurd door een gebrek aan inzet”, zegt Heijnekamp. Dat de twee jaren later nog steeds samen zijn is overigens niet gek. “Na het eerste incident werd onze band sterker en wisten wat we aan elkaar hadden. Het plan dat Mitchel met mij had was voor mij reden genoeg om de overstap te maken en ben ook erg tevreden met de algemene sfeer en prestaties met het team bij IJsselstreek”. 

Het laatste woord is voor trainer Mitchel de Groot, die gevraagd werd naar zijn keuze voor IJsselstreek en zijn succesvolle werkwijze bij de club. “Ik denk dat ik op geen beter moment heb kunnen instappen. De club had een matig seizoen achter de rug en ik wist dat er wat bepalende spelers zouden vertrekken. Ik ben eigenlijk vrijwel direct in gesprek gegaan met een aantal jongens en heb zo een deel van de selectie intact kunnen houden.” Op de vraag waarom spelers hem zijn achterna gegaan is De Groot wel duidelijk. “Die keuze hebben zij uit vrije beweging gemaakt. De jongens wisten wat ze van mij konden verwachten en gezamenlijk zijn wij al heel snel met het bestuur van IJsselstreek om tafel gegaan. Hierin hebben de jongens ook heel duidelijk een beeld en haar verwachtingen bekend gemaakt waardoor de keuze alsnog vrij snel werd gemaakt”, vervolgt De Groot. “Het voetbal leeft hier zoals het (bijna) nergens doet. Zoveel trouwe supporters en sponsoren die het beste met de club voor hebben. Als wij daar met de huidige resultaten van de laatste twee seizoenen iets mee terug hebben kunnen doen, geeft dat een goed gevoel natuurlijk”. 

De werkwijze en visie van de trainer geeft in ieder geval aan dat IJsselstreek weer echt meetelt in het Deventer Voetbal. “Ik probeer mijn spelers handvaten te bieden door te spelen vanuit spelprincipes, maar spelers zelf ook uitdaagt om bepaalde voetbalproblemen in situaties te herkennen en in oplossingen te denken. Dat geeft ook aan dat ik een tactisch sterke groep heb die er alles aan doet om een goed resultaat neer te zetten”, zo besluit De Groot zijn verhaal. 

Ondanks alle coronaperikelen zitten ze bij IJsselstreek niet stil. De Tricolores wisten zich voor komend seizoen al te verzekeren van de diensten van Kevin Siemelink en Glenn Koerkamp. Het huidige afgebroken seizoen wist IJsselstreek te besluiten op een derde positie met 7 punten uit 4 gespeelde wedstrijden. 

Op naar 100 jaar IJsselstreek 

Viaclubcorrespondent VV IJsselstreek
Vorig artikelCompetitie in coronatijd: voetballiefhebber, spelregelkenner of beiden? – nummer 8
Volgend artikelDirk-Jan Beldman keert terug bij Schalkhaar