SV Schalkhaar zet de stijgende lijn voort met een moeizame, maar zeker verdiende 2-1 overwinning op AZC uit Zutphen.

Dat het de laatste drie wedstrijden gewonnen heeft is een verdienste van een goede en gemotiveerde groep spelers onder leiding van de trainers Marcel Geestman en Dirk Jan Beldman. Eind november, pas drie wedstrijden geleden, stond de ploeg nog troosteloos onderaan in de tweede Klasse. De ploeg is inmiddels opgekrabbeld en heeft de weg naar boven ingezet.

SV Schalkhaar kon vanmiddag weer beschikken over verdedigende middenvelder Twan Huijsmans, die na een uitstapje van een half jaar naar Amerika, weer als vanouds de plek op het middenveld in nam. Jip Ellenbroek kwam hierdoor samen met Nick Mulder in het hart van de verdediging te spelen en beide spelers speelden een uitstekende wedstrijd. Nog dit weekend kon SV Schalkhaar een beroep doen op aanvaller Milan te Riele, die vervolgens de komende maanden zijn heil gaat zoeken in het buitenland en helaas de komende periode niet beschikbaar zal zijn.

Het begin van de wedstrijd was nog wat aftastend van beide ploegen, risico’s werden er nog niet genomen en kansen waren er nauwelijks te noteren. De beste kans was voor AZC met een aanval over de linkerkant. De bal werd na een goede actie voorgegeven op de inlopende en aanvallende middenvelder Jouy Steenbergen die de bal net naast het doel van Jesper Lukassen schoot.

De aanval daarop was voor SV Schalkhaar, en meteen succesvol! In de 12e minuut ging middenvelder Tim van der Meulen er met de bal vandoor en vanaf de achterlijn probeerde hij de bal voor te geven, waarna een overstapje van Ruben Bumkens de bal voor de voeten kwam van spit David Klopman die vervolgens geen moeite had de bal in het lege doel te werken, 1-0.

Deze voorsprong deed de wedstrijd zeker goed; AZC kwam meer van eigen helft en probeerde, met name vanaf de linkerkant voor gevaar te zorgen. De goed keepende Jesper Lukassen moest even laten zien wat hij kan en wist en prima afstandsschot knap tot corner te verwerken.

Na een half uur spelen ging het bijna mis voor SV Schalkhaar; een even wat mindere communicatie tussen verdediger Nick Mulder en keeper Jesper Lukassen was bijna aanleiding tot de gelijkmaker. Nick Mulder liet de bal gaan voor zijn keeper, terwijl de keeper hier geen rekening mee hield. Een aanvaller van AZC wist van dit misverstand niet te profiteren.

SV Schalkhaar had de eerste helft de mogelijkheid om de voorsprong te verdubbelen, vlak voor rust werd een prima lopende aanval van SV Schalkhaar teniet gedaan door keeper Nardo van de Broek van AZC. Jason Westerkamp zette vanaf de linkerkant de aanval op, de bal kwam vervolgens voor de voeten van Milan te Riele die zijn directe tegenstander passeerde en met een hard schot de bal via de keeper over het doel zag verdwijnen.

De tweede helft was nauwelijks gestart en SV Schalkhaar had op een riante voorsprong moeten komen. Wederom was Jason Westerkamp betrokken bij een vloeiende aanval over de linkerkant, opnieuw wist hij Milan te Riele te bereiken die kort weg draaide in het zestienmeter gebied. De bal werd vervolgens door een AZC verdediger met de hand weggetikt om score te voorkomen. De toegekende strafschop was niet weggelegd voor spits David Klopman, die de bal veel te zacht (a la Luuk de Jong) in schoot. De rebound werd door Ruben Bumkens nog wel in het doel gewerkt, maar daar ging een overtreding op de keeper van AZC aan vooraf.

De wedstrijd ging vervolgens op en neer en was het aanzien meer dan waard. Een aanval van AZC over de linkerkant was bijna succesvol; een voorzet vanaf die kant ging over iedereen heen, maar op de rand van de zestien stond Raymond Steinvoort “vogelvrij” de bal op te wachten. Zijn diagonale schot ging een meter over het doel van Jesper Lukassen.

In de 57e minuut was de beurt aan SV Schalkhaar; Twan Huijsmans veroverde de bal net voor de eigen zestien, speelde in de diepte Bjorn Duteweert aan en via Tim van der Meulen werd linksbuiten Milan te Riele in stelling gebracht. Milan kwam oog in oog met keeper Nardo van de Broek en wist met een chipbal de keeper te verrassen; 2-0.

SV Schalkhaar kreeg na deze toch wat riante voorsprong diverse mogelijkheden de voorsprong verder uit te bouwen. Een cornerbal van Ruben Bumkens kwam op het voorhoofd van spits David Klopman die vervolgens net naast het doel kopte. Aan de rechterkant had Bjorn Duteweert een prima actie, alleen zijn schot verdween recht in de handen van de keeper. Aan de andere kant bleef AZC dreigend voor het doel van SV Schalkhaar.

De thuisploeg bracht de snelle buitenspelers Kick Brouwer en Coen Tanate in het veld om vaker gebruikt te kunnen maken van de geboden ruimtes achter de verdediging van AZC.

Veel leverde dat niet op. Sterker nog; AZC drong wel erg aan en had in de eindfase van de wedstrijd wel het meest recht op een doelpunt. SV Schalkhaar kwam 10 minuten voor tijd nog goed weg toen Stijn Hagemans een prima voorzet niet op waarde in schatte en hopeloos naast kopte. Aan de andere kant zorgde Milan te Riele bijna voor de beslissing, een schot werd door een AZC verdediger met uiterste krachtinspanning tot corner verwerkt.

Met nog een paar minuten te gaan kreeg AZC loon naar werken. Een overtreding van Luuk ter Mate in het strafschopgebied werd door scheidsrechter juist beoordeeld en invaller Ronahi Aksan liet zien hoe een strafschop genomen moet worden. Meedogenloos werd de bal vanaf 11 meter snoeihard hoog in de nieuwe witte touwen van SV Schalkhaar gejaagd; 2-1. SV Schalkhaar moest hierna nog 3 minuten stand houden en deed dit na behoren.

Het eindsignaal kwam vanmiddag dan ook als geroepen en de drie punten werden gulzig bijgeschreven.

Het onderste deel van de middenmoot is bereikt, alhoewel de weg naar boven nog lang is. Het goede gevoel is bij de ploeg aanwezig, volgende week wacht de uitwedstrijd tegen Eilermark. De wedstrijd in Eilermark wordt gespeeld op zondag 29 januari, aanvang 14.00 uur. Steun SV Schalkhaar 1